De schade is onnoemelijk groot.

Ravage na ware zondvloed in ons land wordt duidelijk: overzicht van de meest getroffen provincies 

De hevige regenval van de voorbije dagen laat een waanzinnig spoor van vernieling na in België. Vooral Wallonië is zwaar getroffen, maar ook Limburg werd niet ontzien. Het officiële dodencijfer staat ondertussen op 31. Een stand van zaken.

Provincie Limburg

 • De waterpeilen aan de Maas dalen overal. 
 • Maaseik is volgens de burgemeester aan het ergste ontsnapt. Er zijn geen huizen ondergelopen. Vooral de dijkmuur in de deelgemeente Heppeneert kon het vele water maar moeizaam tegenhouden, maar de inspanningen om de dijk te verhogen, hebben geloond. De Maasbrug blijft minstens tot maandag afgesloten.
 • In Kinrooi kan volgens burgemeester Jo Brouns de grote schoonmaak beginnen. Er is veel afval en schade. De jachthaven van Kinrooi, met ongeveer duizend boten, bleef wel voor het grootste deel gespaard.
 • In Halen is het overstromingsgevaar nog niet helemaal geweken. Het waterpeil van onder meer de Velpe en de Gete staan er erg hoog en delen van Halen kampten gisteren al met wateroverlast. Honderden huizen zijn er getroffen, maar de situatie lijkt nu wat te stabiliseren. Het blijft afwachten wat de komende uren brengen.
 • In Herk-de-Stad is er nog steeds sprake van wateroverlast, maar daar is het waterpeil gelukkig aan het dalen. 
 • Ook in Hasselt, en dan vooral in de deelgemeente Stevoort, waren er problemen. Het water van de Herk steeg er vrijdagnacht, maar maakte geen grote extra schade. De parking van de Grenslandhallen, het Hasseltse vaccinatiecentrum, is wel overstroomd. Het vaccineren komt echter niet in het gedrang, er is een omleiding voorzien. 
 • In Moelingen, een deelgemeente van Voeren, werden eerder zo'n 140 woningen ontruimd nadat de Berwijn er uit haar oevers was getreden. Het waterpeil bevindt zich nu onder het alarmpeil en bewoners mochten ondertussen opnieuw naar huis. De gemeente voerde containers aan voor het onderbrengen van huisraden. 
 • In Maasmechelen is de situatie onder controle.
 • In Sint-Truiden zijn ze volop puin aan het ruimen. In Zepperen stond het water vrijdag tot aan de knieën en ook in deelgemeente Aalst waren er overstromingen.
Halen

Provincie Luik

 • In de provincie Luik zijn hele delen van het gasnet weggevaagd. Het zal enkele weken duren om de situatie volledig te herstellen. Een heel aantal gezinnen blijven ook zonder elektriciteit zitten omdat verschillende elektriciteitscabines buiten werking zijn.
 • In de stad Luik zijn meerdere sterfgevallen te betreuren door het noodweer. De Maas zorgde er voor overstromingen en bewoners rond de oevers werden er geëvacueerd. Doordat de toegang tot sommige zones in het gebied nog steeds moeilijk is, moet het echte werk voor de hulpdiensten en burgers nog beginnen. Het waterpeil blijft wel dalen.
 • Pepinster is zeer zwaar getroffen. Aan rivier de Vesder stortte een tiental huizen in. Er zijn meerdere doden gevallen. Militairen zijn er druk bezig met het puin te doorzoeken naar lichamen, nadat speurhonden gisteren een geur hadden opgepikt. Om hoeveel slachtoffers het zou gaan, is onduidelijk. De kans dat ze nog leven, is heel erg klein, zegt burgemeester Philippe Godin.
 • In het arrondissement Verviers zijn ook lichamen gevonden. Ondertussen is het water in de stad grotendeels weggetrokken en wordt de ravage duidelijk.
Pepinster
 • Ook in Aywaille is al zeker één persoon overleden. Hij probeerde naar alle waarschijnlijkheid zelf een oplossing te zoeken voor het overstromingsprobleem. 
 • In Eupen, in de Oostkantons, stierf ook al zeker één iemand. Hij sprong met een zwemband in het snel stromende water en was een tijdlang vermist. Later vonden de hulpdiensten zijn lichaam in een beek in de buurt. Het water heeft zich in Eupen teruggetrokken, waardoor de grote schade zichtbaar wordt. Vooral de kabelfabriek van Eupen werd getroffen.
 • In Chaudfontaine zijn ook zeker twee mensen om het leven gekomen.
 • In Trooz zijn al zeker vier lichamen gevonden. Een onder hen zou wel niet gelinkt zijn aan de overstromingen. Daar zou het gaan om een hartstilstand. Ook hier is de ravage aanzienlijk.
 • Gisteren werden in gemeente Esneux opnieuw drie lichamen aangetroffen. 
 • Ook in Hamoir is één slachtoffer geborgen.

Provincie Luxemburg

 • In de provincie Luxemburg zijn nog steeds problemen met het elektriciteitsnetwerk en het drinkwater. De gemeenten helpen bij het verspreiden van drinkwater.
 • In Marcourt, in de gemeente Rendeux, werd woensdag een meisje van vijftien meegesleurd door de Ourthe. Ondertussen werd er een lichaam gevonden in Hampteau, maar het parket van Luxemburg kan nog niet formeel bevestigen dat het om het meisje gaat.
 • In Durbuy is het water weggetrokken en beginnen de opruimingswerken. 

Provincie Namen

 • In de provincie Namen stabiliseert de situatie, het water daalt er en gevaar op nieuwe overstromingen is deels geweken. De gemeenten zoeken onderdak voor de getroffen inwoners en delen drinkwater uit. Er zijn nog steeds problemen op het elektriciteits- en telefoonnetwerk. 
 • In Jemelle, een deelgemeente van Rochefort, trad de rivier de Lhomme vrijdag uit haar oevers. De opruimwerken zijn er nu bezig. In Jemelle is donderdag ook een trein net voor het station van de sporen geraakt. De sporen waren weggezakt door de hevige regen. Er zaten geen passagiers op de trein en de treinbestuurder raakte ook niet gewond. 
 • In Philippeville is al zeker één iemand om het leven gekomen. Het gaat om een vijftiger die werd meegesleurd door het water toen hij takken probeerde te verwijderen uit een afvoerpijp. 
 • Een inwoner van Mettet is overleden nadat hij donderdag in de Biesmelle was gevallen, een zijrivier van de Samber. De man van zeventig werd tientallen meters meegesleurd alvorens hij gered kon worden. Hij werd in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis maar overleed uiteindelijk. 
 • Het ergste lijkt achter de rug in de stad Namen. In de deelgemeenten Malonne, Wépion en La Plante, is de materiële schade aanzienlijk, maar er werden geen slachtoffers gemeld. De meeste wegen zijn weer open. De gemeentelijke diensten zijn ter plaatse voor pomp- en reinigingswerkzaamheden.
Jemelle, deelgemeente Rochefort

Provincie Waals-Brabant

 • In Waver is het water aan het dalen. Het centrum was er wel ondergelopen. Door wateroverlast blijven de deuren van het pretpark Walibi en het waterpark Aqualibi gesloten. De omvang van de schade is aanzienlijk waardoor een snelle heropening momenteel uitgesloten is, laat het park weten.  
 • In Tubize geldt er geen nieuw overstromingsgevaar meer.
Pretpark Walibi in Waver

Provincie Vlaams-Brabant

 • In Rotselaar zijn zo'n 25 huizen ondergelopen. De situatie is er nu onder controle.  
 • Het peil van de Kleine Gete zakt in Linter.
 • In Leuven kreeg de brandweer honderden oproepen voor ondergelopen kelders of lekkende daken. Het wachtbekken van Egenhoven wordt aangesproken om wateroverlast in Leuven te vermijden.
 • In Geetbets staan nog steeds een aantal straten onder water, onder meer de Broekstraat in deelgemeente Grazen. De toegangswegen naar Sint-Truiden, Zoutleeuw en Glabbeek zijn nog afgesloten. 
 • Ook Glabbeek kampte met ernstige overlast. Zowat alle straten stonden onder water, verschillende werden afgesloten.
 • In Tienen is de Gete buiten haar oevers getreden. Een aantal straten en kelders liepen onder, maar ondertussen is het waterpeil er flink gezakt.
Tienen

Provincie Henegouwen

 • Er is nog veel water in de provincie Henegouwen, maar de situatie stabiliseert.

Provincie Antwerpen

 • De Kleine Nete zorgde voor wateroverlast in Geel en Kasterlee, maar het water is nu gezakt.
 • Aan de Roerdompstraat in Geel zet de brandweer een zware pomp in om het water over te pompen van de linker- naar de rechterkant van de straat. "Dat om twee boerderijen op de meest kritieke punten te vrijwaren", zegt burgemeester Vera Celis (N-VA). De nabijgelegen Arkstraat is afgesloten voor alle verkeer, ook voetgangers en fietsers.
 • Ook aan recreatiedomein 'Ark van Noë' in Kasterlee wordt water weggepompt. De zandzakjes die er vrijdagavond gelegd werden door de brandweer zijn nodig geweest, zegt burgemeester Ward Kennes (CD&V).

Meest gelezen