In Voeren meten inwoners schade op na slapeloze nacht: "Het is een echte ravage, hopelijk laatste regen gehad" 

In Moelingen, een deelgemeente van Voeren, meten de inwoners na een hevige regennacht de schade op. “We verplaatsten alles naar de eerste verdieping, maar sommige meubels zijn toch niet meer te redden", zegt een inwoonster van Moelingen. "We hopen dat we nu het ergste hebben gehad.”

In Moelingen was het onrustige nacht voor de inwoners nadat de rivier de Berwijn uit zijn oevers was getreden en het water in straten en huizen maar bleef stijgen. De inwoners probeerden met man en macht de schade te beperken. Een inwoonster vertelt dat het water buitenhouden bijna onmogelijk was: “We hebben met man en macht geprobeerd, maar het water kwam toch in de kelder. We hebben rondom ons huis een muur van meer dan een meter staan, maar daar ging het water zelfs over.”

Een geluk dat ik vijf kinderen heb: twee stonden aan de deur met een dompelpomp, de anderen schepten water weg

“Al een geluk dat ik vijf kinderen heb en we het werk konden verdelen", zegt een andere vrouw. "Er stond er eentje vanvoor aan de deur met een dompelpomp en eentje aan de achterdeur. De anderen bracht spullen naar boven of schepten water weg aan de deur.” 

Nu het water wat gezakt is, kunnen de inwoners de schade opmeten. “We moeten nog rondgaan in de smurrie, maar de ijskast is zeker kapot. De diepvries, piano en orgel moeten we nog bekijken, maar ze stonden ook in het water”, zucht een inwoner van Moelingen. “Het water trekt sinds de ochtend weg, maar het is toch afwachten of er geen regen meer valt hogerop, want dan hebben we hier opnieuw problemen.” 

Meest gelezen