Merlijn Doomernik

Canvas trekt stekker uit boekenprogramma "Brommer op zee"

Omdat het programma te weinig kijkers had komt er geen tweede seizoen van "Brommer op zee" op Canvas. Op de Nederlandse zender NPO 2 wordt het boekenprogramma met Ruth Joos en Wilfried de Jong wel nog uitgezonden. 

Het boekenprogramma "Brommer op zee" op Canvas is geen lang leven beschoren. Dit voorjaar werden acht afleveringen uitgezonden en daar blijft het bij. Canvas heeft beslist om "Brommer op zee" niet langer uit te zenden, omdat het programma te weinig publiek bereikt, gemiddeld net geen 40.000 kijkers.

“Brommer op zee” is geen productie van Canvas, maar van de Nederlandse omroep VPRO, die wel een tweede seizoen gaat maken. Dat wordt vanaf 5 september uitgezonden op de Nederlandse zender NPO, met dezelfde presentatoren: de Vlaamse Radio 1-presentatrice Ruth Joos en de Nederlander Wilfried de Jong.

VRT-woordvoerder Hans Van Goethem zegt dat “Canvas bij uitstek de zender is die durft te experimenteren met formats”. Maar: “Na een eerste reeks moet je ook durven evalueren op vlak van bereik  en maatschappelijke impact. Met gemiddeld 39.265 kijkers, goed voor 2,4 procent marktaandeel, lag het bereik van "Brommer op zee" helaas veel te laag. Ook met uitgesteld en online kijken groeide dit cijfer nauwelijks aan. Dan moet je conclusies durven trekken. We gaan onze middelen gebruiken om een ander format te zoeken." 

Van Goethem: "Bij de VRT laten we het boek niet los. Er staat voor de komende maanden al heel wat op stapel."

Langzullenwelezen.be, het boekenplatform van de VRT, brengt de hele zomer lang boekentips in samenwerking met Boekhandels Vlaanderen.  Dit najaar keert "Winteruur" terug, de afsluiter van de Canvasavond waarin Wim Helsen met een gast praat over een zelfgekozen tekst. In "Alleen Elvis blijft bestaan" zullen deze herfst drie schrijvers hun opwachting maken aan de tafel bij Thomas Vanderveken. Hun namen worden later bekendgemaakt.

Voorts komen er geregeld schrijvers over de vloer in "De afspraak" of in radioprogramma's als "Interne keuken" op Radio 1 of "Pompidou" op Klara.   

November wordt Boekenmaand, met uitzendingen op Eén en VRT NU, met digitale ondersteuning van Canvas en VRT NWS. Radio 1 zendt in de herfstvakantie "Het boekenfeest" uit, met schrijvers en lezers. Tijdens de Voorleesweek komt er een nieuw format op televisie en online over voorlezen voor kinderen.

Ook de nieuwe literaire Boon-prijzen komen eraan, met aandacht voor de longlist vanaf december en de bekendmaking van de winnaars in "De afspraak" in maart 2022.   

Er zijn ook nieuwe podcasts op komst. "Groen gebladerte" brengt op Radio 1 en Langzullenwelezen.be portretten van literaire debutanten uit Vlaanderen en Nederland. En Klara sluit het Paul van Ostaijenjaar af met een docureeks over de dichter.  

Meest gelezen