Hoeveel regen kunnen we de komende uren nog verwachten?

De zware regenzone die de grote watersnood in het oosten van België heeft veroorzaakt, hangt op dit moment boven het centrum van het land. “Maar die regenzone gaat zich de komende 24 uren weer verplaatsen richting Duitsland”, zegt weerman Frank Deboosere. Geen goed nieuws dus voor de getroffen gebieden in Wallonië. Tegen het weekend is er gelukkig wel beterschap op komst: droog weer en temperaturen tot 25 graden.

“De waterellende is nog niet voorbij.” Met die weinig opbeurende boodschap begon Frank Deboosere zijn weerbericht op de tv. Op de radar ziet de weerman dat de regenzone die de watersnood in Wallonië en het oosten van Limburg heeft veroorzaakt, afgelopen nacht opgeschoven is naar het centrum van het land. 

Na de oostelijke provincies krijgen vandaag ook de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen bakken met water over zich heen. “Op verschillende plaatsen in die provincies is de voorbije 24 uren 40 tot 60 liter per vierkante meter gevallen en het is nog niet voorbij, want de neerslagzone blijft maar haperen.” 

Bekijk hier een korte voorspelling die Frank Deboosere vanavond deed in "Het journaal" (Lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Richting Duitsland

De komende uren zullen er nog tientallen liters water per vierkante meter vallen in het centrum - in de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Henegouwen en Namen - en het oosten van het land - in Limburg, Luik en Luxemburg. 

“De regenzone die nu over het centrum van het land hangt, gaat zich de komende 24 uren weer verplaatsen richting Duitsland.” Dat is slecht nieuws voor de provincies in het oosten en het zuiden van België, die kampen met overstromingen.

Zonnig weekend

“In de loop van de nacht zal de regenzone weer van het centrum naar het oosten trekken, waar het nog geruime tijd zal regenen”, voorspelt Deboosere. Maar, en dan komt eindelijk het goede nieuws, “daarna wordt het morgen vanuit het westen droog weer, met opklaringen”.  Morgenvoormiddag kan het ten zuiden van de Samber en de Maas wel nog erg buiig zijn. “Maar daarna zou het ook daar droger moeten worden”, besluit de weerman.  

En in het weekend, na het optrekken van het ochtendgrijs wordt het uiteindelijk zonnig met temperaturen van 24 à 25 graden en vooral droger dan vandaag. Begin volgende week, op maandag en dinsdag, wordt het weer wat bewolkter, maar het zou droog blijven. Woensdag en donderdag zou het opnieuw opklaren.

Meest gelezen