Radio2-Chiro Zottegem steekt handen uit de mouwen in Voeren

Ook Oost-Vlaamse jeugdkampen afgebroken door wateroverlast

Verschillende jeugdbewegingen die op kamp waren in de Voerstreek en de Ardennen zijn vervroegd teruggekeerd door de wateroverlast. Enkele gemeenten legden bussen in om de jongeren terug te halen. De ouders waren opgelucht dat hun kinderen veilig en wel thuis kwamen. De jeugd zelf heeft zich ook nuttig gemaakt en geholpen waar het kon.

De stad Deinze heeft gisteren 4 bussen ingelegd om 133 jongeren van KLJ en scouts Hansbeke die vastzaten in de Ardennen naar huis te brengen. “Een van de leiders had ons gebeld,” zei burgemeester Vermeulen, “ze zaten vast in een treinstation, want het treinverkeer was zwaar verstoord door het noodweer. We hebben dan beslist om bussen te sturen, dat was de beste en snelste oplossing.” Hun kamp was gisteren sowieso voorbij, dus ze waren al aan de afbraak begonnen. Gisteravond waren ze thuis. “Het was een opluchting voor de ouders, maar ook voor leiders en kinderen zelf.”

Net als die van Deinze geraakten de scouts van Destelbergen niet thuis per trein. De gemeente liet 130 leden van 3 scoutsgroepen terugkeren per bus. Burgemeester Elsie Sierens kon gisteren de ouders geruststellen: “de kinderen waren in veiligheid en kregen eten en drinken.”

Ook Gavere en Sint-Gillis-Waas legden bussen in voor scoutsgroepen die vervroegd terugkeerden. Andere jeugdverenigingen, zoals de scouts van Drongen schakelen ouders in om de kinderen op te halen. (Nog meer onder de foto)

Radio2 - Scouts St-Gillis-Waas zijn weer thuis

Nuttig gemaakt

De jongens en meisjes van Chiro Heilig Hart Zottegem waren op kamp in Voeren. Daar was het rampenplan afgekondigd, maar er is geen groot gevaar geweest. De jongeren braken de tenten af en verhuisden uit voorzorg naar de sporthal. Daar speelden ze spelletjes. Slapen konden ze in de plaatselijke jeugdherberg. Ze hadden het geluk dat de toestand er al bij al nog meeviel. De kinderen moesten hun speelterrein opgeven omdat een beek dreigde te overstromen. Maar ze vonden het allemaal vooral zeer avontuurlijk, vertelt een van de leidsters. (Lees voort onder foto)

VRT- KSA Temse spullen spoelen weg

Temse

De KSA van Temse was op kamp in Doubres, bij Namen. Hun kampterrein is vannacht overstroomd. Gelukkig waren de kinderen er al weggebracht, maar de leiding zag spullen wegspoelen. 

Meest gelezen