Carrefour Gentbrugge in de bres voor slachtoffers noodweer: “Groot deel in magazijn gestockeerd”

De hallucinante watersnood in de provincies Luik, Namen, Waals-Brabant en Limburg laat Gentbrugge niet onberoerd. Zo brachten tientallen Gentbruggenaars vandaag massaal veel kleding, dekens, rugzakken, water en droge voeding binnen in supermarkt Carrefour Market. Van daaruit vertrekt vanavond een karavaan aan voertuigen richting Luik. “Zo’n solidariteit had ik nooit verwacht”, zegt initiatiefneemster Ellen Jacobs.

De beelden van inwoners die uit pure wanhoop naar het dak van hun woning vluchten en water dat tot op borsthoogte in de huizen staat, hakte er donderdag hard in bij Ellen. “Ik werd er echt emotioneel van”, vertelt ze. “Ik vroeg meteen mijn verantwoordelijke van de Carrefour Market, waar ik zelf werk, of we hier geen inzamelactie konden doen. Ze zag dat helemaal zitten.” Ellen postte  een oproep op Facebook en die werd in een mum van tijd honderden keren gedeeld.

Wij staan normaal op de rommelmarkt, maar als je die beelden ziet willen we in plaats van geld te verdienen veel liever alles wegschenken om te helpen. Alles wat ik kan geven, heb ik mee

Gentbruggenaar die spullen doneerde

Massale opkomst

Dat vertaalde zich vandaag in een enorme solidariteitsgolf. De hele dag door brachten tientallen mensen zakken met hulpgoederen naar de supermarkt in de Frederik Burvenichstraat. “Wij staan normaal op de rommelmarkt, maar als je die beelden ziet willen we in plaats van geld te verdienen veel liever alles wegschenken om te helpen. Alles wat ik kan geven, heb ik mee”, vertelt een barmhartige ziel. “Ik heb kussens, deken, fleece, schoenen, rugzakken, boekentassen en kledij mee”, zegt Anja. “Het is een kleine inspanning om die mensen daar een beetje te helpen. Wat die mensen moeten meemaken… Dat is erg ingrijpend.” Sommige mensen, zoals Karen, kwamen enkele keren terug om spullen binnen te brengen. “Want het is te veel om in een keer te dragen”, lacht ze.

Karavaan

Het personeel van de Carrefour moest uiteindelijk zelfs ingrijpen. Mensen brachten zo veel spullen binnen dat de hele ingang vol kwam te staan. “We hebben uiteindelijk een groot deel in het magazijn moeten stockeren”, gaat Ellen Jacobs verder. “Ik had dit echt nooit verwacht. Maar dit toont nogmaals wat voor een warme mensen de Gentenaars zijn.” Vanavond om 18 uur brengt Ellen en haar team alle ingezamelde spullen over naar het donorcentrum in Luik. Logistiek belooft het alvast een hele onderneming te worden. “We hadden een huurwagen geboekt, maar we moesten ondertussen al bellen om die te vervangen door een grote bestelwagen. Maar zelfs die zal nu veel te klein zijn. Daarom doe ik een warme oproep aan iedereen die vanavond mee wil rijden naar Luik. Want met al het gerief zullen we een karavaan aan auto’s nodig hebben.”

Meest gelezen