AFP or licensors

België haalt voor het eerst IS-vrouwen  terug uit Syrië, ook kinderen komen mee

België repatrieert voor de eerste keer Belgische IS-vrouwen uit het gevangenkamp Al-Roj in het noorden van Syrië. De vrouwen die in België veroordeeld zijn, gaan rechtstreeks naar de gevangenis. Met de vrouwen, zou ook een groep van 10 kinderen terugkeren. Zij komen onder toezicht van de jeugdrechter. Die zal beslissen over hun plaatsing.

De zes vrouwen en tien kinderen zouden vanmorgen opgehaald zijn in het kamp Al-Roj. Een delegatie van Buitenlandse Zaken was begin juni naar Syrië gereisd om de repatriëring voor te bereiden van een groep vrouwen die zich had aangesloten bij terreurgroep IS en van hun kinderen. De vrouwen werden ondervraagd en bij iedereen werden DNA-stalen afgenomen. In België is onderzoek gedaan en op basis daarvan is nu beslist welke vrouwen en kinderen mogen terugkeren. De regering had in maart dit jaar beslist om kinderen tot 12 jaar terug te brengen naar België. Volgens onze informatie zijn de kinderen die onderweg zijn tussen anderhalf en tien jaar oud. 

Niet iedereen keert terug

In Syrië verbleven nog altijd 13 Belgische moeders in detentiekampen met samen 30 kinderen. 4 moeders - met 13 jonge kinderen - verblijven in het kamp Al Hol. 9 moeders zaten in kamp Al Roj, zij hebben samen 17 kinderen. Alle gerepatrieerden nu komen uit Al Roj. De meeste vrouwen hadden al in 2018 aangegeven dat ze wilden terugkeren naar België, nadat ze IS hadden verlaten.

Volgens onze informatie hebben twee vrouwen geweigerd om naar België terug te keren. Eén van hen heeft vier kinderen. Er is nog een vrouw die weigert terug te komen omdat haar moeder niet mee terug mag van de overheid. Die was naar het kamp gereisd om mee voor haar kleinkinderen te zorgen. 

Internationaal debat over al dan niet terughalen IS-vrouwen

In heel wat Europese landen wordt het debat gevoerd over het al dan niet terughalen van Europese IS-vrouwen en hun kinderen. Kinderrechtenorganisaties zoals Child Focus pleiten voor de repatriëring van kinderen. Het is volgens hen belangrijk om de kinderen zo snel mogelijk goed te begeleiden. De gevangenkampen zijn geen goede plaats voor hen klinkt het. Zo is terreurgroep IS in het kamp Al Hol weer sterker aan het worden en dreigen de vrouwen opnieuw geïndoctrineerd te worden door de groep. Daar moeten de kinderen tegen beschermd worden.

In Nederland heeft de rechter vorige week een deadline gegeven aan de Nederlandse regering van drie maanden om vijf Nederlandse IS-vrouwen terug te halen. De vrouwen willen dat de strafzaak tegen hen beëindigd wordt omdat ze kans niet krijgen om bij de rechtszaak aanwezig te zijn. De regering moet nu binnen de drie maanden aantonen dat ze alles in het werk stelt om de vrouwen op te halen. Anders dreigen de rechtszaken gesloten te worden en kunnen de vrouwen niet meer vervolgd worden voor lidmaatschap van een terroristische organisatie.  

Veiligheidsrisico voorop

Ook veiligheidsdiensten pleiten voor de terugkeer van de IS-vrouwen en hun kinderen. Uit Al Hol zijn eind vorig jaar drie vrouwen verdwenen met 4 Belgische kinderen tussen 4 en 7. Niemand weet waar zij zijn. Dat houdt een potentieel veiligheidsrisico in, ook voor ons land, zeggen de veiligheidsdiensten. Maar de gevoeligheid in dit dossier wordt niet onderschat. De vrouwen zijn immers naar 'het kalifaat' vertrokken op een moment dat ook Europa en België getroffen werden door terroristische aanslagen door IS.

Eerder zijn al 22 kinderen teruggekeerd naar België. Zij worden nauwgezet opgevolgd en verblijven intussen bij een pleeggezin of bij familie. De kinderen die nu terugkomen, zullen ook eerst in een ziekenhuis opgevangen worden. Daarna wordt samen met de jeugdrechter en organisaties als Child Focus bekeken waar zij best opgevangen worden.

Meest gelezen