PHOTO © Christophe Vander Eecken / LAIF

Europa leent 15 miljoen aan Gents biotechbedrijf Inbiose

Het Gentse biotechbedrijf Inbiose krijgt 15 miljoen euro uit het  Europese relancefonds, dat het economisch herstel na de coronacrisis moet financieren.  Inbiose heeft een methode gevonden om moedermelksuikers na te maken. Baby's die geen borstvoeding krijgen hebben die suikers vooral in de eerste drie maanden nodig om hun immuunsysteem te versterken. 

Begin dit jaar maakte de federale regering een lijst op van projecten die ze wil laten financieren door het Europese relancefonds. België ontvangt 5,95 miljard euro uit dat fonds, elke deelstaat krijgt een deel van de koek. Een aanzienlijk deel van het geld wordt geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling, en daar profiteert ook Inbiose van. 

Kunstmatige moedermelksuikers

"De technologie die we hebben ontwikkeld produceert moedermelksuikers die in borstvoeding zitten. Die stoffen zitten niet in poedermelk, dus mengen we de kunstmatige moedermelksuikers met poedermelk, zodanig dat het beter lijkt op de borstvoeding. Dat is beter voor pasgeboren baby's, maar het is niet altijd mogelijk om hen dat te geven", legt CEO Wim Soetaert uit. 

Met het Europese geld willen we onze producten sneller ontwikkelen en sneller naar de markt brengen
Wim Soetaert, CEO biotechbedrijf Inbiose

Technologie in ontwikkeling

"Tot nog toe hebben we zes van die moedermelksuikers kunnen namaken, maar er zijn er nog meer. We zijn nu druk bezig om ook die andere moedermelksuikers na te maken, zodanig dat we zo dicht mogelijk bij het origineel, de borstvoedingsmelk, komen", legt Soetart uit. 

 

Meest gelezen