Foto stad Gent

Gent werkt steegjesplan af: 20 smalle steegjes zijn volledig heraangelegd

Zes jaar na de start van een steegjesplan in Gent, zijn 20 steegjes volledig gerenoveerd. De bestrating werd aangepakt, maar ook nutsleidingen zijn vernieuwd. Omdat de straatjes zo smal zijn, was dat niet altijd evident, zegt schepen Filip Watteeuw (Groen).

Het steegjesplan van Gent startte in 2015. Vandaag zijn de laatste twee volledig afgewerkt: "Nu is ook de Varkensstraat en de Pluimstraat volledig af", zegt schepen Filip Watteeuw (Groen) over de twee kleine straatjes aan het Gentse Prinsenhof. Dat is een belangrijk werk, zegt de schepen: "Veel fietsers en voetgangers gebruiken de steegjes als korte doorsteek op hun weg. Maar gemakkelijk was het niet omdat steegjes per definitie smal zijn."

Voorzichtig

Door het feit dat die straatjes zo smal zijn, kan je niet werken zoals normaal: "Bij de funderingswerken moeten zware rioleringsbuizen in de straat komen, en je hebt heel weinig plaats. Je moet dan extra goed opletten voor de stabiliteit van de woningen."

Lees verder onder de foto van de Varkensstraat in Gent.

Foto Radio 2

Het was moeilijker, maar nu is het steegjesplan dat 6 jaar geleden startte afgewerkt. Voorlopig gaat het om 20 steegjes die er het slechtst aan toe waren. Nu die afgewerkt zijn, is de stad van plan om nog andere steegjes aan te pakken.

Groener

Het steegjesplan zelf startte in 2015, en in 2017 volgde dan het eerste proefproject. Toen werd het Werregarenstraatje, bekend als het "graffitistraatje", volledig vernieuwd. Nadien waren de andere steegjes aan de beurt. Telkens zijn ze ingericht als woonerf en het wegdek werd verbreed van gevel tot gevel.

Bij iedere heraanleg van de steegjes, maar ook in de stad in het algemeen, is veel aandacht voor vergroening. "We proberen overal geveltuintjes of groenslingers (nvdr kabels met beplanting van de ene kant van de straat naar de andere kant) aan te leggen. Zeker in die smalle straatjes is dat extra belangrijk want daar kan je geen bomen planten omdat er geen plaats voor is. Geveltuinen zijn belangrijk voor de leefbaarheid van de bewoners", zegt Watteeuw.

De foto hieronder is de Pluimstraat in Gent.

Foto stad Gent

Meest gelezen