Radio 2

Bloedonderzoek naar PFOS-vervuiling gaat van start: "Ik wil weten of ik mijn leven hier kan verderzetten"

Om de impact van de PFOS-vervuiling op de omwonenden van de 3M-fabriek te onderzoeken, wordt bij 800 mensen een bloedstaal afgenomen. De helft woont binnen een straal van anderhalve kilometer, de rest tussen anderhalve en drie kilometer. "Ik woon vlakbij de fabriek en maak me echt zorgen", vertelt inwoner Frederik Van Hove.

Eerder werden al bodem- en waterstalen genomen in de buurt van de 3M-fabriek. Maar nu worden dus ook bloedstalen genomen om de impact op de gezondheid van de omwonenden na te gaan. "Ik heb me bewust opgegeven om bloed te laten trekken, omdat ik wil weten wat de gevolgen zijn voor de bevolking", zegt inwoner Katja Van Overmeire. 

Ik maak me echt zorgen en vind dat het zo snel mogelijk opgelost moet worden

Inwoner Frederik Van Hove

Ook inwoner Frederik Van Hove gaf zich op om een bloedstaal te laten nemen. "Ik woon op anderhalve kilometer van de fabriek en wil weten of ik mijn leven hier verder kan zetten, of dat ik het grondig ga moeten aanpassen, wat ik spijtig zou vinden. Ik maak me echt zorgen en vind dat het zo snel mogelijk opgelost moeten worden", vertelt hij.

Vandaag de eerste 80 stalen

In totaal worden er dus bij 800 mensen bloedstalen onderzoeken om te kijken hoeveel PFAS-stoffen er in de bloedwaarden van de omwonenden terug te vinden zijn. Vandaag komen de eerste 80 mensen. Zo zullen er 10 dagen georganiseerd worden. Er zijn nog 400 plaatsen vrij, al zijn sommige leeftijdscategorieën al volzet. 

Het bloedonderzoek zal ongeveer anderhalve maand duren. Midden oktober worden de individuele en algemene resultaten bekend gemaakt. "Er is een spreiding in woonplaats en leeftijd. Zo zeggen de resultaten ook iets over de mensen die geen bloed hebben laten afnemen", zegt Joris Moonens van Zorg en Gezondheid. 

"Dat ze hun rommel zelf opkuisen"

Er gaan ook stemmen op om de Oosterweelwerken stil te leggen, aangezien die werken aan de gang zijn in de omgeving van de 3M-fabriek. "Er zullen een aantal extra beveiligingsmaatregelen genomen worden", vertelt burgemeester André Van de Vyver. "We willen dat er zo veel mogelijk van de bevuilde grond terug naar 3M gaat. Zij hebben ten slotte het probleem veroorzaakt. Dat ze hun rommel zelf opkuisen."

Meest gelezen