Rob Engelaar

LIVEBLOG - Waterpeil van Maas in Limburg blijft lichtjes dalen, drie lichamen gevonden in Chaudfontaine

Er zijn op dit moment in ons land officieel al 20 doden geteld als gevolg van het noodweer, 20 mensen zijn vermist. Dat is meegedeeld op de persconferentie van de verschillende regeringen van ons land. Volgende dinsdag 20 juli wordt een dag van nationale rouw. In ons land zijn de ogen nog altijd gericht op de Maas, waar het waterpeil nog steeds erg hoog staat.  Herlees alle updates van vandaag in onze liveblog. 

OPROEP

Ben je op een plek waar veel regen valt/gevallen is: jouw foto's en beelden zijn welkom via oproep@vrtnws.be. Vermeld dan ook je locatie. Bedankt! 

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je het meest recente nieuws. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Waterpeil en waterdebiet van Maas in Limburg blijft dalen, "men is hier bijzonder blij dat de dijk het gehouden heeft"

Het waterpeil en het waterdebiet van de Maas in Belgisch Limburg blijven dalen. Dat melden de burgemeesters van Lanaken en Maaseik, Marino Keulen (Open VLD) en Johan Tollenaere (Open VLD). In Heppeneert in Maaseik stelt onze reporter Gitte Van Hoyweghen vast dat het waterpeil ongeveer tien centimeter gedaald is tegenover het hoogst gemeten punt.

"Echt veilig kan je het hier nog niet noemen. We staan hier bij de dijk nog altijd onder het wateroppervlak van de Maas, die hier een kilometer breed is in plaats van vijftig meter. De druk op de dijk is nog steeds bijzonder hoog. Het is afwachten of de dijk het houdt en hoe het zal gesteld zijn met de stabiliteit als het water gezakt is", meldt Gitte Van Hoyweghen vanuit Maaseik.

Videospeler inladen...

"Er kan nog altijd een incident gebeuren met de dijk, daarom vragen we de inwoners van Heppeneert nog een nacht elders doorbrengen", zegt de burgemeester van Maaseik Johan Tollenaere.

Videospeler inladen...

Het waterpeil van de Maas in Smeermaas (Lanaken) is ondertussen met 33 centimeter gedaald ten opzichte van donderdagnacht. Het waterdebiet bedraagt er momenteel 2.750 kubieke meter per seconde. Dat is 500 kubieke meter per seconde lager dan het kritieke moment om 3 uur afgelopen nacht. 

De druk ligt nu vooral in Geistingen en Kessenich in Kinrooi. Nabij Heppeneert (Maaseik) is de waterstand met 7 centimeter gedaald ten opzichte van 13 uur.  De inwoners van Heppeneert wordt verzocht om de nacht elders door te brengen dan in hun woning. Het is geen verplichting, maar het wordt sterk aangeraden.

Er wordt verwacht dat de dalende tendens zich doorzet over de Limburgse Maasgemeenten. Wat zich in Smeermaas voordoet, manifesteert zich met een vertraging van 8 tot 12 uur in Maaseik en Kinrooi. 

"We zijn er nog niet helemaal", zegt Keulen. "Ten gevolge van de verzadigde grond zal kwelwater in kelders aan de oppervlakte komen. Dat is een natuurlijk fenomeen, maar men moet dus opletten met kelders meteen alweer vol te stouwen met spullen. Wacht daar nog mee."

Drie lichamen aangetroffen in Chaudfontaine, ook in Angleur lijk van oudere gevonden

In de gemeenten in de provincie Luik die zwaar getroffen zijn door de watersnood wordt de balans steeds zwaarder. De burgemeester van Chaudfontaine, Daniel Bacquelaine, maakte vrijdag rond 20 uur bekend dat opnieuw drie lichamen aangetroffen zijn in Vaux-sous-Chèvremont en Chaudfontaine-Source. 

De dodentol in de gemeente stijgt zo tot vijf, nadat donderdagavond al twee lichamen gevonden waren. Eerder op de avond maakte de stad Luik bekend dat in deelgemeente Angleur het lichaam van een oudere werd gevonden.

Chaudfontaine is een van de gemeenten die het ergst getroffen is door de watersnood. Het opruimen is er nu begonnen. "Het is een apocalyptisch zicht", zegt Bacquelaine. "De schade is kolossaal. De wegen zijn opengescheurd en trottoirs zijn verdwenen." De wegen liggen bezaaid met kapotte auto's en tientallen andere voorwerpen. "Er is tijd nodig om alles herop te bouwen. Het zal een werk van lange adem zijn, van jaren."

Eerder op de avond maakte ook de burgemeester van Luik, Willy Demeyer, een balans op. Ook al begon het water vrijdag te zakken, toch blijven vele plaatsen gevaarlijk en zwaar getroffen. "De schade is groot en het is nog onmogelijk om ter plaatse te gaan. In Angleur werd het lichaam gevonden van een oudere en we kunnen niet uitsluiten dat er nog andere macabere ontdekkingen zullen gebeuren bij het inspecteren van woningen." 

Het is voorlopig onduidelijk of de slachtoffers in Luik en Chaudfontaine behoren tot de twintig bevestigde dodelijke slachtoffers waarvan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) eerder op de namiddag sprak. De operationale directeur van de Luikse politie, Dominique Bailly, kondigde op de persbriefing van het Luikse stadsbestuur nog aan dat er de komende dagen vanuit Brussel tweehonderd politieagenten versterking komen.

- Waterpeil Gete in Halen blijft stijgen, ook Herk in Hasselt blijft problematisch

Het waterpeil van de Gete in Halen blijft onrustwekkend stijgen doordat water van hoger gelegen gebieden blijft komen en er geen berging meer mogelijk is. Ook in de Hasseltse deelgemeente Stevoort blijft de situatie moeilijk. Het bufferbekken staat vol en de Herk trad vrijdagochtend uit haar oevers.

In de loop van vrijdagavond worden in Halen bijkomende problemen verwacht in de straten gelegen tussen de Velpe en de Gete. Samen met de brandweer, de Vlaamse Milieumaatschappij, Defensie en de diensten van de gouverneur onderneemt de stad enkele stappen.

Sommige treinverbindingen in Wallonië onderbroken tot 30 augustus, NMBS biedt gratis parking aan

Spoornetbeheerder Infrabel en de NMBS hebben na de overstromingen van de afgelopen dagen intussen de eerste schade opgemeten. De balans is erg zwaar. De belangrijke verbinding tussen Bergen, Namen en Luik zal al hersteld zijn op maandag 19 juli, maar voor Vlamingen die met de trein op vakantie willen naar de Ardennen is er minder goed nieuws. Het treinverkeer richting Luxemburg zal pas op 9 augustus volgens het boekje kunnen verlopen. Richting het kuuroord van Spa rijden er zelfs tot 30 augustus geen treinen. Het kaartje hieronder maakt alles per spoorlijn heel duidelijk.

Omdat het treinverkeer in Wallonië nog steeds verstoord is door het noodweer is het mogelijk om gratis gebruik te maken van de parkings van een aantal treinstations. Dat meldt de NMBS vrijdagavond op zijn website.

Het treinverkeer in Wallonië blijft erg verstoord door het noodweer dat de provincies Luik, Namen, Luxemburg, Waals-Brabant en Henegouwen heeft getroffen. Op sommige lijnen is er nog steeds geen treinverkeer mogelijk.

Tot het einde van de storingen is het mogelijk om gratis gebruik te maken van de parkings van de volgende stations: Ans, Aarlen, Bergen, Charleroi-Zuid, Edingen, Eigenbrakel, Gembloux, Genval, Hoei, Leuven, Luik-Guillemins, Luttre, Marchienne-au-Pont, Namen, Nijvel, Ottignies, Rixensart, 's Gravenbrakel, Terhulpen en Verviers.

Op verschillende Waalse autowegen blijft verkeer niet mogelijk

Op verschillende wegen en autosnelwegen in Wallonië blijft vrijdagnamiddag verkeer onmogelijk door de watersnood. Dat delen de Waalse overheidsdienst Mobiliteit en Infrastructuur en de Waalse investeringholding Sofico mee.

Door de watersnood waren de voorbije dagen wegen afgesloten in alle Waalse provincies. Op verschillende plaatsen, die inmiddels weer droog zijn, konden al inspecties plaatsvinden. Toch moet het water nog wegtrekken op vele andere plaatsen vooraleer een preciezere balans opgemaakt kan worden en kan ingegrepen worden. Het zal enige tijd duren voor de schade hersteld kan worden, maar dat hangt af van de omvang van de schade, waarschuwen SPW MI en Sofico. 

Vooral de provincie Luik is zwaar getroffen. Zo is de autosnelwegverbinding E25-E40/A602 nog steeds in beide richtingen afgesloten. Het water moet voldoende dalen voor het water uit de ondergelopen tunnels (Kinkempois et Grosses-Battes) kan gepompt worden en de schade kan opgemeten worden. Ook vele andere stukken weg, op- of afritten van de E25 zijn afgesloten, in Wandre bijvoorbeeld, richting Luik, in Tilff, komende de Bastenaken, in Embourg en Ensival.

"Het is niet evident voor mensen om hun woning te betreden en de schade op te meten"

Nu het water aan het wegtrekken is in de provincie Luik wordt de gigantische schade zichtbaar. Dat stelt Bram Vandeputte in "Terzake" vast.

"Het is het absoluut niet evident voor mensen om hun woning te betreden om de schade op te meten of om te beginnen aan het opkuisen van hun woning. Er zijn nog zoveel onbekende factoren, gasleidingen kunnen lekslaan of elektriciteit die zomaar kan uitvallen", zegt Vandeputte.

Videospeler inladen...

Nationale Loterij geeft 1 miljoen euro voor dringende hulpverlening slachtoffers wateroverlast

De Nationale Loterij geeft 1 miljoen euro voor dringende hulpverlening aan de slachtoffers van de overstromingen in het Maasbekken. Dat meldt bevoegd staatssecretaris Sammy Mahdi.

De middelen gaan naar het Rode Kruis. Dat heeft een goed zicht op de belangrijkste noden, meldt de staatssecretaris. De organisatie verdeelt de middelen naar de regio's en de gezinnen.

"Iedereen is zwaar onder de indruk van deze natuurramp", zegt Mahdi in een mededeling. "We moeten de mensen die zo zwaar getroffen zijn nu onmiddellijk kunnen helpen, met dekens, water, noodopvang? Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers."

Blijvende wateroverlast in Limburg en Vlaams-Brabant hoewel regen gestopt is

In de provincies Limburg en Vlaams-Brabant blijft de wateroverlast aanhouden, ook al regent het niet meer. Dat deelt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) vanmiddag mee. Doordat er nog veel water van stroomopwaarts komt, vanuit Wallonië, en de wachtbekkens op de meeste plaatsen gevuld zijn, blijven de peilen hoog.

Volgens de VMM wordt de komende week geen noemenswaardige neerslag meer voorspeld. "Maar door de langdurige neerslag kunnen de benedenlopen nog lang hun hogere waterstanden aanhouden", klinkt het in de jongste update.

Duitse voetbal zamelt 3 miljoen euro in voor slachtoffers

Het Duitse voetbal zal een fonds oprichten met daarin 3 miljoen euro voor de slachtoffers van de overstromingen in het westelijke deel van het land, zo maakten de Duitse Voetbalbond DFB en Voetballiga DFL vrijdag gezamenlijk bekend. Ook de Europese Voetbalconfederatie UEFA zou nog met steun over de brug komen.

"De beelden van de overstromingen en verwoestingen staan op ons netvlies gebrand", klinkt het in een mededeling. "Onze gedachten zijn dan ook bij de familieleden van de overledenen, de gewonden en de vele mensen in nood."

Eerder doneerden Bayern München, partner Telekom en FC Keulen al 100.000 euro voor de slachtoffers van de ramp.

"Wanneer het water is verdwenen, begint het echte werk": een blik op Verviers en Pepinster, na de zondvloed

In Verviers in de provincie Luik wordt de schade opgemeten. "Het zijn hallucinante beelden die we hier zien. In de straat waar we aankwamen, staat het huisraad buiten te drogen. De mensen kuisen hun huis met de moed der wanhoop", zegt onze correspondent Gianni Paelinck.

"In het huis achter mij is de achtergevel volledig weggespoeld. Daar woonden een oudere dame en haar dochter. Van die mensen is er geen spoor. Voor hen wordt het ergste gevreesd."

Videospeler inladen...

In Pepinster in de provincie Luik is de reddingsactie nog steeds volop aan de gang. "Er is wel goed nieuws. Het water is aan het dalen, maar het zal nog een hele tijd duren vooraleer het water weg is. Dan kan het opruimen  beginnen. Het is wel nog afwachten of de mensen opnieuw in hun huis kunnen gaan wonen, want de schade is enorm", zegt Anne Vanrenterghem.

"Het zal nog dagen of zelfs weken duren vooraleer de bewoners zullen beseffen wat er zich hier allemaal heeft afgespeeld", besluit Vanrenterghem.

Videospeler inladen...

Meest gelezen