AFP or licensors

Nu al ruim 140 doden in Duitsland, 700 inwoners geëvacueerd na dambreuk in Wassenberg

In Duitsland blijf het dodental van de overstromingen oplopen. Volgens de laatste balans van de politie zijn er al 141 lichamen geborgen. Alleen al in de regio Ahrweiler zijn meer dan 90 mensen omgekomen. Nog altijd worden tientallen mensen vermist. Er zijn ook meer dan 600 gewonden. In Wassenberg zijn gisteravond 700 mensen geëvacueerd na een dambreuk.

De overstromingen van de afgelopen dagen hebben niet alleen in België een zware tol geëist, ook in Nederland, Duitsland, Luxemburg en Zwitserland is er grote schade. Duitsland is het zwaarst getroffen. Ook het menselijk leed is er erg hoog. Daar zijn nu al 141 lichamen geborgen. Maar de  dodentol zal nog oplopen, er is nog altijd sprake van vele vermisten. In de regio Ahrweiler alleen al (met onder meer de zwaar getroffen plaats Schuld) zijn meer dan 90 mensen gestorven, liet de politie van Koblenz weten. In het dal van de Ahr ligt bovendien het GSM-netwerk volledig plat, er is dus geen communicatie tussen slachtoffers en hulpdiensten. 

Duitsland telt zijn doden en ruimt puin na de catastrofe. "Je verwacht niet dat mensen in Duitsland sterven in een overstroming", zegt een inwoonster van Arloff. Bekijk hier een reportage over enkele plaatsen in het zwaar getroffen gebied.

Videospeler inladen...

En de ellende is nog niet voorbij. In Wassenberg, in deelstaat Noordrijn-Westfalen, heeft een dam van de Roer het begeven. Daardoor is de helft van het dorp Ophoven onder water gelopen. De hulpdiensten hebben er zowat 700 inwoners geëvacueerd. De brandweer probeert nu met man en macht de andere helft van het dorp droog te houden door middel van zandzakken. "Dat lukt vrij goed", zegt VRT NWS-journalist Jens Franssen ter plaatse, "maar de ene helft van het dorp staat toch onder water".

Wassenberg ligt vlak bij de Nederlandse stad Roermond. Volgens burgemeester Marcel Maurer ligt de oorzaak van de doorbraak aan de Nederlandse kant van de grens, zo meldt de Nederlandse omroep NOS. Omdat daar de stuwen in de Roer zijn gesloten, wordt het waterpeil stroomopwaarts in Duitsland opgestuwd, stelt Maurer. De burgemeester zei aan de Duitse zender WDR dat hij contact zou opnemen met de Nederlandse autoriteiten om de stuwen te openen. 

Het Waterschap Limburg reageert echter verbaasd op de uitspraken van de burgemeester van Wassenberg. Volgens hen kan het sluiten van de sluizen geen invloed gehad hebben op wat er in Wassenberg is gebeurd.  "Het is niet mogelijk dat er een verband is tussen het sluiten van de sluisdeuren en de breuk in de hoogwatermaatregel 15 kilometer verderop", zei bestuurder Arnold Jansen aan de NOS.

VRT NWS-journalist Jens Franssen is in Wassenberg, waar de helft van het dorp onder water is gelopen:

Videospeler inladen...

De ramp van de eeuw

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier (zie video hieronder) heeft een bezoek gebracht aan Erftstadt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Daar zijn huizen ingestort, als gevolg van aardverschuivingen. Het staat zo goed als vast dat er mensen onder het puin liggen, hoeveel is niet duidelijk. 

Steinmeier zei dat veel mensen in het dorp alles kwijt zijn wat ze in de loop van hun leven hebben opgebouwd. De minister-president van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet noemde de overstromingen "de ramp van de eeuw". Laschet wordt genoemd als mogelijk opvolger van kanselier Merkel, na de komende parlementsverkiezingen van eind september in Duitsland. Morgen zal ook bondskanselier Angela Merkel zelf het rampgebied bezoeken. Ze gaat naar Schuld, het dorpje in de omgeving van Ahrweiler waar tientallen slachtoffers zijn gevallen. 

Videospeler inladen...

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" over de dijkbreuk in Wassenberg:

Videospeler inladen...

Onze collega's van "Terzake" maakten een overzicht van de situatie in Duitsland en Nederland (16/7/2021)

Videospeler inladen...

Meest gelezen