Deze Maaslanders weigeren te vertrekken, ondanks evacuatie Maasgemeenten: "We voelen ons nog veilig"

Ondanks de verplichte evacuatie in delen van alle Maaslandse gemeenten, zijn er toch nog enkele bewoners die weigeren te vertrekken. "De stuwdam zal wel niet breken", klinkt het schouderophalend. 

Alle ogen zijn op dit moment gericht op de Maas. Als de rivier nog een beetje meer stijgt, zitten heel wat Maasgemeenten met grote problemen. "Klopt ja, maar we zijn gebleven", vertelt Dirk Baerten uit Kotem, deelgemeente van Maasmechelen. "We hebben nog een bovenverdieping en we voelen ons nog veilig. De Maas staat wel nog steeds heel hoog, maar is sinds drie uur deze nacht toch al een vijftal centimer gezakt. Zolang de stuwdam niet breekt, zitten we veilig."

"Hoger dan dit gaat de Maas niet komen", haalt Albert Zoons zijn schouders op. "Ik heb thuis nog een aantal uur goed kunnen slapen. Grondwater zullen we wel krijgen, maar daar blijft het bij volgens mij. Zo hoog heb ik het wel nog nooit gezien." Of de verplichte evacuatie hem dan niet deert? "Verplicht, verplicht, je kunt je niet aan alles houden", schudt de man van neen.

Lees verder onder de foto:

Wij zijn nieuwkomers aan de Maas, dus we kennen er eigenlijk niets van
buurtbewoner Maasmechelen

"We zijn dat hier gewend", vindt een andere man. "Het is volgens mij al hoger geweest dan dit. De stuwdam is in ieder geval verhoogd. Schrik dat ik water binnen ga krijgen, heb ik niet. "

"Wij zijn nieuwkomers aan de Maas, dus we kennen er eigenlijk niets van", geeft Arlette Drees, ook uit Kotem, toe. "Vannacht zaten we wel met paniek en hebben we al onze spullen hoog geplaatst en hebben we het afwisselend in de gaten gehouden." Was Arlette dan beter niet gewoon vertrokken vannacht? "Wie wil er nu zijn huis achterlaten? Wij Vlamingen hebben nu eenmaal een baksteen in onze maag. We zijn ook met twee volwassenen, dus we krijgen het hier wel rond", vindt Drees.

Meest gelezen