"Bijna niet te bevatten", "zijn waarden zullen nooit wijken voor geweld": Nederland rouwt om Peter R. de Vries

Onze noorderburen reageren verslagen op de dood van de bekende misdaadjournalist Peter R. de Vries. "Het overlijden van Peter R. de Vries raakt mij diep. Het is bijna niet te bevatten", schrijft de Nederlandse premier Mark Rutte op Twitter. De Vries raakte vorige week ernstig gewond toen hij in het centrum van Amsterdam werd neergeschoten. Hij overleed op 64-jarige leeftijd in het ziekenhuis.

Nederland rouwt om de dood van de bekende misdaadjournalist Peter R. de Vries. Die werd vorige week dinsdag neergeschoten in het centrum van Amsterdam, toen hij de studio van het tv-programma RTL Boulevard verliet. Sindsdien vocht De Vries voor zijn leven in het ziekenhuis. Daar is hij in het bijzijn van zijn familie op 64-jarige leeftijd overleden. 

"Het overlijden van Peter R. de Vries raakt mij diep. Het is bijna niet te bevatten", reageert de Nederlandse premier Mark Rutte. "Mijn gedachten zijn bij zijn gezin, zijn familie, vrienden, collega's, alle mensen die dicht bij hem stonden en ik wens ze heel veel sterkte toe op dit onvoorstelbaar moeilijke moment."

"Peter R. de Vries was altijd toegewijd, vasthoudend, voor niets en niemand bang", zo gaat de premier verder op Twitter. "Altijd op zoek naar de waarheid en op de bres voor gerechtigheid. En daarom des te dramatischer dat hij nu zelf slachtoffer is geworden van een groot onrecht."

Ook andere Nederlandse politici delen massaal steunbetuigingen voor de familie van De Vries, zoals de partijleider van de links-liberale partij D66 en minister van Buitenlandse Zaken, Sigrid Kaag, en de partijleider van de uiterst rechtse partij PVV, Geert Wilders.

Ook Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen betuigde haar steun via Twitter. "Diep bedroefd door het overlijden van Peter R. de Vries. Innige deelneming aan zijn familie en geliefden", schrijft ze. "Onderzoeksjournalisten zijn essentieel voor onze democratieën. We moeten alles doen om hen te beschermen."

De voorzitter van de Europese Raad, onze voormalige premier Charles Michel, noemt vandaag "een triestige dag voor de persvrijheid". "We moeten onze onwrikbare strijd voor persvrijheid, tolerantie en democratie voortzetten, in zijn nagedachtenis."

"Meer coldcaseteams dankzij Peter"

De burgemeester van Amsterdam, Femke Helsema, zegt "met grote verslagenheid" het overlijden van De Vries vernomen te hebben. "Hij was moedig, vrij van geest en vastberaden. Hij hielp mensen in hun strijd voor rechtvaardigheid en hield de rechtstaat scherp met zijn kritische houding ten aanzien van autoriteiten en opsporingsinstanties."

Wie was misdaadjournalist Peter R. de Vries? Bekijk hier een portet uit Terzake:

Videospeler inladen...

Jan Struijs van de Nederlandse politiebond vertelt dan weer aan NOS dat hij al veel reacties van verdrietige agenten kreeg en dat De Vries het politiewerk in Nederland vooruitgeholpen heeft. "Het is onder meer aan hem te danken dat we in elke politie-eenheid in het land nu een old- en coldcaseteam hebben. Hij had veel contact met nabestaanden en zei ons dat we daar als politie iets mee moesten. Mede door zijn invloed hebben we nu familierechercheurs."

ROBIN UTRECHT

"Gedreven, maar ook wel een knorrepot"

Ook collega-journalisten nemen afscheid van De Vries op sociale media. "Het is hard te beseffen dat we Peter nooit meer gaan zien, we nooit meer zijn opinies en analyses zullen horen", schrijft John van den Heuvel op Instagram. "De normen en waarden waar ook hij voor stond zullen nooit wijken voor geweld. Ook nu niet, nu we intens verdrietig afscheid moeten nemen."

Misdaadverslaggever Mick van Wely beschrijft De Vries bij NOS als "meer dan een collega": "Ik vind het verschrikkelijk triest wat er is gebeurd en ik kan er ontzettend kwaad om worden. Hij is ongelooflijk belangrijk geweest voor de misdaadjournalistiek in Nederland. Hij was uniek, gedreven, ontzettend behulpzaam, maar ook wel een knorrepot."

Journalist bij RTL Nieuws Pieter Klein schrijft: "Peter R. is voor mij een held. Andere tak van sport (misdaadjournalistiek), maar man, wat een prachtige, autonome dwarsligger. En een voorbeeld."

De nabestaanden van Peter R. de Vries bevestigden zijn overlijden vanmiddag met de verklaring: 

"Peter heeft geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen. Hij is omringd door de mensen die hem liefhebben, overleden. Peter heeft geleefd naar zijn overtuiging: 'On bended knee is no way to be free'. We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar.

De familie, partner en naasten willen zijn overlijden in alle rust verwerken en wij vragen iedereen met klem om dat te respecteren. Verdere informatie over hoe het afscheid van Peter zal verlopen en wat daarbij de wensen van de familie en zijn partner zijn, volgt wanneer hierover is besloten."

Meest gelezen