Een blik op Verviers, na de zondvloed

Liveblog - Evacuaties in alle Limburgse Maasgemeenten, waterpeil Maas in Luik blijft alarmerend hoog

De situatie door de hevige regenval blijft dramatisch in grote delen van het land. Er zijn al zeker 11 doden gevallen. In Luik is de situatie alarmerend, want de Maas is buiten haar oevers aan het treden. In de Limburgse Maasgemeenten wordt daarom aan inwoners van lager gelegen gebieden gevraagd om te evacueren. En ook in Duitsland en Nederland eist het noodweer een zware tol. Herlees hier onze liveblog.

OPROEP

Ben je op een plek waar veel regen valt/gevallen is: jouw foto's en beelden zijn welkom via oproep@vrtnws.be. Vermeld dan ook je locatie. Bedankt! 

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je het meest recente nieuws. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Evacuaties in de Limburgse gemeenten aan de Maas

In alle Limburgse gemeenten aan de Maas wordt aan inwoners van de lager gelegen gebieden gevraagd om te evacueren. Dat zegt de Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters na crisisoverleg met de burgemeesters. Het gaat om de gemeenten Maasmechelen, Lanaken, Maaseik, Dilsen-Stokkem en Kinrooi. Riemst komt daar mogelijk nog bij. De gemeenten zullen op hun website bekendmaken om welke gebieden het gaat. Mensen zullen ook gewaarschuwd worden via Be-Alert.

In enkele straten van Lanaken gaat het om een verplichte evacuatie. Door de hevige regenval van de afgelopen dagen staan de debieten op de Maas historisch hoog. De voorspellingen wijzen uit dat de situatie enkel zal verergeren. Er worden mogelijke debieten voorspeld tot 3.750 kubieke meter per seconde, wat al 100 jaar niet meer gebeurd is.

Volgens de gouverneur wordt de hoogste waterstand verwacht om 3 uur vannacht. "Dat kan een hoogtepunt zijn waarop de dijken niet berekend zijn", zegt hij. "Als de sluis in Monsin het begeeft weten we niet wat de gevolgen gaan zijn. Ook het Albertkanaal dreigt dan te overstromen." Lantmeeters roept de betrokken inwoners dan ook op om het zekere voor het onzekere te nemen.

Bekijk het gesprek met gouverneur Lantmeeters in "Het journaal laat":

Videospeler inladen...

"Waterpeil blijft alarmerend hoog in Luik, water staat tot aan de boorden"

Het waterpeil van de Maas in Luik blijft alarmerend hoog stelt Gitte Van Hoyweghen vast in "Het journaal". "Ik sta hier al uren te staren naar het waterpeil en ik heb een paar referentiepunten. Soms denk ik dat het water enkele centimeters stijgt of daalt. Het waterpeil lijkt wel stabiel te zijn", zegt Van Hoyweghen.

Op verschillende plaatsen in de stad is al water over de boordstenen gelopen, maar het is niet zo dat er op dit ogenblik al sprake is van een echte overstroming in de binnenstad van Luik. 

"Het kritieke punt was eerst vanmiddag, daarna om 21 uur en nu zou het om drie uur vannacht zijn. Ze kunnen hier zeker nog niet op beide oren slapen", besluit Van Hoyweghen.

De politie van Luik bevestigt dat het waterpeil in het centrum lijkt te stabiliseren, maar meldt ook dat er op een aantal plaatsen de kaaien deels overspoeld zijn.

Videospeler inladen...

BEKIJK - Brandweermannen die in het water vielen tijdens reddingsactie in Pepinster diep onder de indruk

In Pepinster, in de provincie Luik, ging het deze namiddag mis toen de brandweer drie mensen wilde redden. Hun boot raakte stuurloos en belandde tegen een brug. De brandweerlieden en de bewoners belandden in het water. De brandweermannen konden gered worden, maar de drie burgers zijn nog steeds vermist.

Videospeler inladen...

Nederlandse reddingsbrigade op pad in Luik

Ook Halle getroffen door wateroverlast

Ook de stad Halle, in Vlaams-Brabant, heeft heel wat neerslag te verwerken gekregen, waardoor verschillende straten en woningen onder water zijn gelopen. De hulpdiensten zijn nog steeds ter plaatse om te helpen waar nodig, en de stad volgt de situatie nauwgezet op. Dat meldt het stadsbestuur.

In Halle viel de voorbije uren zo'n 70 liter neerslag per vierkante meter. In de loop van de namiddag werd er al wateroverlast gemeld in de omgeving van de Haagstraat, Mierenberg, Blekerijstraat, Bremstraat, Trompstraat, de Kasteelbrakelsesteenweg, Kluisbos, Nachtegaalstraat en de Bleukenstraat. 's Avonds ondervond ook de avondspits op de A8 heel wat hinder door de felle regen, terwijl de brandweer verschillende meldingen kreeg vanuit het centrum van de stad.

"Even werd gevreesd voor grote wateroverlast in de Basiliekstraat, die traditioneel een zeer kritiek punt is bij hevige regenval", meldt het stadsbestuur. "Verschillende kelders liepen er onder maar echt grote problemen zijn hier voorlopig uitgebleven, behalve dan aan de hoek van de Bergensesteenweg en de Basiliekstraat, die onder water staat. Uit voorzorg werden de winkels wel afgeschermd met waterschotten en zandzakjes."

De lokale veiligheidscel van de stad, waarin ook alle hulpdiensten vertegenwoordigd zijn, is vandaag dan ook meerdere malen samengekomen om de toestand op te volgen. Het waterpeil van de verschillende waterlopen wordt ook de volgende uren nauwlettend in de gaten gehouden en gemonitord door de stad, de hulpdiensten en de provinciale crisiscel.

"Het waterpeil is nog steeds onder controle", klinkt het "Maar in de loop van de avond bereikte het water door de aanhoudende neerslag zeer hoge standen in onder meer de Groebegracht, de Zenne en het kanaal naar Charleroi. De Groebegracht is zelfs buiten haar oevers getreden, waardoor verschillende garages zijn ondergelopen. Ook heel wat wachtbekkens zijn verzadigd."

Reddingsoperatie in Pepinster nog steeds aan de gang

De reddingswerkers in Pepinster zijn nog steeds aan het werk in de door wateroverlast getroffen gemeente. "Mogelijk moet er nog een tiental mensen geëvacueerd worden", meldt de vervangend burgemeester Michel Legrand.

Daarna wordt gestart met een zoekactie om te kijken of er nog mensen in nood zijn en om de schade op te meten. Meer dan tweehonderd inwoners van de gemeente zijn vandaag uit hun woning ontzet door de reddingswerkers.

Dodentol loopt op tot 11, nog verschillende vermisten

Bij het noodweer dat het oosten van ons land teistert, zijn tot nu toe 11 personen omgekomen. Zeker vier mensen zijn vermist.

In Eupen, in de Oostkantons, kwam gisteren een 22-jarige man om het leven. De twintiger sprong met een zwemband in het snel stromende water in de wijk Nispert en werd vervolgens een tijdlang vermist. Later vonden de hulpdiensten zijn lichaam in een beek in de buurt van de Rotenberg. Hij kon niet meer gereanimeerd worden.

In Aywaille vonden de hulpdiensten vanochtend het lichaam van een 50-jarige man in de kelder van zijn huis. Volgens de hulpdiensten probeerde de man zelf een oplossing te vinden voor het overstromingsprobleem in zijn huis en ging hij poolshoogte nemen in de kelder. 

In het arrondissement Verviers werden vandaag vier lichamen aangetroffen, volgens het parket van Verviers. De slachtoffers kwamen om het leven door de zware regenval. Er is nog geen duidelijkheid over de identiteit van de slachtoffers of de plaatsen waar de stoffelijke resten zijn gevonden. Vanavond sprak een betrouwbare bron van vijf slachtoffers in Verviers.

De burgemeester van Pepinster meldde vanavond dat er een levenloos lichaam was gevonden onder een gedeeltelijk ingestorte brug.

In Philippeville, in de provincie Namen, is deze namiddag een vijftiger om het leven gekomen toen hij takken probeerde te verwijderen uit een afvoerpijp, maar werd meegesleurd door het water.

In Chaudfontaine zijn twee mensen om het leven gekomen, zo bevestigt burgemeester Daniel Bacquelaine vanavond.

Er zijn ook zeker vier vermisten. In Marcourt, in de gemeente Rendeux in de provincie Luxemburg, werd gisteren een meisje van vijftien meegesleurd door de Ourthe. Zij is nog altijd niet teruggevonden. 

Bij een reddingsoperatie in Pepinster raakten drie mensen vermist toen vannamiddag een reddingsboot omsloeg. Aan boord zaten vijf brandweerlieden en drie bewoners. De burgemeester Philippe Godin vreest het ergste voor de drie vermisten.

Meer dan 1.500 interventies in provincie Namen, ruim 2.000 in provincie Luxemburg

De hulpverleningszone Luxemburg heeft al meer dan 2.000 interventies uitgevoerd als gevolg van de overstromingen in de provincie Luxemburg. Ongeveer 800 mensen moesten worden geëvacueerd of verplaatst door de brandweer, meldt zonecommandant Stéphane Thiry. De interventies vonden vooral plaats in het noorden van de provincie.

De hulpdiensten van de provincie Namen hebben sinds de start van het noodweer meer dan 1.500 interventies uitgevoerd. Dat heeft plaatsvervangend gouverneur Marie Muselle gemeld. De autoriteiten vrezen nu een grote overstroming van de Maas en de Samber.

Op verschillende plaatsen zijn nog steeds problemen met de elektriciteitsvoorziening. Die zullen pas opgelost kunnen worden als het waterpeil daalt. Op veel plaatsen moet ook gecontroleerd worden of het water nog drinkbaar is.

Situatie in Diest, Tienen, Hoegaarden en Rotselaar zorgwekkend

In Vlaams-Brabant heeft de provinciale crisiscel vanavond opnieuw samengezeten om de wateroverlast in de provincie op te volgen. Voorlopig zijn geen bijkomende maatregelen genomen maar de situatie is op verschillende plekken zorgwekkend en wordt dan ook nauwlettend in de gaten gehouden. "Het gaat dan vooral om Tienen, Diest, Hoegaarden en Rotselaar", zegt Ine Tombeur, woordvoerster van gouverneur Jan Spooren.

Vooral het oostelijk deel van de provincie Vlaams-Brabant en enkele punten ten noorden van Brussel zijn zwaar getroffen door de hevige regen en wateroverlast. Glabbeek heeft de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd en gouverneur Jan Spooren coördineert de hulpverlening vanuit het provinciaal crisiscentrum. In de loop van de dag hebben verschillende overlegmomenten plaatsgevonden, het laatste dus vanavond.

"De verschillende diensten hebben een stand van zaken gegeven en die is niet zo fel gewijzigd tegenover enkele uren voordien", zegt Ine Tombeur. "De waterstanden van de Kleine en Grote Gete, de Begijnenbeek, de Winge, de Velpe en de Vunt zijn allemaal zorgwekkend en de wachtbekkens zijn verzadigd. De situatie wordt nauwlettend uur per uur gemonitord. Vooral Diest, Tienen, Rotselaar en Hoegaarden worden van nabij in het oog gehouden. Morgenochtend om 8 uur is er opnieuw overleg binnen de crisiscel."

Binnen Vlaams-Brabant heeft de gouverneur een oproep gedaan aan niet-getroffen gemeenten om zandzakjes ter beschikking te stellen. De provincie Oost-Vlaanderen bekijkt of ze zandzakjes ter beschikking kan stellen, en vanaf morgen waterpompen en manschappen. Morgen zou gouverneur Spooren ook de verschillende getroffen gemeentes in de provincie bezoeken.

"Echte crisissituatie langsheen de Maas", Maasmechelen vraagt inwoners van verschillende dorpen te evacueren

Het stijgende waterpeil van de Maas is een echte crisissituatie, zegt de Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters. "Tot op dit ogenblik hebben wij continu gecoördineerd en ons geïnformeerd over welke stappen ondernomen moeten worden om het stijgende water in de Maas de baas te kunnen", zegt Landmeeters.

"We worden op dit ogenblik geconfronteerd met overstromingen in Halen en in Alken, maar vooral met een stijgende Maas en een hoog debiet op het Albertkanaal. We zijn de hele tijd bezig geweest om samen met de burgemeesters maatregelen te nemen om daar een oplossing voor te zoeken en de mensen die daar wonen in veiligheid te brengen."

De stijging van het debiet van de Maas baart de gouverneur zorgen. "We zien dat het debiet nog stijgt tot drie uur deze nacht tot een niveau dat hoger is dan 1993. Dat is een echte crisissituatie. De Maas vormt een bedreiging voor die gehuchten, maar veroorzaakt ook een stijging van het debiet van het Albertkanaal."

De gemeente Maasmechelen in Limburg vraagt de inwoners van drie dorpen om te evacueren wegens het toenemende risico dat de Maas zal overstromen. Dat schrijft de gemeente op Facebook. Het gaat om de inwoners van de plaatsen Meeswijk, Leut en Vucht-dorp:

Eerder vandaag raakte ook al bekend dat de inwoners van Herbricht, een klein gehucht in Lanaken, geëvacueerd moeten worden door de hoge stand van de Maas.

BEKIJK - De beelden van de dag: een ongeziene watermassa, een enorme ravage en heel veel menselijk leed

De ongeziene regenval die gisteren en vandaag over het zuidwesten van ons land en delen van Nederland en Duitsland is gevallen, heeft hallucinante beelden opgeleverd. De collega's van "Terzake" balden die vanavond samen in een pakkende reportage. Bekijk hieronder de beelden van de dag, in 3 minuten:

Videospeler inladen...

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA): "Ongeziene beelden, dit is een nachtmerrie"

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) noemt de beelden van de wateroverlast in ons land "ongezien". "Wij kunnen ons niet voorstellen dat dat hier gebeurt. Dit is een nachtmerrie en een drama voor heel veel gezinnen", zegt ze in "Terzake". 

Demir bezocht vandaag Voeren, dat gisteren zwaar getroffen werd. Intussen is het water er weer gezakt. "De situatie daar is precies alsof er een oorlog heeft plaatsgevonden. Dat is echt verschrikkelijk." De minister wil niet vooruitlopen op de feiten, maar ze verwacht wel dat het noodweer erkend zal worden als een ramp, waardoor het Rampenfonds tussenbeide zal komen.

Volgens Demir zullen we ons de komende jaren door de klimaatopwarming mogen verwachten aan meer extreme weerfenomenen. "Je moet maatregelen nemen om de CO2-uitstoot naar beneden te halen, maar je moet ook aan adaptatie doen. Investeringen in bufferbekkens, wachtbekkens, enzomeer: we zijn daarmee bezig en we moeten die oefening verderzetten."

Bekijk hieronder het gesprek met Zuhal Demir in "Terzake":

Videospeler inladen...

Is klimaatverandering de oorzaak van hevige regenval? "Wetenschappelijk is er een heel duidelijke link"

De klimaatverandering werkt periodes van hevige regenval in de hand. "Wanneer de temperatuur met een graad stijgt, kan de atmosfeer zeven procent meer water vasthouden. Warmere temperaturen en meer neerslag, dat is niet tegenstrijdig. We verwachten voor België in de toekomst meer droge zomers. Tegelijkertijd valt er meer regen in hoge concentraties wanneer het regent", legt professor Wim Thiery uit in "Terzake".

Lees het volledige artikel hier:

Burgemeester van Luik: "Toestand blijft kritiek, komende uren zijn heel belangrijk"

Waarnemend burgemeester van Luik Christine Defraigne (MR) waarschuwt dat de toestand in de stad kritiek blijft door het stijgende waterpeil van de Maas. "De komende uren zijn heel belangrijk", zegt ze in "Terzake". "We zullen niet veel slapen vannacht." Bewoners die dicht bij de Maas wonen, is gevraagd om hun huis te verlaten, maar niet iedereen heeft dat gedaan. Onder meer uit angst dat er geplunderd zou worden, zo bevestigt Defraigne.

Bekijk hieronder het gesprek met Christine Defraigne in "Terzake":

Videospeler inladen...

Stad Maastricht evacueert 10.000 inwoners

In Nederland heeft het stadsbestuur van Maastricht de bewoners van de wijken Randwijck en Heugem opgeroepen om hun woning te verlaten. Het gaat om ongeveer 10.000 mensen. De verwachting is dat de Maas vannacht tussen 2 en 3 uur buiten haar oevers zal treden.

Lees meer in dit artikel:

Tientallen wegen staan blank in Dinant

In Dinant is de Maas buiten haar oevers getreden. Tientallen wegen in de stad staan blank.

Zware wateroverlast in Halen en Sint-Truiden

Er is momenteel zware wateroverlast in de Limburgse steden Sint-Truiden en Halen. De Velpe, een zijrivier van de Demer, treedt in Halen buiten haar oevers. Ook in verschillende Truiense deelgemeenten is er ernstige wateroverlast.

Het waterpeil in Halen bleef in de loop van de namiddag stijgen en de wachtbekkens liepen vol. Het wachtbekken van de IJzerenbeek zit volledig vol. De bewoners die in buurt van het ingebuisde deel van de Ijzerenbeek wonen, zijn door de stadsdiensten verwittigd om de nodige maatregelen te treffen. Verschillende straten zijn afgesloten.

In Sint-Truiden is sprake van ernstige wateroverlast in de deelgemeenten Zepperen, Halmaal, Aalst en Runkelen. De crisiscel werd er deze voormiddag al bijeengeroepen. Alle wachtbekkens zijn in werking.

Verschillende straten in Velm en Metsteren zijn bijkomend afgesloten door wateroverlast. Door de wateroverlast is de Diestersteenweg afgesloten tussen het rondpunt van Melveren en de Kerkstraat in Nieuwerkerken. De afsluiting van de N80 - de Expressweg tussen Hasselt en Sint-Truiden - veroorzaakt grote drukte op de Hasseltsesteenweg en zijwegen.

"Stilvallen golfstroom is doos van Pandora": zijn extreme weersfenomenen gevolg van klimaatverandering?

Videospeler inladen...

"Treedt Maas uit de oevers in Luik?" en "Nog veel werk om mensen te redden in Pepinster"

In Luik wordt er met een bang hart gekeken naar het waterpeil van de Maas. De rivier dreigt volledig buiten haar oevers te treden. "Het is hier nog altijd niet droog en er wordt nog veel water van stroomopwaarts verwacht. Hoe hoog de piek van het waterpeil zal zijn en wanneer die zal komen, dat weet men niet", zegt Gianni Paelinck in "Het journaal".

Videospeler inladen...

In Pepinster zijn reddingswerkers nog steeds in de weer met mensen te ontzetten uit hun ondergelopen huizen. "Volgens de burgemeester van Pepinster zijn er 200 tot 250 mensen gered, maar er zitten zeker nog 50 tot 100 mensen vast in hun huis op de bovenste verdiepingen of de daken. De reddingswerkers raken er moeilijk bij. Het waterpeil is de voorbije uren wel iets gezakt, maar er is nog veel werk hier", zegt Anne Vanrenterghem in "Het journaal".

Videospeler inladen...

Waterpeil Berwijn in Voeren terug onder alarmpeil

Het waterpeil van de rivier de Berwijn in Voeren bevindt zich opnieuw onder het alarmpeil. Het waterpeil van de Maas heeft geen directe gevolgen voor Moelingen. De hulpdiensten volgen gedurende de nacht de situatie nauw op, zo meldt het gemeentebestuur.

Brandweer Oost-Limburg en de Civiele Bescherming blijven nog enkele uren pompen in Moelingen. Zij krijgen daarbij ondersteuning van het leger. Het pompen gebeurt op meerdere locaties tegelijkertijd, maar zal nog een hele tijd in beslag nemen, klinkt het.

De gemeente blijft nieuwe containers aanvoeren voor het onderbrengen van huisraden. Inwoners mogen volle containers aan de straatkant zetten. 

Verder raadt de gemeente inwoners aan om contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij en voldoende foto's te nemen. De inwoners van Moelingen ontvangen later nog uitgebreide informatie over het samenstellen van een schadedossier ter indiening bij het Vlaams Rampenfonds.

Burgemeester van Lanaken Marino Keulen: "Verwachting is dat waterpeil van de Maas nog stijgt, gaan zorgelijke uren tegemoet"

Burgemeester van Lanaken Marino Keulen (Open VLD) kijkt met grote bezorgdheid naar het stijgende peil van de Maas. "De situatie is in de loop van de dag verslechterd. We verwachten nog een stijging van 1 à 1,5 meter. Pas zaterdagmiddag zal de situatie zich normaliseren."

De komende uren worden "zorgelijk", zegt de burgemeester, die verwijst naar de druk op de stuwdam van Monsin. "Hopelijk begeeft die het niet, want dan komt er gigantisch veel water bij en is de term ramp echt op zijn plaats. De situatie is vandaag al veel erger dan in 1993, en dat stond te boek als een rampjaar."

In Lanaken is het gehucht Herbricht, dat in de bedding van de Maas ligt, al onder water gelopen. Dat gaat over enkele huizen en een 8-tal mensen. Zij worden nu geëvacueerd. "Op dit ogenblik kruisen we onze vingers. De hulpdiensten doen hun uiterste best."

Beluister het gesprek met Marino Keulen in "De wereld vandaag":

Alle stations in Luik zijn afgesloten

Het station Luik-Guillemins en alle andere stations in de stad Luik zijn afgesloten wegens het aanhoudende noodweer en de wateroverlast. Dat meldt de NMBS rond 16 uur.

Door het noodweer en om de veiligheid van de reizigers en het personeel van de NMBS en Infrabel te garanderen, is alle treinverkeer onderbroken tussen Charleroi, Ottignies, Namen en Luik, klinkt het nog. De NMBS vraagt de reizigers dan ook niet naar het station te gaan en de trein niet te nemen in de provincies Namen, Luxemburg en Luik. Het is tot nader order ook niet mogelijk om alternatieven als vervangbussen in te zetten.

Koning in zwaar getroffen Chaudfontaine: “Diep geraakt door de omvang van de ramp”

Koning Filip en koningin Mathilde zijn op dit moment in Chaudfontaine, dat zwaar getroffen is door de overstromingen. Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is erbij.

De vorst zegt dat hij en de koningin diep geraakt zijn door de omvang van de ramp en dat hij meeleeft met de slachtoffers, hun familie en de mensen die geëvacueerd moesten worden. Hij bedankt ook de hulpdiensten die druk aan het werk zijn in de getroffen gebieden.

Bekijk hier de steunbetuiging van de koning (in het Frans):

Videospeler inladen...

Lichaam aangetroffen bij reddingsoperatie in Pepinster, verschillende inwoners vermist nadat brandweerboot kantelt

In het zwaar getroffen Pepinster, in de provincie Luik, is een lichaam gevonden onder een brug en er zijn ook nog verschillende vermisten. Dat bevestigt de burgemeester aan onze redactie. Eerder vandaag werden al 4 lichamen aangetroffen in de regio Verviers.

Een boot van de Gentse brandweer is in Pepinster gekanteld tijdens de reddingsoperatie. De boot raakte stuurloos nadat er iets klem was geraakt in de schroef en belandde uiteindelijk tegen een brug. 3 geredde inwoners die aan boord waren, kwamen in het water terecht en zijn nog steeds vermist. Daarnaast zaten er 5 brandweerlieden in de boot: 2 van hen konden zich meteen in veiligheid brengen, de 3 anderen belandden in het water, maar zijn intussen gered.

Een grote reddingsoperatie is momenteel aan de gang om mensen te evacueren die door de overstromingen vastzitten op de daken van hun huis. "Het was een tijdje droog, maar het is hier nu opnieuw aan het regenen", vertelt onze reporter Eddy Groenwals.

"De reddingsoperatie is intussen op gang gekomen, maar die verloopt heel traag. Het is heel moeizaam werken voor de hulpdiensten, in penibele omstandigheden. Ze proberen mensen te bereiken via bootjes. Er zijn ook mensen die naar beneden gehaald zijn met de laadbak van een bulldozer."

"Er zitten zeker nog tientallen mensen op de daken. Bovendien is het maar de vraag of de huizen het niet zullen begeven. Er zijn al een aantal huizen ingestort", aldus Groenwals. Het was de bedoeling om ook helikopters in te zetten, maar dat is door de moeilijke weersomstandigheden blijkbaar nog niet gelukt.

BEKIJK hier beelden van de reddingsoperatie in Pepinster:

Videospeler inladen...

Avondklok ingesteld in Verviers om plunderingen tegen te gaan

In Verviers is er een avondklok ingesteld. Dat blijkt een boodschap die verstuurd is via BE-Alert. Tussen 21 uur vanavond en 6 uur morgenochtend mogen mensen niet buitenkomen. De maatregel wordt genomen om plunderingen te vermijden. Volgens lokale media zouden er al winkels geplunderd worden in de stad. 

Een koe in het centrum van Luik? 

Tot hun verbazing zagen enkele inwoners van Luik plots een koe staan grazen langs de oevers van de Ourthe. De koe werd wellicht meegevoerd door de stroming en kwam terug aan land in Luik. De politie kon het dier vangen en in veiligheid brengen. 

De schade die het noodweer aanricht is niet te overzien

Namen
Verviers
AFP or licensors
Rochefort
Tilff
BELGA
Barvaux
Guy Dirckx

Woordvoerder verzekeraar Ethias: "Brandverzekering dekt schade door wateroverlast aan huis"

Verzekeraar Ethias heeft al honderden schadeaangiftes ontvangen. "Het is ook voor ons een hectische dag. De eerste mensen die sinds gisteren al ter plaatse zijn, zijn onze lokale inspecteurs die in die gebieden wonen. Vooral in de zwaarst getroffen gebieden spreken ze van apocalyptische toestanden, waar het niet zo duidelijk is wat men nu moet gaan doen en hoe men de mensen moet helpen. Het is nu vooral eerst noodhulp bieden", zegt Serge Jacobs van Ethias.

Jacobs meldt dat Ethias al honderden schadeaangiftes ontvangen en er komen elk uur tientallen nieuwe aangiftes binnen. "We verwachten dat dat nog enorm gaat toenemen, omdat heel wat mensen in de zwaarst getroffen gebieden nu nog met andere dingen bezig zijn. Ze zijn zichzelf of hun vrienden of buren aan het helpen. Pas wanneer het water is weggetrokken, gaat men een zich krijgen op de schade.

Mensen met een brandverzekering hebben, zullen kunnen rekenen op een vergoeding voor de waterschade aan hun woning. "Dat is inbegrepen in zo een polis. Er zijn ook andere verzekeringen die kunnen aangesproken worden om opgelopen schade te vergoeden, zoals de autoverzekering en familiale verzekering", besluit Jacobs.

Zakenman Marc Coucke die actief in Durbuy postte een indrukwekkende foto van het dorp:

Meest gelezen