Francesco Planckaert

Ook domein van de Planckaerts getroffen door wateroverlast: "Nog nooit zoiets gezien"

"Wij blijven gespaard, onze gebouwen staan hoog genoeg, maar ik heb nog nooit zoiets gezien", getuigt Francesco Planckaert over de wateroverlast in het zuiden van ons land. De familie woont al 20 jaar in Lesterny, in de provincie Luxemburg.

Hij is de kelder van de B&B aan het leegpompen als Radio 2 Oost-Vlaanderen Francesco Planckaert belt. "Maar het is helemaal niet erg, onze gebouwen staan hoog genoeg, we hebben geen schade." In de 20 jaar dat zijn gezin in Luxemburg woont, heeft hij dergelijke overstromingen nog nooit gezien. "Het water heeft nog nooit zo hoog gestaan, wij blijven gelukkig gespaard." 

In de vallei zijn de chalets ook gespaard van water, maar de bus die laaggelegen staat en waarvan het de bedoeling is om hem te verhuren, "die heb ik gisteren goed vastgemaakt aan een boom, want die was weg anders. Die stond onder water. Ik kon er deze morgen niet meer bij, ik denk dat hij nu begint te drijven." 

Dit is schrijnend, je ziet dat water 2 meter hoog staan, dit is van een andere orde dan de mensen gewend zijn

Francesco Planckaert

Planckaert raadt aan om niet in het water te gaan, hij heeft zelf gevoeld dat de stroming te sterk is en dat je meegesleurd kan worden. Vooral in de valleien in de buurgemeente Masbourg is het erg. "De mensen zijn hier wel wat gewend, maar dit is van een heel andere orde. Je ziet het water 2 meter hoog staan, dat is bij de mensen binnen. Het is schrijnend." 

Francesco Planckaert over overstromingen in zijn streek

kasto80

Meest gelezen