Patricia (links) en haar opvolger Sophie (rechts).

Directeur van Tele-Onthaal Limburg Patricia Hemelaer gaat na 23 jaar met pensioen

Vandaag gaat Patricia Hemelaer (62), directeur van Tele-Onthaal Limburg met pensioen. Hemelaer stond al sinds 1998 aan het hoofd van de hulplijn in Limburg. "Ik moet een stukje loslaten  want ik ben niet meer de toekomst. Tijd voor andere doelen in het leven", lacht Patricia.

Tele-Onthaal is een hulplijn waar Limburgers dag- en nacht terecht kunnen met kleine en grote zorgen. Een anonieme vrijwilliger beantwoordt de oproepen. Patricia Hemelaer was 23 jaar lang directeur van de organisatie. "In 1998 werkten we met drie collega’s, waaronder een secretaresse, stafmedewerker en de directeur. Intussen worden onze Limburgse vrijwilligers door 8 collega’s ondersteund. Ook onze vrijwilligersploeg breidde stevig uit."

Naast het gratis telefoonnummer 106 biedt Tele-Onthaal ook anonieme chathulp aan. Het laatste werkjaar van Patricia is wellicht haar meest memorabele. De organisatie heeft niet alleen sterk moeten digitaliseren. Maar het was ook een recordjaar voor Tele-Onthaal wat oproepen betreft. "Nog nooit eerder hadden we zoveel oproepers die nood hadden aan een luisterend oor. Ik ben erg trots op onze vrijwilligers die meer dan een jaar lang extra diensten op zich namen om die extra oproepen aan te nemen", zegt Hemelaer.

Nog nooit zoveel vrijwilligers

Er bleken ook positieve kanten te zijn aan de pandemie. Zo zijn veel nieuwe vrijwilligers aangenomen.  "Op één jaar tijd groeide ons vrijwilligersbestand aan met 34%. Intussen hebben we 75 warme luisteraars aan onze telefoon- en chatlijnen zitten." Deze vrijwilligers voeren in Limburg zo’n 12 000 gesprekken per jaar.

Patricia is op haar laatste werkdag uitgezwaaid tijdens een receptie met zo’n 50 telefoon-, chat- en bestuursvrijwilligers. De vrijwilligers van Tele-Onthaal zagen elkaar voor de eerste keer na meer dan één jaar terug: de covid-maatregelen maakten het immers niet mogelijk om elkaar eerder te ontmoeten. Hemelaer wordt opgevolgd door Sophie Beckers (31).

Tele-Onthaal is ook nog steeds op zoek naar vrijwilligers. De opleiding start op 2 oktober 2021 in Hasselt. Meer info is terug te vinden op deze website.

 

Meest gelezen