Maas stijgt tot boven waakpeil: "Maar in '93 was het erger!"

De Maas is ondertussen gestegen tot boven 45m62 boven de zeespiegel, dat is het waakpeil. Ze heeft op veel plaatsen de winterbedding ingenomen. Mensen uit de streek komen een kijkje nemen naar de indrukwekkende massa water. 

In 1993, na een periode van hevige regenval, trad de Maas uit haar oevers en volgde er grote overlast. Duizenden gezinnen zagen hoe de Maas hun huis onder water zette. En dat zijn ze in het Maasland nog lang niet vergeten. Zowel Nederland als Vlaanderen voerden in ijltempo grootschalige werken uit om de rivier te verruimen, zodat dit niet nog eens zou gebeuren. En daarom blijven de Maaslanders vandaag erg rustig als ze nieuwsgierig komen kijken naar het waterpeil. 

Het is hier precies een zee geworden!

"Ik zie veel hout en afval drijven, afkomstig uit Luik", zegt een voorbijganger. "Ik zie daar ook een diepvriezer drijven." Maar geen paniek te bespeuren bij de man. "Het is hier precies een zee geworden, maar ze hebben het hier flink uitgebaggerd. Het is hier een pak breder geworden. In '93 stond de weg hier nog blank. Ze voorspellen nog veel regen, maar we moeten afwachten", besluit hij rustig.

Een andere man staat ook te kijken naar de grote hoeveelheid water. In '93 deed hij nog net zijn legerdienst. "Toen was ik milicien, ik moest toen komen helpen, mijn ploeg moest zandzakjes komen vullen. Maar nu, afwachten he, wat er gaat gebeuren."

Meest gelezen