Gentenaar Louis laat zijn thuis in Luik achter om aan het water te ontsnappen: "Plots verliest alles zijn waarde"

Louis Waelkens woont sinds een jaar in Luik. Hij is halsoverkop bij een vriend gaan logeren en liet zijn huis achter om te ontsnappen aan de overstromingen. "Je hoopt dat je zelf veilig bent."

"Toen ik die rivier zag, hoe wild en hoog die stond, dan weet je, de klimaatopwarming komt dicht bij ons." Louis Waelkens woont sinds een jaar met zijn vriend op een gelijkvloers appartement in het centrum van Luik. Het ergst getroffen gebied in zijn provincie ligt amper 5 km van hem vandaan, in Chênée, waar je de mensen op het dak zag zitten. 

Via sociale media hoorde hij dat het centrum van Luik moest geëvacueerd worden. "We hebben alle meubels hoger gezet en de waardevolle spullen er bovenop en dan zijn we vertrokken naar vrienden die op een heuvel rond Luik wonen. De berichten dat het leidingwater besmet en dus niet meer drinkbaar zou zijn, was ook een reden om te verhuizen.

Beluister het verhaal dat Louis op Radio2 Oost-Vlaanderen vertelde

Hoe het nu gaat met zijn woning, volgt Louis op sociale media. Hij denkt dat het nog meevalt, maar dat de kelders van het gebouw onder water staan. De gebeurtenissen hebben hem doen beseffen wat belangrijk is: "plots verliest alles zijn waarde. Je denkt rationeel na en je hoopt dat je zelf veilig bent."

Meest gelezen