Nicolas Maeterlinck

Boeren bieden terreinen aan aan getroffen jeugdbewegingen, scouts uit Hamme zijn West-Vlaamse boer dankbaar

De scouts uit Hamme kunnen terecht op een weide van een West-Vlaamse boer om daar hun kamp op te zetten. De Boerenbond roept zijn leden in de droog gebleven provincies Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen op om terreinen en leegstaande loodsen aan jeugdverenigingen aan te bieden. Verschillende jeugdverenigingen zijn hun kampplaats kwijt door het noodweer in Wallonië.

"Het was een beetje paniek," getuigt Jate van de scouts van Hamme, "toen we hoorden dat we in de provincie Luxemburg niet konden kamperen." De kampplaats ligt naast een rivier, weliswaar op een helling in Durbuy, maar de scouts konden er niet bij geraken en de plaats stond gedeeltelijk onder water. 

"Ik ben dan beginnen rond te bellen en heb dan uiteindelijk een oproep op facebook gezet. Zo vond ik een boer uit Gullegem, bij Wevelgem, die zijn weide ter beschikking wilde stellen. Hij rijdt daar nu eerst nog het gras af, zodat we morgen kunnen gaan." 

Het was een beetje paniek en het was even stressen

Jate, scouts Hamme

Beetje creatief zijn

Het kamp zal een beetje anders zijn dan voorzien, maar dat vindt Jate niet erg. De scouts zijn creatief met oplossingen. "Gewoonlijk kamperen we naast een rivier waar we ons ook in wassen. Nu zal dat in een emmer zijn en vullen we grote vaten met water. " De administratie die bij een kamporganisatie komt kijken is last minute geregeld. "Dat was even stressen om de verzekering en registratie zo snel te laten aanpassen. De gemeente Wevelgem heeft alles ook snel in orde gebracht, heel tof dat ze dat voor ons wilde doen." 

Boerenbond oproep

Overal in Vlaanderen schieten boeren te hulp aan de jeugdverenigingen die niet naar hun uitgeregende kampplaats in Wallonië kunnen.  Het was de Boerenbond die de oproep bij de leden lanceerde: "Leden die een veld  hebben waar een kamp kan plaatsvinden hebben we opgeroepen om via facebook contact op te nemen met jeugdbewegingen die dringend een kampplaats nodig hebben", zegt François Huyghe van de Boerenbond.

De jeugdbewegingen zijn heel welkom in onze landelijke gemeente  

Carlos Bonamie, schepen Sint-Laureins

Meetjesland

Niet alleen de boeren schieten te hulp,  ook de gemeente Sint-Laureins in het Meetjesland lanceerde een dergelijke oproep bij haar inwoners. "We kregen al snel drie reacties binnen, twee in de deelgemeente Waterland-Oudeman en één in Watervliet." Wie z'n terrein ter beschikking willen stellen, kan dat doen bij de dienst Vrije Tijd van Sint Laureins. 

 

Meest gelezen