Radio 2

Strandredders en Zeereddingsdienst in actie in de Ardennen: "Het water sleurt alles met zich mee"

5 Blankenbergse strandredders en 5 vrijwilligers van de Blankenbergse Zeereddingsdienst zijn ter plaatse in de Ardennen om te helpen bij de evacuatie van inwoners. Door de vele wateroverlast worden bewoners uit verschillende steden en gemeenten in provincie Luik en Luxemburg geëvacueerd. De redders en de zeereddingsdienst werden gisteren opgeroepen door de dienst Civiele Bescherming. Ondertussen zijn ze terug thuis.

Verschillende hulpdiensten helpen bij de gebieden die getroffen zijn door de wateroverlast en het noodweer. Donderdag vertrokken 4 strandredders die normaal paraat staan aan de kust in Blankenberge en 5 redders van de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst (VBZR). Donderdagavond vertrokken de strandredders terug naar Blankenberge, deze ochtend om 8 uur kwamen de andere redders thuis "Ook aan zee moet er gered worden", zegt Patrick Van Dierendonck van de VBZR.

"Het was echt vreselijk. We vertrokken uit Blankenberge in de zon en kwamen toe in een rampgebied", zegt Van Dierendonck.  "Als het niet lukte om de mensen te evacueren, omdat de stroming bijvoorbeeld te sterk was, dan probeerden we ze eten en warme kleren brengen."

We zien van alles ronddrijven: een mazouttank, auto's, hout, glascontainers, vuilbakken...
Hoofdredder Blankenberge Tom Cocle

Harde stromingen en drijvende brokstukken

Ondertussen is de neerslag in het Oosten van het land wat geminderd. "Het water stijgt niet meer, maar we voelen wel dat de stroming sterker wordt", vertelt Kim Van Hollebeke van VBZR. "Je kan de Ourthe bijna gaan vergelijken met een snelweg en iedere zijrivier die er bijkomt, zorgt voor meer stuwkracht. Het is hier nog steeds een hachelijke situatie, maar we redden ons wel." 

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Niet alleen de stroming maakt de reddingsmissies moeilijk, maar ook de ronddrijvende brokstukken kunnen de reddingsbootjes in gevaarlijke situaties brengen. Hierdoor moest Hulpverleningszone Zone 1 rechtsomkeer maken. Hun boot was te klein en dus was de reddingsoperatie te gevaarlijk. 

De boot van de Blankenbergse stranddienst is daar wel voor uitgerust. "Maar het is niet simpel", benadrukt hoofdredder Tom Cocle. "We moeten heel geconcentreerd blijven, want er zit van alles in het water, die onze schroef kan doen blokkeren of zelfs kapot maken. We zien van alles ronddrijven: een mazouttank, auto's, hout, glascontainers, vuilbakken. Het water sleurt alles op zijn weg mee."

Veel huisdieren zijn nog op zoek naar hun baasje
Patrick Van Dierendonck van de VBZR

Reddingsmissies

Gisterenavond konden de strandredders een 30 à 50 mensen redden, maar het is niet zo dat er alleen maar goed nieuws klinkt. "We hebben heel wat huisdieren kunnen onderscheppen op de boot, maar daarvan is een groot deel nog op zoek naar zijn baasje", zegt Patrick Van Dierendonck van VBZR.

"De dankbaarheid is hier te voelen, dat doet deugd. Nadat we een zwangere vrouw uit haar huis hadden gered, kregen we applaus van de mensen aan de overkant van de straat. Dat doet als hulpverlener veel deugd", vervolgt Van Dierendonck. "We kregen versterking van reddingsteams uit Italië, Nederland, Oostenrijk én Frankrijk."

Luister hieronder naar Patrick Van Dierendonck van de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst in Radio 2 Start Je Dag

Meest gelezen