Een beeld uit Trooz.

Wil jij mensen helpen die door noodweer zijn getroffen? Zo kan je dat doen

Het noodweer van de voorbije dagen - en de vernieling dat het heeft aangericht - heeft ervoor gezorgd dat burgers uit alle uithoeken van ons land de handen uit de mouwen willen steken. Het Rode Kruis organiseert de officiële hulpverlening in de getroffen gebieden, maar mensen richten ook massaal hun eigen inzamelacties op. Lees hier een overzichtje van de hulpacties.

Rode Kruis

Rode Kruis Vlaanderen en zusterorganisatie Croix Rouge Belgique hebben samen een rekeningnummer opgestart waarop je geld kan storten ten voordele van de reddingswerken in Wallonië. "Via het rekeningnummer BE70 0000 0000 2525 kunnen er vanaf nu giften gestort worden die zullen gebruikt worden om concrete hulp te bieden aan de getroffenen van de ramp," zegt het Rode Kruis. "Rode Kruis-Vlaanderen bepaalt welke concrete noodhulp-projecten zullen gesteund worden."

"Behalve de reguliere Rode-Kruisvrijwilligers zullen we mogelijk nood hebben aan meer handen. Mensen die zelf mee willen helpen met de taken die de volgende dagen en weken zullen moeten uitgevoerd worden (opkuis, puin ruimen, enz.), kunnen zich aanmelden via het crisisvrijwilligersplatform van Rode Kruis-Vlaanderen. Via dat platform zullen ze op de hoogte gehouden worden van taken die zich aandienen."

Meer informatie vind je op https://www.rodekruis.be/helpenhelpt/

VRT, DPG Media en SBS

VRT, DPG Media en SBS zetten hun schouders onder de solidariteitscampagne van het Rode Kruis voor de slachtoffers van de watersnood in ons land. In een spot van 30 seconden roepen de mediabedrijven op om te storten voor het Rode Kruis. 

De spot zal te horen en te zien zijn op radio en televisie. Met deze campagnespot roepen VRT, DPG Media en SBS hun kijkers en luisteraars op tot solidariteit. Steunen kan via BE70 0000 0000 2525.

De spot zal vanaf vanavond te zien en te horen zijn bij Eén en Canvas (VRT), VTM, VTM 2, VTM 3, VTM 4 en VTM GOLD (DPG Media), Play 4, Play 5, Play 6 en Play 7 (SBS) en te horen bij, Radio 1, Radio 2, Klara, MNM en Studio Brussel (VRT), Qmusic, Joe en Willy (DPG Media) en NRJ (SBS).

Videospeler inladen...

Jeugdbewegingen

Agentschap Natuur en Bos helpt jeugdbewegingen die door de wateroverlast problemen hebben met hun kampplaats. Zo postte Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op Twitter dat jeugdbewegingen die op zoek zijn naar een nieuwe kampplaats een mailtje kunnen sturen naar buitengewoon.kamperen@vlaanderen.be. 

Ook Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) lanceert een oproep om jeugdbewegingen te helpen bij het zoeken van tenten en terreinen. "Op de website opkamp.be kunnen mensen die over een geschikt terrein beschikken zich registreren. Groepen die nog op zoek zijn naar een nieuwe locatie kunnen daar alvast zoeken naar een plaats," aldus het kabinet van de minister.

Daarnaast leent de Vlaamse Uitleendienst tenten en kampeermateriaal uit, maar door mogelijk tekort kunnen mensen ook materiaal aanbieden. "De Uitleendienst zal ervoor zorgen dat wie tenten wil aanbieden in contact wordt gebracht met groepen die tenten nodig hebben. Dit kan via het e-mailadres ULDK.extra@vlaanderen.be", zegt het kabinet van Dalle. Meer informatie vind je op de website van het departement Cultuur Jeugd en Media. 

App4You

De verzekeringsgroep Ethias biedt de applicatie App4You aan. "Het is een platform dat gratis ter beschikking wordt gesteld om vrijwillige bijstand tussen burgers (vanaf 16 jaar, met ouderlijke toestemming) te bevorderen. Hiermee kan je een dienst bij jou in de buurt aanvragen of aanbieden." Dat zegt Ethias op de website. De groep roept de slachtoffers van de overstromingen op om hulp te vragen via de app.

#aidehulp147

Van denktank op Facebook tot grootschalig online initiatief: Lien De Leenheer richtte samen met Ilse Van Dyck het initiatief #aidehulp147 op, en dat op een paar uur tijd. "Het was voor mij snel duidelijk dat de noden hoog gingen zijn", zegt De Leenheer op Studio Brussel. 

"Onze bedoeling was om een platform te geven aan de helpers om ze te helpen helpen." Op de website aidehulp14-7.com kunnen mensen materiële hulp en zelfs opruimdiensten aanbieden." Volgens Lien is er vooral nood aan logement en is de vraag om hygiënische producten groot. Aidehulp147 heeft ook een Facebookpagina.

Beluister hier het interview van StuBru over het initiatief #aidehulp147:

Facebookgroepen en locaties

Er zijn ook verschillende facebookgroepen opgestart waarin mensen hun hulp aanbieden. In die groepen kan je inzamelpunten vinden of eigen aanbiedingen posten. Hieronder zijn enkele facebookgroepen opgelijst, waaronder het initiatief van RTL-TVI en Bel-RTL. 

Ook net over de grens in Nederland zijn er heel wat facebookgroepen opgericht. Zo is er bijvoorbeeld "HULP GEZOCHT/AANGEBODEN NA WATERSNOOD LIMBURG". De regio van het Nederlandse Zuid-Limburg is namelijk zwaar getroffen door de overstromingen.

Lokale acties

Zoek je een specifieke locatie om je spullen te doneren? RTL publiceerde een (niet-volledige) lijst met enkele locaties in Wallonië waar je spullen kan afleveren. Die lijst vind je hier.

En ook in Vlaanderen zijn er heel wat lokale acties opgestart. Zo organiseert de gemeente Anderlecht een inzamelpunt in de Simonetzaal naast het RSCA Stadion. "Burgers mogen er niet-bederfelijke voeding, kleding, speelgoed en klein meubilair komen doneren. Het inzamelpunt is deze vrijdag 16/07 open van 11u tot 17u en zaterdag 17, zondag 18 en maandag 19 juli van 9u tot 14u," zegt het gemeentebestuur van Anderlecht. 

In Gentbrugge organiseerde Carrefour Market vandaag een inzamelactie, waarbij de middelen in het magazijn werden gestockeerd. 

Alexandria Caron uit Heusden-Zolder organiseert een inzamelactie waarbij dierenvoedsel en kartonnen dozen worden ingezameld. Naast de actie van Carion zijn er nog veel meer mensen die oproepen doen in de facebookgroepen. 

Financiële hulp

Er zijn ook een aantal geldinzamelingsacties opgestart door mensen die financiële hulp willen bieden. Zo is er bijvoorbeeld Branco Craeyeveld uit Wortegem, hij begon een getfunded campagne om geld in te zamelen voor de mensen in nood. "Ik vind dat de mensen tijdens de coronacrisis al genoeg geleden hebben." 

Craeyeveld weet nog niet precies hoe hij het geld gaat verdelen, maar wil het zeker via een officiële instantie regelen. "Ik zou graag het OCMW of de gemeenten aanspreken, zij kunnen me dan verder helpen bij de verdeling". Ook Sem Clijsters startte een inzamelactie. Hij werd gisteren zelf geëvacueerd uit Stokkem en wil de gemeenten die het zwaarst getroffen zijn aanspreken om het geld te verdelen. 

Ook de Stad Gent organiseert een crowdfunding campagne. "De Stad zal ook zelf een substantiële bijdrage leveren op basis van het ingezamelde bedrag, en zal het totale bedrag overmaken aan de bevoegde instanties", klinkt het bij Stad Gent.

Meest gelezen