Het voetbalveld van KVK Tienen staat volledig blank, het water komt er tot een meter hoog.
Radio 2

Wateroverlast in Vlaams-Brabant, Overstroomde Gete zet voetbalstadion Tienen tot meters hoog onder water

Ook de provincie Vlaams-Brabant blijft niet gespaard van wateroverlast door de hevige regen. Glabbeek heeft het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Intussen worden verschillende evenementen die vanavond in openlucht zouden doorgaan afgelast.

Onder andere De Velpe in de Pamelstraat in Glabbeek kan het regenwater niet meer slikken en is uit haar oevers getreden. "In overleg met de brandweer hebben we gisterenavond al zware pompen ingezet. Die zijn al de hele nacht aan het pompen in de hoop erger te voorkomen”, vertelt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij). Maar ook die preventieve maatregelen konden de waterellende uiteindelijk niet tegenhouden. Glabbeek heeft intussen het gemeentelijk rampenplan afgekondigd omdat heel wat straten onder water staan. Alle toegangswegen zijn momenteel afgesloten voor het verkeer. "Dit soort waterchaos hebben we nog nooit meegemaakt. We krijgen honderden oproepen die we zelfs niet meer allemaal kunnen beantwoorden", aldus de burgemeester.

Melsterbeek treedt buiten haar oevers

In Geetbets is de situatie erger. “We staan al een paar uur in het water”, vertelt burgemeester van Geetbets Jo Roggen (Open VLD). “We krijgen nu het effect van de Limburgse overlast gisteren. De Melsterbeek treedt buiten haar oevers, maar ook heel wat grachten kunnen het water dat van hoger gelegen velden komt niet meer slikken.

De Hogestraat is een rivier geworden.
Jo Roggen, burgemeester van Geetbets

De brandweer is al een paar uur bezig met de bedeling van zandzakjes. De Hogestraat is een rivier geworden. Dat gebied ligt in een dal van hoger gelegen gebieden.

De Vlaams Milieumaatschappij (VMM) heeft ons gemeld dat het waterpeil van de Melsterbeek op z’n hoogste punt staat. En die loopt door Geetbets. Dus het is zeker en vast nog niet gedaan. We verwachten nog erger.” (lees verder onder het geludisfragment)

Hageland

Ook op andere plaatsen in het Hageland staan de waterpeilen erg hoog en lopen op verschillende plaatsen staan straten onder water. Dat is ondermeer het geval op de N2 in Lubbeek, dat is de weg tussen Leuven en Diest.  De staatsbaan is in samenspraak met de politie ter hoogte van de kruising Kraainwinkelbeek afgesloten voor alle verkeer, er is een omleiding voorzien.  Ook in Tielt-Winge staat verschillende straten onder water en moesten verschillende paarden geëvacueerd worden. Net zoals in Oplinter bij Tienen, waar enkele straten blank staan, maar voorlopig geen huizen bedreigd. In Tienen zelf is ondermeer het voetbalveld van KVK Tienen ondergelopen. Ook in Aarschot zijn er problemen: ondermeer op het industrieterrein kan het verkeer nog moeizaam door en in de tunnel van het station staat water. In Diest blijft het peil van de Demer voorlopig onder controle en worden niet meteen problemen verwacht, maar lokaal zijn er wel problemen door beken die het water niet meer aankunnen.

De Gete is volledig overstroomd en loopt via de kleedkamers dwars door het stadion

Johan Pauwels, KVK Tienen

Regio Leuven

In de regio Leuven kreeg de brandweer al zo'n 150 oproepen binnen. De meeste oproepen zijn voor ondergelopen kelders of lekkende daken. In Leuven zelf zijn bewoners van een woonzorgcentrum van het gelijkvloers naar de eerste verdieping gebracht. Het provinciaal domein in Kessel-Lo is voorlopig gesloten voor het publiek. Verschillende gedeelten van het domein staan momenteel onder water door de felle regenbuien. In Rotselaar zijn er lokaal problemen en zijn enkele wegen afgezet om te voorkomen dat het water in de kelders van de aanpalende woningen terecht komt. Ook waterloop de Winge is er op sommige plaatsen buiten de oevers getreden en daardoor is het vaccinatiecentrum voor sommige mensen moeilijk bereikbaar. Het vaccinatiecentrum laat daarom weten dat wie vandaag een afspraak had, deze makkelijk kan omboeken naar morgen. (lees verder onder de foto)

Facebook

Openluchtconcerten afgelast

Op verschillende plaatsen in Vlaams-Brabant worden vandaag evenementen in openlucht afgelast omwille van de hevige regenval. Het geplande concert op "Werchter Parklife" wordt verschoven en de concerten op "Leuven Air" worden geschrapt. In Werchter zoeken ze een nieuwe datum voor de concerten van Goose en Glints dat vanavond gepland stond. Mensen met een ticket voor "Leuven Air" vanavond worden terugbetaald.

Meest gelezen