Coronablog - Aantal afwezigen voor eerste coronaprik schiet de hoogte in, besmettingen in Brussel bijna verdubbeld

In de week van 28 juni is bijna een op de vijf Vlamingen niet ingegaan op zijn afspraak voor een eerste coronaprik. Het aantal no-shows bevond zich midden mei op amper 2,5 procent, maar neemt sinds begin juni razendsnel toe. In het buitenland verplicht Hongarije intussen vaccinatie voor zorgverstrekkers, en Barcelona voert opnieuw een avondklok in. Volg de belangrijkste updates in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De coronacijfers: naar 1.175 vastgestelde besmettingen, R-waarde zit op 1,17

  • Gisteren, op donderdag 15 juli (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 7.706.816 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 82 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 66,9 procent. 5.292.222 van hen zijn volledig beschermd.
  • Van 9 tot en met 15 juli werden elke dag gemiddeld 20 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 14 procent meer dan de week ervoor.
  • Gisteren - donderdag 15 juli - meldden de ziekenhuizen 29 opnames (+7 in vergelijking met woensdag). 18 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten (-4). 
  • De ziekenhuizen rapporteerden gisteren een totaal van 253 covidpatiënten in het ziekenhuis (+12). Op weekbasis blijft de bezetting stabiel (=).
  • 86 covidpatiënten liggen op intensieve zorg (+4), 57 onder hen hebben beademing nodig (=). Op weekbasis daalt het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg nog met 10 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 19 procent.
  • In de week van 6 tot en met 12 juli overleden elke dag gemiddeld 2 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 48 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.208 overlijdens geregistreerd. 
  • Tussen 6 en 12 juli werden per dag gemiddeld 1.175 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 86 procent meer dan de week ervoor. Het is de derde dag op rij dat het aantal besmettingen boven de 1.000 zit. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.102.069 besmettingen geregistreerd.
  • Tussen 6 en 12 juli werden dagelijks gemiddeld 61.700 tests afgenomen. Dat is 5 procent minder dan de week ervoor.
  • De positiviteitsratio tussen 6 en 12 juli (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 2 procent (0,9 procentpunt meer dan vorige week). Dat betekent dat 2 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1,17. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Begin juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd kunnen worden. Begin juli werd diezelfde beslissing ook voor de 12- tot 15-jarigen genomen. Daardoor geeft VRT NWS ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Overlegcomité op maandag 19 juli

Het Overlegcomité dat normaal gezien vandaag zou plaatsvinden, is verschoven naar maandag om 14 uur. Dat laat premier Alexander De Croo (Open VLD) weten. 

De federale regering en de deelstaten hadden vandaag moeten overleggen over de stand van zaken van de coronapandemie. De bedoeling was onder meer om te bekijken welke maatregelen de komende maanden nodig zijn en hoe grote evenementen, zoals festivals, veilig kunnen plaatsvinden. 

Het overleg werd uitgesteld, omdat ons land met zware overstromingen te maken heeft. Een nieuwe datum was er gisteren nog niet, maar intussen is 19 juli vastgelegd.

BVB

Meer dan 50.000 nieuwe besmettingen in Verenigd Koninkrijk

De Britse gezondheidsautoriteiten hebben in 24 uur tijd meer dan 50.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus opgetekend. Dat heeft Sky News vrijdagavond gemeld.

Er zijn niet minder dan 51.870 nieuwe gevallen opgetekend Dat is het hoogste aantal sinds 15 januari, enkele dagen voor de regering coronamaatregelen zou versoepelen. In de laatste 24 uur waren er zowat 49 nieuwe sterfgevallen.

Donderdag kwamen er 48.553 COVID-patiënten en 63 sterfgevallen bij, woensdag 43.302 nieuwe infecties en 49 overlijdens.

Ministerraad zet licht op groen voor coronapremie tot 500 euro

Bedrijven die het afgelopen jaar ondanks de coronacrisis goed hebben geboerd, kunnen hun werknemers eenmalig een coronapremie toekennen in de vorm van consumptiecheques ter waarde van maximaal 500 euro. Dat kan van 1 augustus tot en met 31 december van dit jaar, de cheques zelf blijven geldig tot eind 2022. De federale ministerraad keurde het ontwerp vandaag goed.

De coronapremie wordt onderworpen aan een bijzondere werkgeversbijdrage van 16,5 procent, een werknemersbijdrage is er niet. De premie is ook vrijgesteld in de personenbelasting en volledig aftrekbaar voor de werkgever. 

De eenmalige coronapremie maakt deel uit van het loonakkoord dat vakbonden en werkgevers eerder sloten over de lonen in de privésector voor de komende twee jaar, en komt bovenop de maximale loonmarge van 0,4 procent. Daar komt ook nog een index van om en bij de 2,85 procent bij.

WHO wil vervolgonderzoek in China naar oorsprong virusuitbraak

De wereldgezondheidsorganisatie WHO wil nogmaals in China onderzoek doen naar de herkomst van de uitbraak van het coronavirus, zo heeft directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus vrijdag gezegd.

Het onderzoek zou zich moeten richten op laboratoria rond Wuhan, de Chinese stad waar het virus uitbrak, meer bepaald de laboratoria waar de eerste gevallen van COVID-19 zijn geïdentificeerd. Een onderzoeksteam van de WHO deed eerder dit jaar al onderzoek in en rond Wuhan, maar Tedros zei eerder al dat gebrek aan gegevens over de eerste dagen van de uitbraak de naspeuringen in de weg zaten.

AFP or licensors

Meer dan 9.000 Nederlanders krijgen Pfizer na AstraZeneca

Ongeveer 9.100 mensen in Nederland hebben vrijdag hun geplande tweede AstraZeneca-prik ingeruild voor een inenting met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Dat laat de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie (GHOR) Nederland weten. Voor het eerst is het mogelijk om vaccins te combineren.

Ongeveer 100.000 mensen hebben een eerste prik met AstraZeneca gehad en wachten nog op hun tweede prik. Zij mogen, als zij dat willen, hun afspraak veranderen. Zorgminister Hugo de Jonge gaf onlangs toestemming om deze vaccins te combineren, na een advies van de Gezondheidsraad. Uit onderzoek naar antistoffen blijkt dat de combinatie van een eerste vaccinatie met AstraZeneca en een tweede prik met Pfizer/BioNTech net zo goed beschermt tegen ernstige ziekte als twee doses van het AstraZeneca-vaccin.

Huisartsen zijn niet te spreken over het besluit van de minister. Zij zijn al sinds februari bezig met vaccineren met AstraZeneca. Het is niet duidelijk hoeveel mensen nog komen opdagen als ze de AstraZeneca-prik van de huisarts mogen inruilen voor een prik met Pfizer/BioNTech bij de GGD. Ondertussen hebben huisartsen wel alle uitnodigingen, locaties en medewerkers geregeld, en hebben ze dus allerlei kosten gemaakt, klaagt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Aantal afwezigen voor eerste coronaprik schiet de hoogte in

In de week van 28 juni is bijna een op de vijf Vlamingen niet ingegaan op zijn afspraak voor een eerste coronaprik. Dat blijkt vrijdag uit een stand van zaken van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het aantal zogenaamde no-shows bevond zich midden mei op amper 2,5 procent, maar nam sinds begin juni razendsnel toe.

De laatste week van juni verscheen namelijk 17,7 procent van alle uitnodigingen niet op hun afspraak. Dat komt overeen met zowat 60.000 personen. Toch is het Agentschap Zorg en Gezondheid niet echt verontrust. "Het aantal no-shows zit inderdaad in een stijgende lijn, al is dat niet helemaal onverwacht. Een deel van de mensen heeft ook nog hun uitnodiging op zak en kan dus zelf nog een nieuwe afspraak inboeken." Personen van wie hun uitnodiging is komen te vervallen, moeten wel helemaal aan het einde van de rij aansluiten, nadat alle personen ouder dan 12 jaar een eerste uitnodiging hebben gekregen. Woordvoerder Joris Moonens schat dat die "ergens in de loop van augustus" een tweede kans zullen krijgen. Het aantal personen dat niet komt opdagen voor de tweede prik stijgt ook, zij het een stuk minder fel: tot 2,5 procent eind juni.

Van de 4,86 miljoen Vlamingen die al een uitnodiging hebben gekregen, weigerden 87.853 of 1,8 procent, expliciet het vaccin. Uit de opdeling qua leeftijd blijkt dat de weigeraars zich vooral situeren in de groep 18- tot 44-jarigen (2,16 procent).

Ondertussen hebben al 75.000 volwassenen een tweede uitnodiging voor een coronaprik in de bus gekregen. Het gaat om mensen die hun eerste uitnodiging links hebben laten liggen of mensen die hun eerdere weigering hebben ingetrokken. Daarnaast wachten nog zowat 205.000 12- tot 15-jarigen op een uitnodiging.

2016 AP

Aantal besmettingen en positieve tests in Brussel bijna verdubbeld

Het coronavirus blijft aan kracht winnen in de hoofdstad. De incidentiegraad, het aantal besmettingen per 100.000 inwoners, steeg in de afgelopen week van 99 gevallen op 9 juli naar 169 op 16 juli. 

Een bijna-verdubbeling, die ook terug te zien is in de positiviteitsratio van het aantal uitgevoerde coronatests. Dat percentage ging van 1,2 procent op 9 juli naar 2,2 op 16 juli. De r-waarde ligt vandaag in het Brussels Gewest op 1,39, wat betekent dat de epidemie uitbreidt.

Door de stijging van het aantal besmettingen moet het aantal nieuwe ziekenhuisopnames in de gaten worden gehouden, stelt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. Het aantal ziekenhuisopnames ging in de afgelopen week licht omhoog van 63 op 9 juli naar 79 op 15 juli. "Het gaat telkens om mensen die niet gevaccineerd zijn, van alle leeftijden", stelt de GGC. Het aantal patiënten op intensieve zorgen in de Brusselse ziekenhuizen blijft stabiel.

Weer meer dan 11.000 nieuwe coronagevallen in Nederland, maatregelen in ziekenhuizen aangescherpt

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend is in Nederland het coronavirus vastgesteld bij 11.363 mensen. Het is de tweede dag op rij dat het aantal positieve tests boven de 11.000 uitkomt. Het is ook het hoogste aantal sinds tweede kerstdag, bijna zeven maanden geleden.

Precies een week geleden, op 9 juli, waren er iets meer dan 6.900 nieuwe gevallen. Nog een week eerder registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 942 positieve tests. 

Een paar weken geleden begon het aantal positieve tests te stijgen, sinds deze week neemt ook het aantal ziekenhuisopnames weer toe, maar het aantal sterfgevallen blijft voorlopig nog redelijk stabiel. Op 24 uur tijd zijn twee nieuwe sterfgevallen geregistreerd.

Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 1,78 miljoen Nederlanders positief getest op het coronavirus. Bij de huidige cijfers duurt het nog twee of drie dagen voor de grens van 1,8 miljoen bevestigde besmettingen wordt gepasseerd. Eind juli kan de grens van 2 miljoen gevallen worden bereikt. Van bijna 18.000 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

Intussen scherpen steeds meer Nederlandse ziekenhuizen hun coronamaatregelen weer aan. Ze beperken bezoek voor patiënten, verplichten weer mondmaskers en vragen patiënten als het kan zonder begeleiding te komen.

Meer dan 23.500 bijwerkingen gemeld na toedienen van coronavaccin

Sinds de start van de vaccinatiecampagne in België zijn er 23.560 bijwerkingen gemeld na het toedienen van een coronavaccin. Het gaat om cijfers voor de periode tot en met 12 juli, toen 7.591.679 personen ten minste één dosis van een coronavaccin toegediend hadden gekregen.

Van de 23.560 gemelde bijwerkingen werden er 7.931 meldingen in de Europese geneesmiddelenbewakingsdatabank Eudravigilance geregistreerd. Het ging in de overgrote meerderheid van de meldingen over koorts, spierpijn, onwel voelen en reacties ter hoogte van de injectieplaats. "Dat zijn normale reacties die wijzen op de activatie van het immuunsysteem. Ze verdwijnen meestal na enkele dagen", aldus het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

Bij de mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna werden die bijwerkingen vaker gemeld na toediening van de tweede dosis, terwijl ze bij het AstraZeneca-vaccin vaker werden gemeld na de eerste dosis.

Het FAGG beschouwt 5.354 meldingen als ernstig, vooral vanwege tijdelijke arbeidsongeschiktheid of de onmogelijkheid om het huis te verlaten. In 191 gevallen gaat het om overlijdens, waarvan bij vier overlijdens het oorzakelijk verband met een vaccin waarschijnlijk wordt geacht. Drie mensen overleden na toediening van het AstraZeneca-vaccin, terwijl een persoon het leven liet na een prik met het vaccin van Johnson&Johnson.

Meest gelezen