In Ramsel deelt de brandweer zandzakjes uit
Foto: Radio 2

Noodweer treft ook provincie Antwerpen: brandweer deelt zandzakjes uit en stuurt hulp naar Luik 

Ook in de provincie Antwerpen regent het soms hard en het water rukt op. Vooral de Kempen heeft te kampen met wateroverlast. Al zijn het daar zeker geen toestanden zoals in Limburg en delen van Wallonië. 

Vooral de Kempen heeft te kampen met wateroverlast in provincie Antwerpen. Bij de Brandweerzone Kempen kwamen voorlopig 75 oproepen binnen. "Die gaan vooral over ondergelopen straten. Daar kunnen we vrij weinig aan doen", vertelt Peelaerts. "Er zijn ook een aantal oproepen voor ondergelopen kelders geweest, die we dan vrijmaken."

Verder was het vrij rustig. "Er is wel een speciaal voorval geweest in Hulshout", zegt Peelaerts. "Daar heeft de gemeente beslist om de dijk te doorbreken, zodat het water kan afvloeien naar de omliggende velden. Op die manier kan de gemeente voorkomen dat het industrieterrein onder water zou lopen."

(Lees verder onder de foto)

Ook in Hulshout is er wateroverlast
Foto: Radio 2

Hulp gestuurd naar Luik

Brandweerzone Antwerpen helpt sinds vannacht mee in de provincie Luik. "Onze ploegen gaan met boten en duikers langs woningen en wagens om te kijken of er nog mensen aanwezig zijn die hulp nodig hebben. Het is een heftige situatie", vertelt Marie De Clercq van de brandweerzone Antwerpen 

Ook de brandweerzone Rivierenland is druk in de weer. Zij helpen mee in Chaudfontaine om mensen te evacueren. "Ik heb contact gehad met mensen daar en het is daar levensgevaarlijk. De stroming is zo gevaarlijk, dat de reddingsacties soms zijn stilgelegd." 

Zandzakjes uitgedeeld in Luik, Geel en Turnhout

In Ramsel, bij Herselt, zijn er een aantal problemen. "Verschillende straten zijn afgesloten voor het verkeer omdat er te veel water staat. In verschillende huizen dreigt water binnen te lopen. We proberen hen te helpen door onder meer zandzakjes uit te delen aan de burgers", vertelt schepen Raf Van Genechten.  

(Lees verder onder de foto)

Ook Ramsel werd getroffen

Aan de Roerdompstraat in Geel is de tunnel onder de Noord-Zuiderverbinding met Kasterlee onder water gelopen. Dat is onder meer afkomstig van de De Zegge, een moerassig natuurgebied langs de Kleine Nete. "Ook daar kunnen bewoners zandzakjes ophalen", zegt Stijn Valgaeren van de stad Geel. "We verwachten wel dat het ergste voorbij is en we van verder onheil gespaard zullen blijven." 

In de Turnhoutse Parkwijk staan enkele straten onder water, doordat de rivier de Aa overgelopen is. Een supermarkt heeft te kampen met beperkte wateroverlast, net als enkele laadkades van bedrijven. De bewoners hebben er zandzakjes gekregen om indien nodig hun garage en woning te beschermen, maar voorlopig worden die nog niet echt bedreigd. 

Met de auto kan je niet meer door de Turnhoutse Parkwijk. Dat merkte ook Wendy die boodschappen ging doen: "Plots was alles afgesloten, we konden er niet meer in. We kwamen de politie tegen die ons zei dat we onze wagen en boodschappen moesten achterlaten en te voeten moesten verder gaan." Het water wordt er weggepompt. 

(Lees verder onder de foto)

Ook de Aa in Turnhout stroomt over, wat voor wateroverlast in de Parkwijk zorgt
Foto: Radio 2

Chirokamp in de problemen

Afgelopen dagen waren het vooral jeugdbewegingen bij ons die hun kamp in Wallonië letterlijk in het water zagen vallen en moesten vertrekken. Door de hevige regen bij ons zijn er nu ook kampen in onze provincie die het moeilijk hebben. 

De Chiro van het Limburgse Lozen, bij Bocholt, bijvoorbeeld.  "De slaaptenten van de leden stonden op een stuk gras dat niet is ondergelopen, maar de tent van de leiders en de etenstenten wel", vertelt leider Cisse Leinders. "Omdat het ons zo verrast heeft, stonden de koelkasten nog onder de tent. Daar is heel wat schade aan."

Een aantal tenten van het Chirokamp in Bocholt zijn onder water gelopen
Foto: Radio 2

Meest gelezen