Coronablog - België kleurt weer oranje op Europese coronakaart, Overlegcomité morgen uitgesteld

De voorbije week zijn elke dag gemiddeld 1.066 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, opnieuw een sterke stijging met 84 procent. Maar het goede nieuws is wel dat het aantal ziekenhuisopnames rond hetzelfde - lage - aantal blijft schommelen. Het zijn er gemiddeld 17 per dag. En morgen is er dan toch geen Overlegcomité. Volg de belangrijkste updates in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

België kleurt opnieuw oranje op de Europese coronakaart

Ons land kleurt opnieuw volledig oranje op de nieuwe kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie- en bestrijding (ECDC). Wekelijks brengt het ECDC daarop een overzicht van de Europese reisbestemmingen op basis van de kleurencodes groen, oranje en rood. Tot vanmorgen kleurde ons land groen, maar door het stijgende aantal besmettingen, verandert dat advies nu naar oranje.

Landen krijgen de kleur oranje als de veertiendaagse incidentie lager ligt dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners en de positiviteitsratio hoger ligt dan 4 procent, of als de veertiendaagse incidentie tussen de 50 en 75 ligt en de positiviteitsratio meer dan 1 procent bedraagt of als de veertiendaagse incidentie tussen de 75 en 200 ligt en de positiviteitsratio minder dan 4 procent bedraagt.

België is niet het enige land dat een andere kleur krijgt op de kaart. Spanje, Luxemburg en Nederland worden grotendeels tot volledig rood, en op sommige plaatsen zelfs donkerrood, en ook delen van Frankrijk en Letland zijn oranje. De rest van Europa blijft wel grotendeels groen.

Overlegcomite uitgesteld: "Hulp aan getroffenen overstromingen komt op eerste plaats"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft in samenspraak met de minister-presidenten van de deelstaten de vergadering van het Overlegcomité van morgen uitgesteld. Een nieuw Overlegcomité volgt volgende week. Een exacte datum moet nog geprikt worden.

Verschillende leden van het Overlegcomité spelen op dit moment een rol in de coördinatie van de hulpverlening naar aanleiding van de zware overstromingen. "Ons land wordt momenteel getroffen door extreme weersomstandigheden. Heel wat families zijn bijzonder zwaar getroffen. De hulp aan alle getroffen gemeenten en gezinnen komt nu op de allereerste plaats", luidt het. 

Met de stijgende besmettingscijfers werd met argusogen naar het Overlegcomité van 16 juli gekeken. Op de agenda stond onder meer strengere controles voor reizigers, het al dan niet verplicht vaccineren van zorgpersoneel en een coronapas voor kleinere evenementen. 

BVB

Kamer geeft pandemiewet definitief groen licht

De plenaire Kamer heeft vanavond het licht op groen gezet voor de pandemiewet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Dat gebeurde meerderheid tegen oppositie. De tekst, die het wettelijk kader voor allerhande maatregelen in het kader van een pandemie moet verstevigen, heeft er een uitzonderlijk lang parcours opzitten in de Kamer.

Lees meer in dit artikel:

Brussels Airport waarschuwt voor wachtrijen door verscherpte controles op PLF

Sinds het parket Halle-Vilvoorde heeft aangekondigd dat er scherper wordt toegezien of reizigers op Brussels Airport in het bezit zijn van een correct ingevuld Passagier Lokalisatie Formulier (PLF), waarschuwt de luchthaven er voor dat er op piekmomenten wachtrijen kunnen ontstaan. "We vragen onze passagiers om voorbereid te zijn en het PLF en de nodige documenten bij de hand te hebben", klinkt het bij Brussels Airport Company.

Het parket Halle-Vilvoorde kondigde woensdag aan dat er bijkomende controles zouden georganiseerd worden op de luchthaven Brussels Airport. Wie naar het buitenland is geweest, moet bij terugkeer immers een correct ingevuld PLF bij hebben, en luchtvaartmaatschappijen moeten daar zowel bij het inschepen als bij aankomst op toezien. Wie het formulier niet heeft, mag niet inschepen. Volgens het parket was de voorbije weken echter gebleken dat een aantal luchtvaartmaatschappijen weinig tot geen controles uitvoeren. Zij riskeren een strafrechtelijke vervolging.

"De luchthaven ondersteunt de beslissingen die nodig zijn voor de volksgezondheid en stelt steeds het veilig reizen voorop", zegt Brussels Airport Company. "De controles gebeuren onder meer bij alle aankomende vluchten op een steekproef van de passagiers en worden gecoördineerd en uitgevoerd door de Federale Politie. Elke passagier heeft een reële kans om aan een controle van de politie te worden onderworpen."

Voor eerst sinds kerstdag meer dan 11.000 nieuwe coronagevallen in een dag in Nederland

In Nederland loopt het aantal nieuwe coronagevallen verder op. Voor het eerst sinds Kerstdag, bijna zeven maanden geleden, zijn in 24 uur tijd meer dan 11.000 positieve tests geregistreerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen woensdagochtend en donderdagochtend 11.064 meldingen.

Precies een week geleden waren er iets meer dan 5.400 positieve tests. In de afgelopen zeven dagen zijn ruim 64.000 mensen positief getest, gemiddeld bijna 9.200 per dag.

Sinds het begin van de uitbraak zijn 1,76 miljoen Nederlanders positief getest op het coronavirus. Bij de huidige cijfers duurt het nog een paar dagen voor de grens van 1,8 miljoen bevestigde besmettingen wordt gepasseerd. Eind juli kan de grens van twee miljoen gevallen worden bereikt. Van bijna 18.000 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

Jongerentravel wil reizen naar Spanje vanaf 13 augustus hervatten bij code oranje

Reisorganisatie Jongerentravel wil de groepsreizen naar Spanje vanaf 13 augustus hervatten, op voorwaarde dat er drie weken op voorhand geen code rood meer geldt. De reisformules die de jongeren het meeste vrijheid geven, gaan al zeker niet door.

Jongerentravel had alle reizen in de komende weken geannuleerd, nadat het zo'n 250 jongeren voortijdig had moeten terughalen door grote corona-uitbraken. "Tot en met 12 augustus zijn alle reizen geschrapt", zegt zaakvoerder Katrien Corens. "Voor de reizen daarna wachten we op de kleurcodes. Is die drie weken op voorhand niet rood, dan kunnen de reizen wel doorgaan."

De formules 'Free Spirit' en 'Free Spirit Limited', die de jongeren de meeste vrijheid geven en waar de monitoren dus weinig kunnen controleren, gaan ook na 12 augustus zeker niet door. "We kijken nu naar echte 'bubbelvakanties' met groepen van maximaal 50 personen."

Het reisbureau is volgens Corens nu volop bezig met het omboeken van geplande reizen naar andere bestemmingen. Binnenkort starten ook de onderhandelingen met verzekeringsmaatschappijen over de jongeren die vroegtijdig moesten terugkeren. "Dit gaat over terugbetalingen van gemiste reisdagen en gemiste excursies", zegt Corens.

Brussels Airport waarschuwt voor wachtrijen door verscherpte controles op PLF-formulier

Sinds het parket Halle-Vilvoorde heeft aangekondigd dat er scherper wordt toegezien of reizigers op Brussels Airport in het bezit zijn van een correct ingevuld Passagier Lokalisatie Formulier (PLF), waarschuwt de luchthaven er voor dat er op piekmomenten wachtrijen kunnen ontstaan. "We vragen onze passagiers om voorbereid te zijn en het PLF en de nodige documenten bij de hand te hebben", klinkt het bij Brussels Airport Company.

Wie naar het buitenland is geweest, moet bij terugkeer een correct ingevuld PLF bij hebben, en luchtvaartmaatschappijen moeten daar zowel bij het inschepen als bij aankomst op toezien. Wie het formulier niet heeft, mag niet inschepen. Volgens het parket was de voorbije weken echter gebleken dat een aantal luchtvaartmaatschappijen weinig tot geen controles uitvoeren. Zij riskeren een strafrechtelijke vervolging.

"De luchthaven ondersteunt de beslissingen die nodig zijn voor de volksgezondheid en stelt steeds het veilig reizen voorop", zegt Brussels Airport Company. "De controles gebeuren onder meer bij alle aankomende vluchten op een steekproef van de passagiers en worden gecoördineerd en uitgevoerd door de Federale Politie. Elke passagier heeft een reële kans om aan een controle van de politie te worden onderworpen."

"Deze controles kunnen op piekmomenten wel tot wachtrijen leiden voor de passagiers", gaat de luchthavenuitbater verder. "We vragen onze passagiers dan ook om voorbereid te zijn hierop en het Passenger Locator Form en de nodige documenten bij de hand te hebben. Daarnaast roepen we ook de luchtvaartmaatschappijen op om voor het boarden op de luchthaven van vertrek de nodige controles uit te voeren bij hun passagiers."

Amper nog eerste prikken in Vlaanderen

Volgende week worden in de 95 Vlaamse vaccinatiecentra 472.547 coronavaccins toegediend. Op 280 doses na zijn dat allemaal tweede prikken. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Zoals eerder aangekondigd, staat de maand juli in het teken van het opkrikken van het aantal volledig gevaccineerden. De bedoeling is om tegen het einde van de maand zeker 80 procent van de volwassenen volledig te hebben gevaccineerd.

Op 280 Pfizer-vaccins na, worden in Vlaanderen volgende week dan ook uitsluitend tweede prikken gezet: 368.270 van Pfizer, 59.597 van AstraZeneca en 44.400 van Moderna.

Tot en met 14 juli kregen 4.809.337 Vlamingen minstens een eerste dosis, goed voor 72,29 procent van de bevolking. Iets meer dan drie miljoen Vlamingen (3.096.974) of 46,55 procent van de bevolking is ondertussen volledig gevaccineerd.

Hoe staan de cijfers ervoor? Gemiddeld 61.000 tests per dag, er liggen nog 241 covidpatiënten in onze ziekenhuizen

  • Gisteren, op woensdag 14 juli (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 7.675.431 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 81,8 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 66,6 procent. 5.181.050 van hen zijn volledig beschermd.
  • Van 8 tot en met 14 juli werden elke dag gemiddeld 17 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 4 procent minder dan de week ervoor.
  • Gisteren - woensdag 14 juli - meldden de ziekenhuizen 22 opnames (+7 in vergelijking met dinsdag). 22 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten (-4). 
  • De ziekenhuizen rapporteerden gisteren een totaal van 241 covidpatiënten in het ziekenhuis (+2). Op weekbasis daalt de bezetting nog met een kleine 1 procent.
  • 82 covidpatiënten liggen op intensieve zorg (-8), 57 onder hen hebben beademing nodig (=). Op weekbasis daalt het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg nog met 17 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 20 procent.
  • In de week van 5 tot en met 11 juli overleden elke dag gemiddeld 2 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 41 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.207 overlijdens geregistreerd. Gisteren (14 juli) en eergisteren (13 juli) zijn er geen overlijdens ten gevolge van COVID-19 genoteerd.
  • Tussen 5 en 11 juli werden per dag gemiddeld 1.066 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 84 procent meer dan de week ervoor. Het is de tweede dag op rij dat het aantal besmettingen weer boven de 1.000 uit stijgt. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.100.616 besmettingen geregistreerd.
  • Tussen 5 en 11 juli werden dagelijks gemiddeld 61.000 tests afgenomen. Dat is 6 procent minder dan de week ervoor.
  • De positiviteitsratio tussen 5 en 11 juli (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 1,9 procent (0,8 procentpunt meer dan vorige week). Dat betekent dat bijna 2 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Begin juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd kunnen worden. Begin juli werd diezelfde beslissing ook voor de 12- tot 15-jarigen genomen. Daardoor geeft VRT NWS ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

BOIC-hoofdarts Johan Bellemans zit in Tokio: "Maatregelen zijn te verdedigen"

Een groot deel van de Belgische atleten is al in Tokio, waar volgende week vrijdag de Olympische Spelen van start gaan. De maatregelen tegen het coronavirus zijn er heel streng. BOIC-hoofdarts Johan Bellemans is mee naar Japan, hij schetst hoe het eraan toe gaat in de hoofdstad. "We zijn eigenlijk blij met de strenge maatregelen."

Lees meer bij onze collega's van Sporza:

Meest gelezen