Ziekenhuis Geel legt revalidatietuin aan: "Thuissituatie van patiënten nagebootst"

Het ziekenhuis in Geel heeft een revalidatietuin aangelegd. In de tuin zijn er verschillende hindernissen uit het dagelijkse leven, zodat de patiënten optimaal kunnen herstellen en letterlijk stappen vooruit kunnen zetten. "Er zijn verschillende ondergronden, een hellend vlak en trappen om zo de thuissituatie na te bouwen", vertelt Veronique Luyten van het revalidatiecentrum. 

Acteur Chris Willemsen kreeg vier jaar geleden een incomplete dwarslaesie waardoor hij niet meer kon stappen. "Ik heb hier alles opnieuw geleerd: stappen, evenwicht en mobiliteit. Ik kom hier nu nog één keer per week. De komende weken zal ik dus ook veel in de revalidatietuin vertoeven."

Willemsen is blij met de revalidatietuin. "Daarvoor oefenden we in de sportzaal, maar daar is de ondergrond egaal en zonder hindernissen. Buiten heb je verschillende ondergronden zoals hout, kiezels en kasseien. Dat is meer zoals het echte leven, want op de markt ga je ook wel eens kasseien tegenkomen", zegt hij.

Het is niet evident om een poortje op een helling te openen. Nu kunnen de patiënten dat samen met ons oefenen

Veronique Luyten

"In de tuin zijn er naast de verschillende ondergronden ook trappen en een hellend vlak", vertelt bezielster Veronique Luyten. "We hebben de thuissituatie nagebootst. Het is bijvoorbeeld niet evident om een poortje te openen op een hellend vlak. Op deze manier kunnen ze dat samen met ons oefenen."

Beluister hier 

Leren fietsen of tuinieren

In de tuin kunnen patiënten ook leren fietsen of tuinieren. "We hebben fietspaden aangelegd waar de mensen met de fiets kunnen oefenen. Er zijn ook bloembakken geplaatst zodat we de patiënten kunnen leren in de tuin te werken." 

De revalidatietuin in Geel is bestemd voor patiënten die revalideren na bijvoorbeeld een operatie, een ongeval, chemotherapie of corona, maar hij is ook open voor de buurt.

Meest gelezen