In Luik proberen inwoners zich een weg door de watermassa te banen.

Vlaams-Brabantse en Brusselse brandweer snelt Waalse collega's te hulp: "We weten zelf maar al te goed wat het is"

Vanmorgen is een team van de brandweerzone Vlaams-Brabant West vertrokken naar de provincie Luik. Het korps gaat er de collega-hulpdiensten bijstaan in hun strijd tegen de grote wateroverlast na de aanhoudende regen in ons land. Ook de brandweer van Brussel stuurt versterking naar de provincie Luxemburg.

"We hebben een bootwagen, een duikerswagen en extra manschappen gestuurd. Zij worden in de ruime regio rond Luik ingeschakeld voor de evacuatie van slachtoffers", vertelt woordvoerder Alain Habils. Volgens Habils is solidariteit onder de verschillende korpsen eigen aan de brandweer. "We weten heel goed wat zo'n situatie betekent. Voor de mensen die er wonen, maar ook voor de collega's. Als je voor zo'n interventie vertrekt, dan weet je dat dat urenlang zal duren. Wij zouden omgekeerd ook graag hulp krijgen van onze collega-korpsen - en die krijgen we ook."

Het brandweerkorps van Brussel heeft ook acht brandweerlui, klim- en duikmateriaal naar Luxemburg gestuurd.

Genoeg brandweermensen over

Voorlopig is er in het westelijke deel van de provincie Vlaams-Brabant relatief weinig wateroverlast. Wie daar een beroep wil doen op de hulp van de brandweer, moet zich geen zorgen maken over de capaciteit van de brandweerzone. "De mensen die nu in Luik zijn, stonden niet op de reguliere planning. Er zijn dus zeker nog genoeg mensen aanwezig om ook hier de hulp te kunnen garanderen", aldus Habils.

Meest gelezen