Fruittelers blijven niet gespaard van wateroverlast: "Kersen onverkoopbaar"

In Sint-Truiden blijven de fruittelers niet gespaard van de zware regenval. Momenteel is het kersenseizoen volop aan de gang. Maar de kersen hebben veel schade opgelopen en zijn compleet onverkoopbaar. Truiense Schepen van Landbouw en Fruitteelt Hilde Vautmans (Open VLD) gaat op pad om de schade op te meten. "We willen dat de kersenschade ook wordt erkend als ramp", klinkt het.

Het noodweer van voorbije dagen heeft een grote ravage aangericht en ook Truiense fruittelers zijn daar het slachtoffer van. Het kersenseizoen is alvast om zeep. Dat zegt Dany Bylemans van PC Fruit: "Als er één vrucht is dat niet tegen de regen kan, dan is dat de kers", vertelt hij. "Op dit moment beginnen de rijpende kersen te barsten door de druk van het water. Ze zijn onverkoopbaar." Ander fruit zoals appelen en peer, hebben daar nog geen last van. Die zijn nog volop in groei.

Erkenning als ramp

Zowat elke Truiense kersenteler zou al melding hebben gedaan voor schade. Hilde Vautmans gaat vandaag daarom op stap bij fruitboeren om de schade op te meten. "Bedoeling is om een oproep te doen aan de Vlaamse regering om de schade te erkenenn als ramp. Ik denk dat iedereen wel inziet dat dit noodweer zeer uitzonderlijk is en dat de schade buitengewoon ernstig is. Ik denk dan vooral aan onze mensen en gebouwen. Maar ook de fruittelers mogen niet vergeten worden", aldus Vautmans.

Meest gelezen