Gentse horeca weemoedig over Gentse Feesten die er niet zijn

"Het weegt op je zaak, maar ook op jezelf", zegt Tim Joiris van Unizo Oost-Vlaanderen, over de Gentse Feesten die voor het tweede jaar op rij niet doorgaan. Een plein als de Vlasmarkt, waar het anders over de koppen lopen is, organiseert nu niets. "Het mag niet, de stad is bang voor spontane feestjes."

Tim Joiris, zelf uitbater van enkele horecazaken in Gent, weet dat Gent zonder Feesten zowel financieel als mentaal moeilijk is om te dragen. De stad "is anders qua sfeer en qua beleving, mentaal is het voor de uitbaters heel zwaar, het zal jaren duren eer we dit te boven komen. Het is ontgoocheling, na ontgoocheling, na ontgoocheling, de mensen worden er kribbig van."

Het is ontgoocheling, na ontgoocheling, na ontgoocheling

Tim Joiris, Unizo

Vlasmarkt mag niet feesten

We mogen niets organiseren, legt Gerald uit van het legendarische danscafé Charlatan op de Vlasmarkt. "Het is ons als pleinorganisator van de Vlasmarkt verboden om iets te doen, uit vrees voor spontane feestjes. Er is een beetje paniek bij de stad. Ze zijn echt bang dat er spontane feestjes zullen opduiken, maar hoe langer het duurt, hoe meer kans dat dat ook effectief gebeurt." 

Gerald kreeg wel toestemming om in september het dekenijfeest dat normaal 1 dag duurt, uit te breiden tot een weekend. Dan zal er vanalles te doen zijn voor jong en oud op en rond de Vlasmarkt.

Begrip

"In het begin, in mei, dacht ik dat het te vroeg was om te beslissen dat er geen Gentse Feesten kwamen", zegt Joiris. "Maar nu begrijp ik het, je moet maar naar de coronacijfers kijken. Het laatste dat we willen is dat we weer naar af gaan." Toch hoopt hij dat het tij nu snel keert. "We moeten weer beginnen te leven, zo snel mogelijk." 

Meest gelezen