Vissers proberen zo veel mogelijk vissen te redden
© Radio 2

Vissers redden 50 kilo vis uit Schulensbroek: "Maar niet alle vissen hebben het overleefd"

In het Schulensbroek in Herk-de-Stad hebben vissers gisteren 50 kg levende vis uit het water gehaald. Maar nog eens 50 kg overleefde het niet. De vissen kwamen in het broek terecht omdat water van de Demer in het Schulensmeer werd geloosd. Daarna werden de sluizen naar het broek opengezet maar de vissen die daar terechtkwamen, raakten in ademnood. 

Bij forse buien wordt water van de Demer opgevangen in het Schulensmeer. De sluizen worden dan opengezet naar het broekgebied errond en veel vissen zijn zo terechtgekomen in dat buitengebied. Door een tekort aan zuurstof kunnen de vissen daar niet overleven. Jos Eykens van de Verenigde Vissers Schulensmeer: “Elke keer als het broek onderloopt, komen er vissen mee. Dan gaan we de waterkant af en daar zie je de vissen wel bovenkomen. En dan kunnen we er gelukkig nog heel wat redden.”

We kunnen niet overal in het broek komen, op sommige plaatsen is het diep en te gevaarlijk

Jos Eykens van de Verenigde Vissers Schulensmeer

Maar niet alle vissen die in het broek terechtwamen, konden gered worden. Zowat 50 kilo vis overleefde het niet. “Je kan niet overal zomaar door het water waden omdat het op sommige plaatsen te diep is. Er lopen ook grachten door het gebied, dus het is vrij gevaarlijk”, vertelt Jos Eyskens. “En je kan pas beginnen scheppen als de vissen bovenkomen met hun rugvin en als het water niet dieper is dan een halve meter. Anders lukt dat niet.”

(lees verder onder de foto)

Niet alle vissen konden gered worden
© Radio 2

Door een gebrek aan zuurstof en het gisten van rottend gras in het broek, gebeurt het vaak dat vissen er sterven. De vissen die konden gered worden, zijn overgebracht naar een zone dichter bij het meer met meer zuurstof in het water.

Meest gelezen