Het stijgende waterpeil van de Maas baart zorgen in Limburg

"Ongeziene" wateroverlast in delen van Vlaams-Brabant, Limburg vreest stijgende waterpeil Maas: "Zorgelijke toestand"

Ook grote delen van Vlaanderen hebben vandaag veel regen te slikken gekregen. Geetbets en Glabbeek, in Vlaams-Brabant, staan deels onder water, en ook in de regio Hasselt en Sint-Truiden is er veel wateroverlast. "Rampzalig" en "nooit gezien", klinkt het bij de burgemeesters. In Limburg is het bovendien angstig afwachten hoe hoog het waterpeil van de Maas nog stijgt. Aan bewoners van lager gelegen gebieden wordt gevraagd om te evacueren. 

Voor de meest recente updates kan je ook terecht in onze liveblog.

Situatie in Limburg

In Limburg wordt met grote bezorgdheid gekeken naar het stijgende waterpeil van de Maas. Alle Maasgemeenten zijn vanavond overgegaan tot preventieve evacuaties in overstromingsgevoelige gebieden. Het gaat om de gemeenten Maasmechelen, Lanaken, Maaseik, Dilsen- Stokkem en Kinrooi. Riemst komt daar mogelijk nog bij.  Het hoogste waterpeil wordt vannacht rond drie uur verwacht.

Burgemeester van Lanaken Marino Keulen heeft het over een "zorgelijke" toestand. Hij verwijst naar de grote druk op de stuwdam van Monsin. "Hopelijk begeeft die het niet, want dan komt er gigantisch veel water bij en is de term ramp echt op zijn plaats. De situatie is vandaag al veel erger dan in 1993, en dat stond te boek als een rampjaar."

Wateroverlast in Hasselt en Sint-Truiden

De grootste problemen in Limburg situeren zich in Hasselt en Sint-Truiden, de brandweer kreeg al enkele honderden oproepen voor wateroverlast. In Sint-Truiden is sprake van ernstige wateroverlast in de deelgemeenten Zepperen, Halmaal, Aalst en Runkelen.

De grootste knelpunten zijn de grotere wegen. Zo zijn er problemen op de N80 richting Sint-Truiden. Ook op de diepenbekerweg is er hinder. En Stevoort staat ondertussen helemaal blank. In Geistingen staat de popupbar op het dagstrand onder water. En ook de parkeergarage onder het Cegeka-gebouw is ondergelopen.

"De oproepen blijven binnenkomen sinds 9 uur. Het gaat voornamelijk over de wegen, nog niet over huizen. Een veertigtal straten zijn op dit moment afgesloten, maar we houden ons hart vast voor de grote wegen. We hebben een vijftiental ploegen die paraat staan voor de plaatsen waar problemen gemeld worden", aldus een woordvoerder van de Hasseltse politie vanmiddag.

Inwoners worden aangeraden om thuis te blijven indien mogelijk. Wie toch de baan op moet, wordt opgeroepen zijn snelheid aan te passen en niet door ondergelopen straten te rijden.

Intussen treedt ook de Velpe in Halen buiten haar oevers. Verschillende straten zijn afgesloten. En in Maasmechelen is de veerpont in Meeswijk stilgelegd. Op onderstaande foto is te zien hoe een straat in Alken, tussen Hasselt en Sint-Truiden onder water staat: 

Foto: Sandra Vanstraelen

Bekijk hier beelden van de wateroverlast in Hasselt:

Videospeler inladen...

Situatie in Vlaams-Brabant

De zware regenval veroorzaakt in Vlaams-Brabant ernstige problemen. De burgemeesters van Glabbeek en Geetbets hadden het vanmiddag over "rampzalige" en "nooit eerder geziene" toestanden. Ook in andere gemeenten staan straten onder water, maar daar lijkt de situatie minder nijpend.

In Glabbeek is de toestand omstreeks 18 uur nog steeds kritiek. De Velpe staat er drie meter hoger dan vanmorgen en er wordt de komende uren gevreesd voor nog meer regenval, meldt burgemeester Peter Reekmans.

"We zijn woensdagavond om 23 uur begonnen met het water van de Velpe door te pompen naar weiden en akkers en tot deze voormiddag liep dat behoorlijk goed, maar rond 9 uur werden we getroffen door een zondvloed en stonden al snel zowat alle straten onder water. We hebben slechts een 20-tal kelders onder water gehad en het ging niet om levensbedreigende toestanden, maar toch kunnen we zeggen dat dit ongezien was. We hebben wateroverlast op plaatsen waar we 50 jaar lang geen problemen gekend hebben."

Glabbeek heeft de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd en kan rekenen op de hulp van het leger en de Civiele Bescherming. Die plaatsen zandzakjes op de plekken die deze voormiddag al getroffen werden. Het kan immers de komende uren nogmaals uit de hand lopen, vreest de burgemeester: "De Velpe staat drie meter hoger dan vanochtend en beweegt absoluut niet. Ze stroomt ook niet, en er wordt tussen 18 uur en 20 uur opnieuw veel regen verwacht in onze regio."

In Geetbets is het water in de Hogestraat, die deze voormiddag over een afstand van een kilometer onder water stond, gezakt. Daar lijkt dan ook het ergste achter de rug maar intussen treden de Gete en de Assebeek buiten hun oevers. "Een zestal woningen en vierkantshoeves worden bedreigd" zegt burgemeester Jo Roggen. "We gaan daar nu de dijk doorbreken en een natuurgebied onder water laten lopen. Dat zou ervoor moeten zorgen dat die woningen gevrijwaard blijven."

Noodweer in Vlaanderen: bekijk de laatste stand van zaken ("Het journaal 7"):

Videospeler inladen...

Ook elders in Vlaams-Brabant problemen

Ook op andere plaatsen in het Hageland staan de waterpeilen erg hoog en lopen op verschillende plaatsen staan straten onder water. Dat is onder meer het geval op de N2 in Lubbeek, dat is de weg tussen Leuven en Diest. De staatsbaan is in samenspraak met de politie ter hoogte van de kruising Kraainwinkelbeek afgesloten voor alle verkeer, er is een omleiding voorzien.  

Ook in Tielt-Winge staat verschillende straten onder water en moesten verschillende paarden geëvacueerd worden. Net zoals in Oplinter bij Tienen, waar enkele straten blank staan, maar voorlopig geen huizen bedreigd. In Tienen zelf is onder meer het voetbalveld van KVK Tienen ondergelopen. Ook in Aarschot zijn er problemen: onder meer op het industrieterrein kan het verkeer nog moeizaam door en in de tunnel van het station staat water. 

In Diest wordt het bang afwachten. Het peil van de Demer is er onder controle, meldt burgemeester Christophe De Graef, maar het peil van de Begijnenbeek is kritiek en de Speelhofwijk wordt bedreigd. "De brandweer is ter plaatse en pompt het water over naar de Halve Maan en de Demer", zegt de burgemeester. "We hopen dat dat voldoende is, want het kan op enkele centimeters aankomen."

Ook de stad Halle heeft vanavond heel wat neerslag te verwerken gekregen, waardoor verschillende straten en woningen onder water liepen. De hulpdiensten zijn nog steeds ter plaatse om te helpen waar nodig, en de stad volgt de situatie nauwgezet op.

"Boven het Demer-, Dijle- en Netebekken is er deze nacht nog tot 50 millimeter regen gevallen", meldt de VMM. "In het westelijk deel van Limburg en het oostelijke deel van Antwerpen en Vlaams-Brabant stijgen de waterpeilen hierdoor sterk en zijn kritieke overstromingen niet uitgesloten."

Wateroverlast in de regio Leuven

In Leuven had de brandweer vanmiddag al 150 oproepen gekregen voor ondergelopen kelders of lekkende daken. Zo is het provinciaal domein van Kessel-Lo voorlopig gesloten voor het publiek omdat verschillende gedeelten onder water staan door de hevige regen. Ook de nabijgelegen Eénmeilaan staat gedeeltelijk onder water, wat gevolgen heeft voor de omwonenden en het verkeer. In Haasrode moesten de op- en afritten naar de E40 afgesloten worden omdat er te veel water op de weg stond.

En ook in het centrum van Leuven staat het water van de Dijle erg hoog:

Op verschillende plaatsen in Vlaams-Brabant worden vandaag evenementen in openlucht afgelast vanwege de hevige regenval. Het geplande concert op "Werchter Parklife" wordt verschoven en de concerten op "Leuven Air" worden geschrapt.

Situatie in Brussel

In Brussel zijn verschillende tunnels afgesloten omdat ze onder water staan. De Brusselse brandweer dringt er bij de weggebruikers op aan om de signalisatie te respecteren en de afgesloten tunnels niet in te rijden. De Brusselse brandweer heeft omstreeks 17 uur nog 200 interventies te gaan, vooral voor ondergelopen kelders.

Situatie in Antwerpen

Vooral de Kempen heeft te kampen met wateroverlast in de provincie Antwerpen. Bij de Brandweerzone Kempen kwamen voorlopig 75 oproepen binnen. "Die gaan vooral over ondergelopen straten. Daar kunnen we vrij weinig aan doen", vertelt Peelaerts. "Er zijn ook een aantal oproepen voor ondergelopen kelders geweest, die we dan vrijmaken."

Volgende dagen droger

Vanavond en in het begin van de nacht kan er nog regen vallen of zijn er buien mogelijk, maar in de loop van de nacht wordt de neerslag minder intens. Het blijft zwaarbewolkt. Ook vrijdagochtend is dat het geval. Vooral in het oosten kan er nog een bui vallen.

Zaterdag blijft het meestal droog. De dag begint zwaarbewolkt, maar later komen er opklaringen. Zondag wisselen, na het optrekken van het ochtendgrijs, zon en wolkenvelden elkaar af. Het blijft droog en het wordt nog iets warmer met maxima van 20 tot 25 graden.

Meest gelezen