Protest tegen de homowet, bij het het parlement in Boedapest, eerder deze maand.
AFP or licensors

Europese Commissie start inbreukprocedures tegen Hongarije wegens anti-homowetgeving, ook Polen op de vingers getikt

De Europese Commissie start twee inbreukprocedures tegen Hongarije: omwille van de  omstreden nieuwe wet die het verbiedt om in het bijzijn van kinderen over homoseksualiteit te praten én omdat een Hongaarse uitgever veroordeeld werd nadat hij een kinderboek had gepubliceerd over twee ouders van hetzelfde geslacht. Ook Polen wordt op de vingers getikt door de Europese “regering”, omdat het te weinig info geeft over de zogenoemde homovrije zones in het land.

Viktor Orbán, de premier van Hongarije, heeft twee Europese inbreukprocedures aan zijn broek. De Europese Commissie geeft de Hongaarse regering twee maanden de tijd tekst en uitleg te geven over twee kwesties die de homorechten schaden. 

De eerste kwestie gaat over de omstreden Hongaarse wet die het sinds kort verbiedt om in het bijzijn van kinderen over homoseksualiteit te praten. Volgens de Europese Commissie druist de wet in tegen de vrije meningsuiting en verspreiding van informatie. Volgens de Commissie gaat de wet ook o.a. in tegen de Europese richtlijnen voor audiovisuele mediadiensten en e-commerce.

Eerder had het Europees Parlement de Europese Commissie opgeroepen om actie te ondernemen als de Hongaarse regering de omstreden wet niet intrekt.

Kinderboek

De twee kwesties die de Europese Commissie aanklaagt, is de recente veroordeling van een Amerikaanse uitgever. Die kreeg begin deze maand een boete van 700 euro omdat hij in Hongarije een kinderboek over twee ouders van hetzelfde geslacht had uitgebracht. 

Dat gebeurde niet op basis van de bovengenoemde antihomowet, maar op basis van een wet tegen oneerlijke handelspraktijken. De redenering ging als volgt: de uitgever zou de klanten misleid hebben door een boekje over een jongen met twee moeders in de boekenwinkels tussen de andere kinderboeken te plaatsen, zonder een waarschuwing over een "andere inhoud".

De Europese Commissie geeft Hongarije nu twee maanden de tijd om te antwoorden op de vragen uit de twee inbreukprocedures. Als dat niet gebeurt, kan de Commissie later beslissen om naar het Europees Hof van Justitie te stappen. De Hongaarse regering heeft eerder al laten verstaan niet van plan te zijn om de wet in te trekken.

Polen

Naast Hongarije tikt de Europese Commissie ook Polen op de vingers omwille van homovijandig beleid. De Commissie start een inbreukprocedure tegen Polen omdat het land te weinig info geeft over de verschillende “homovrije zones” in het land. 

Eind 2019 hebben verschillende Poolse steden en gemeenten zich uitgeroepen tot plaatsen waar holebi's en transgenders niet welkom zijn. De Europese Commissie bekijkt of het de Europese subsidies van dergelijke zones niet kan droogleggen. Net als Hongarije heeft Polen twee maanden de tijd om te antwoorden.

Poolse rechters

Ook vandaag heeft het Europese Hof van Justitie geoordeeld dat het Poolse sanctieregime voor rechters van het opperste gerechtshof en rechters van lagere rechtbanken moet worden aangepast. De onpartijdigheid en onafhankelijk van de rechterlijke macht in Polen kan niet meer worden gegarandeerd, luidt het.

Met het arrest geeft het Hof gelijk aan de Europese Commissie. Die heeft de rechters in Luxemburg gevraagd het sanctieregime te onderzoeken omdat ze vindt dat het in strijd is met het Europees recht. Dat is inderdaad het geval, oordeelt het Hof nu. Het vraagt Polen zijn wetgeving aan te passen en de vastgestelde overtredingen weg te werken.

Meest gelezen