Dichten van dijkbreuk in Herk-de-Stad stopgezet: "We gaan heel wat huizen van water kunnen vrijwaren"

In Herk-de-Stad zijn arbeiders uit veiligheidsoverwegingen moeten stoppen met het dichten van de bres in de Demerdijk. Dat meldt het stadsbestuur. Het waterniveau van de Demer is sinds vanmiddag met 25 centimeter gestegen. Er wordt verwacht dat het water in de Demer vanaf middernacht zal zakken.

In Herk-de-Stad ontdekte men vandaag een dijkbreuk aan de Demer op ongeveer 500 meter van de Stationsstraat. Het water had een grote bres van een tiental meter geslagen in de Demerdijk, op de natuurlijke grens met Lummen. Op die plaats is de dijk nog al eens doorgebroken. De Neerstraat in Schulen dreigde zo onder te lopen. 

Grote boomstam

Maar de technische dienst, de brandweer en plaatselijke aannemers deden er alles aan om het gat te herstellen. "We leggen eerst een grote boomstam", zei burgemeester van Herk-de-Stad Bert Moyaers (Vooruit). "Want de stroming zorgt er anders voor dat er heel wat materiaal wegspoelt. Er worden ook blokken in het water gelegd die samen met big bags een dam tegen het water moeten vormen om zo Schulen te vrijwaren van wateroverlast." Op de hoek van de Slapersstraat en de Neerstraat lagen ook zandzakjes voor de buurtbewoners klaar.

(lees verder onder de foto)

foto: Radio 2

Betonblokken van overal

De burgemeester was er redelijk gerust in dat het in orde komt. "Heel veel lokale aannemers zijn aan het werken om het gat gedicht te krijgen. Er worden van overal betonblokken aangevoerd, ik weet zelfs niet meer van waar ze allemaal komen", zei hij. "Ik ben er optimistisch over dat we de dijk gaan kunnen dichten en dat we zo heel wat huizen van water gaan kunnen vrijwaren."

Vanavond kwam dan het bericht dat het dichten van de bres uit veiligheidsoverwegingen is stopgezet. De Civiele Bescherming is wel nog volop bezig met het wegpompen van het water. De Vlaamse Milieumaatschappij probeert de bres later te dichten. De hulpdiensten en de stadsdiensten blijven de hele nacht paraat.

Meest gelezen