Schepen Thomas Van Oppens bij één van de twee vuilnisbakken die de stad gaat testen.
Stad Leuven

Leuven gooit "slimme vuilnisbakken" in de strijd tegen zwerfvuil

De stad Leuven start een experiment op met "slimme vuilsbakken". Niet alleen kunnen de vuilnisbakken afval samenpersen zodat ze minder snel moeten worden leeggemaakt. De toestellen sturen ook een signaal door naar de stadsdiensten wanneer ze bijna vol of defect zijn.

"Bovendien werken de vuilnisbakken op zonne-energie en kunnen we ook de nodige data verzamelen. Zo weten we welke vuilnisbakken er heel veel of net niet vaak gebruikt worden", vertelt schepen van Stadsreiniging Thomas Van Oppens (Groen). Vandaag zijn al 25 straatvegers en 10 extra collega's iedere dag in de weer om de vuilnisbakken in de stad meermaals per dag leeg te maken. Maar soms blijkt dat niet voldoende om overvolle vuilnisbakken te vermijden. En vuilnisbakken die uitpuilen, trekken zwerfvuil aan.

Gegevens verzamelen

"Slim" is sinds een aantal jaren een synoniem geworden voor toestellen die met behulp van nieuwe digitale technologieën extra functies krijgen. Denk maar aan de "slimme camera's" die nummerplaten kunnen lezen. Leuven gaat nu twee soorten slimme vuilnisbakken uitproberen. "We willen de komende zes maanden proefondervindelijk testen met welke nieuwe types slimme en grotere vuilnisbakken we de beste resultaten boeken", legt Van Oppens uit. "We maken hierbij gebruik van nieuwe technologieën en gaan heel wat data verzamelen, zodat we nadien geïnformeerde keuzes kunnen maken." Zo kunnen amper gebruikte vuilnisbakken bijvoorbeeld verplaatst worden.

Het tweede type slimme vuilnisbak dat getest wordt.
Stad Leuven

Meest gelezen