Gents knaldrangfonds is succes, Gentenaars compenseren hun Feesten met massa kleinere evenementen

56 projecten kregen al geld uit het Gentse knaldrangfonds. Ze mogen er een evenement mee organiseren in de buitenlucht, ter compensatie van de Gentse Feesten. Die zouden vandaag beginnen, ware er geen coronavirus. Er zat 1 miljoen in de pot, geld dat de stad normaal voorbehoudt voor de Gentse Feesten en enkele wijkkermissen. "Er is nog wat over", zegt schepen Annelies Storms (Vooruit). 

Juist geteld is er 636.000 euro van het knaldrangfonds verdeeld over  56 projecten, zegt schepen van feesten en evenementen Annelies Storms (Vooruit).  Er was 1 miljoen voorzien in het fonds, een spaarpot die gevuld werd met geld dat normaal gezien is voorzien voor de Gentse Feesten en voor enkele wijkevenementen. "Nog een goeie 350.000 is er over, maar er komen nog steeds aanvragen binnen, vooral voor september, het budget zal wel op geraken." 

Kamer 58

Een van de VZW's die subsidies krijgt is de musicalschool Kamer 58. Die geeft lessen musical aan kinderen en jongeren tot 21 jaar. Tijdens de Gentse Feesten stellen ze gewoonlijk een eigen gemaakte musical voor, maar die kan voor het tweede jaar op rij niet plaats vinden. "Erg jammer voor de leerlingen, want op een podium staan is juist waar ze het meest naar uitkijken, weet Pieter Casteleyn.

Het geld dat Kamer 58 nu krijgt van de stad gebruikt de vzw om een voorstelling te brengen in open lucht in de kiosken in Gent en omgeving. Ze zijn onder meer in september te zien op de Kouter en in Zwijnaarde. 

Voorwaarden

Een organisator krijgt niet zomaar geld uit het knaldrangfonds. Er zijn voorwaarden. Het evenement moet in openlucht zijn. Het mag zowel op openbaar als op privéterrein. Op openbaar domein moet het gratis zijn, privé kan de organisator wel inkom vragen. Er zijn vooral muziekevenementen aangevraagd, in heel verschillende genres, merkt de schepen op. Maar ook dance-events en theater kreeg al een deel van de koek. Er kunnen nog aanvragen bij, maar die moeten wel 6 weken op voorhand ingediend worden. Het fonds bestaat tot eind december, of totdat het geld op is. 

Meest gelezen