fotodp.be

Beveren neemt geen extra maatregelen rond PFOS-vervuiling

Beveren gaat geen bijkomende maatregelen nemen rond de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. De gemeente heeft nu ook de resultaten van de grondwaterstalen en bijkomende bodemstalen. Bij alle stalen bleef de vervuiling met PFOS binnen de normen. Alleen de strengere normen voor landbouwgronden werden licht overschreden.

Beveren gaat geen bijkomende maatregelen nemen rond de PFOS-vervuiling van de fabriek 3M in Zwijndrecht. De gemeente heeft nu ook de resultaten binnen van de grondwaterstalen en bijkomende bodemstalen. De vervuiling bleef bij alle stalen met PFOS in woongebied binnen de normen. De normen voor landbouwgebied zijn wel licht overschreden, maar die zijn strenger dan voor woongebieden. Ook één grondwaterstaal, dat vlakbij Zwijndrecht werd genomen, zat boven de maximumgrens. 

Het onderzoek gebeurde in opdracht van de gemeente door een externe firma. De resultaten liggen in de lijn van een onderzoek in opdracht van OVAM. Omdat er weliswaar lichte vervuiling is vastgesteld met PFOS blijven de waarschuwingen over groenten uit de moestuin en consumptie van eieren van eigen kippen wel van kracht.

Geen vervuilde grond

In het Logistiek Park Waasland en de nieuwe tijdelijke buffer aan Schoorhavenweg is geen vervuilde grond gebruikt. Er was ongerustheid dat aangevoerde grond daar afkomstig zou zijn van de Oosterweelwerken. Beveren heeft daar informatie over opgevraagd bij aannemers, die bevestigen dat de grond proper is en afkomstig van andere werven . De gemeente heeft ook daar stalen laten nemen die aantonen dat de grond zuiver is. 

Burgemeester Marc Van de Vijver is formeel: "er is geen enkele reden waarom er bijkomende maatregelen zouden moeten genomen worden in Beveren." 

Meest gelezen