Wetteren wil wateroverlast beperken met nieuwe technologie: "Voorspellen om overstromingen te voorkomen" 

Wetteren bekijkt een samenwerking met een bedrijf dat overstromingen uren van tevoren kan voorspellen. De gemeente wil zo plotse wateroverlast voorkomen. Wetteren kampt de laatste tijd met problemen na onweer, omdat de riolering het water niet kan slikken. 

“We bekijken de samenwerking,” benadrukt schepen Katrien Claus (CD&V). De technologie die het bedrijf Hydroscan ontwikkelt, is interessant voor de gemeente omdat ze van pas zou kunnen komen als er onweer met veel regen op komst is. De resultaten bij een eerder pilootproject in Antwerpen overtuigden ook Wetteren om de technologie te overwegen. 

Het bedrijf kan tot 3 uur op voorhand overstromingen op straatniveau voorspellen. “Het voordeel is dat we schade kunnen vermijden. Want, onze technische diensten kunnen op voorhand maatregelen nemen om de wateroverlast in te dijken,” weet de schepen. Het bedrijf verwerkt info van de buienradar, de Vlaamse Milieu Maatschappij en het KMI. Het bedrijf brengt ook de plaatselijke waterlopen en rioleringen in kaart. Zo kan op korte tijd een real time-voorspelling gemaakt worden. Op die manier kunnen interventieteams zich voorbereiden op wat komt.

Overstromingsgevoelige plaatsen bekend

De wijken en straten die gevoelig zijn voor overstromingen zijn bekend in Wetteren. “Er zijn plaatsen waar al 20 jaar wateroverlast is. Het probleem daar zijn de zomerse onweders waar de rioleringen niet op afgestemd zijn.” Als we deze technologie gebruiken, kunnen we ingrijpen in de straten waarvan we weten dat er problemen komen.” 

Meest gelezen