Foto: Brandweer Zone Antwerpen

Brandweerman uit Antwerpen getuigt over moeilijke reddingsactie in Luik: "Dit is onwerkelijk"

De brandweerzones van de provincie Antwerpen blijven helpen in getroffen regio's in Wallonië en Limburg. De brandweerzone Antwerpen heeft een ploeg van 8 mensen ter plaatse in Poulseur bij Luik. Brandweerkapitein Dimi Vercammen getuigt bij Radio 2 Antwerpen over de zware nacht die hij achter de rug heeft.

De brandweerzone Antwerpen heeft een ploeg van 8 mensen ter plaatse. Momenteel is het team in Poulseur bij Luik. Kapitein Dimi Vercammen heeft de hele nacht doorgewerkt en is deze voormiddag afgelost. Hij getuigt bij Radio 2 Antwerpen over zijn nacht. "Het is onwerkelijk. Als je zelf ter plaatse bent is het zoveel erger en indrukwekkender dan wat je via tv meekrijgt. Je staat er harder bij stil dat mensen hun hele hebben en houden kwijt zijn."

Los van de hallucinante beelden die de hulpverleners te zien krijgen moeten zo ook voortdurend alert zijn voor hun eigen veiligheid. "We moeten ook de risico's voor onszelf afwegen. Daardoor moeten we soms beslissen dat sommige mensen nog niet geholpen kunnen worden. Zij moeten dan wachten tot bijvoorbeeld het water gezakt is.  Dat is enorm frustrerend."

We kunnen niet iedereen helpen, dat is erg frustrerend

Kapitein Dimi Vercammen

Net voor zijn aflossing is een evacuatie van 2 mensen om die reden niet gelukt. "Het team was na zo'n zware nacht ook helemaal op, we hebben het moeten overlaten aan de collega's die ons zijn komen aflossen." 

De hulpverleners proberen desalniettemin met iedereen contact te maken. "We vragen hen dan hoe het gaat en of ze genoeg eten en drinken hebben."

Lees verder onder de foto.

Foto: Brandweer Zone Antwerpen

Gisteren is een boot van de Gentse brandweer omgeslagen in Pepinster. Aan boord zaten vijf brandweermannen en drie bewoners. De brandweermannen hebben zich in veiligheid kunnen brengen maar de bewoners zijn vermist. "Als je zoiets hoort, krijg je meteen kippenvel", zegt Vercammen. "Dan komt het heel dicht, we zijn als brandweer immers 1 familie."

Op de vraag of dit nu het zwaarste is dat hij ooit heeft meegemaakt kan Vercammen maar moeilijk antwoorden. "Het klopt dat dit een enorme indruk heeft achtergelaten, maar elk menselijk leed is zwaar. We proberen telkens om dat leed zo snel mogelijk op te lossen."

Er is een reële kans dat er nog dodelijke slachtoffers gaan opduiken

Wat er in de regio nog allemaal moet gebeuren is volgens Vercammen moeilijk in te schatten. "Eerst moet het water zakken, dan zal veel duidelijk worden. Omdat de communicatielijnen wegvallen is het ook niet duidelijk of mensen vermist zijn of ze gewoon niet kunnen reageren. Gezien de situatie de we er hebben aangetroffen is er een reële kans dat we nog dodelijke slachtoffers gaan vinden."

Op het moment van uitzenden zat Vercammen samen met enkele collega's in de auto onderweg naar huis. "Het is hier heel stil. Iedereen is natuurlijk ook erg moe. Maar ik wil benadrukken dat ik enorm trots ben op het werk van het team. Ook de samenwerking met de andere diensten en bijvoorbeeld de Nederlandse collega's verliep erg vlot", besluit Vercammen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen