Foto ter illustratie
Douglas Sacha

Dode vissen in de Nete door hevige regen: "Te weinig zuurstof in het water"

In Lier drijven er veel dode vissen op de Nete. Dat is een gevolg van de hevige regen van de afgelopen dagen. Het overtollige regen- en afvalwater komt in de rivier terecht, waardoor de vissen te weinig zuurstof krijgen. "De brandweer is momenteel bezig met de opkuis", reageert burgemeester Frank Bogaerts (N-VA). 

Ook in de provincie Antwerpen laten de gevolgen van het hevige regenweer zich blijken. In Lier zijn er zo veel vissen gestorven, die nu in de Nete aan de wateroppervlakte ronddrijven. Verschillende inwoners maakten zich de afgelopen dagen al zorgen en maakten een melding aan het stadsbestuur. 

"Er wordt regen- en afvalwater afgevoerd om wateroverlast door de hevige regen te voorkomen, maar daardoor komt er dus wel rioolwater in de Nete terecht", legt burgemeester Frank Bogaerts (N-VA) uit. 

Het rioolwater komt door de hevige regen in de rivier terecht

Burgemeester Frank Bogaerts (N-VA)

Zuurstoftekort

"In het rioolwater zit veel organisch materiaal en mogelijk ook kleine hoeveelheden toxische stoffen. Van nature zit er ook veel ijzer in de bodem van de Nete", gaat Bogaerts verder. "De natuurlijke omzetting van die stoffen vraagt veel zuurstof, waardoor er een tekort is voor de vissen en vooral de grote vissen in de problemen komen."

De Vlaamse Milieumaatschappij en de milieu-inspectiedienst werden dinsdag al op de hoogte gebracht. Momenteel is de brandweer ter plaatse om de dode vissen uit het water te halen. 

Meest gelezen