In afwachting van gecoördineerde actie van hogere overheden, start Oosterzele al hulp op voor overstroomde dorpen 

Oosterzele zal als gemeente een solidariteitsactie op poten zetten om overstroomde Waalse dorpen te helpen. Oosterzele doet dat met enkele inwoners die ook een initiatief wilden nemen. Ook Destelbergen zal zelf een actie coördineren. Daarnaast ontstaan veel privé-initiatieven om hulp te bieden. Op initiatief van de nationale en provinciale overheden komt er eerstdaags een gecoördineerde hulpactie. 

Wie hulp wil bieden aan mensen die getroffen zijn door wateroverlast, kijkt best eens op de sociale media van de gemeente of die geen actie op poten zet. 

Oosterzele

Schepen Els De Turck (CD&V) van Oosterzele begrijpt dat de inwoners willen helpen. "Toen we hier enkele jaren geleden een windhoos hadden, was er ook veel solidariteit." De gemeente heeft een plan van aanpak: "we hebben een mailadres waarop vrijwilligers zich kunnen melden. Wie zich meldt gaan we volgende week contacteren. Tegen dan weten we beter welke goederen en welk soort hulp het meest nodig zal zijn." Mailen kan naar soswateroverlast@oosterzele.be .

Om goederen te stockeren die nu al aangebracht worden is de Ankerkerk ter beschikking gesteld. Mensen brengen vooral dekens, schoonmaakmiddelen en lang houdbaar voedsel. Oosterzele zal met de provincie en de civiele bescherming overleggen over de nodige hulpgoederen en waar in Wallonië die naartoe kunnen.  

Allerlei acties

Ook andere gemeenten hebben plannen om een actie te leiden. Destelbergen bijvoorbeeld. 

Een man uit Ertvelde zamelt ook materiaal in en gaat met een pomp naar Pepinster om er te helpen. En ook in Drongen is een vrouw begonnen met een inzamelactie. En dat zijn maar enkele voorbeelden, Vlaanderen schiet in actie.

Meest gelezen