Videospeler inladen...

Vanmorgen voor het eerst helikopter ingezet bij reddingsactie na watersnood, maar waarom kon dat gisteren nog niet? 

Rond 8 uur vanmorgen is er voor het eerst een helikopter ingezet in het gebied dat getroffen is door de ongeziene wateroverlast. Gisteren zaten er urenlang tientallen mensen vast op daken, te wachten om gered te worden. Waarom werden die helikopters gisteren nog niet ingezet? "Mist en ongekende obstakels", is de verklaring van kapitein Kurt Verwilligen van de luchtmacht. 

"Er is zonet een eerste helikopter vertrokken", bevestigt kapitein Kurt Verwilligen van de luchtcomponent van het leger rond iets over 8 uur in "De ochtend" op Radio 1. "Het gaat om de helikopter die sinds gisteren al klaar werd gehouden in Bierset." Heel wat gebieden zijn sinds gisteren moeilijk bereikbaar en er zaten ook mensen zowat de hele dag vast op daken. Waarom werden die helikopters gisteren niet ingezet om die mensen te redden? Want ze stonden dus wel degelijk paraat. Ondertussen heeft de eerste reddingshelikopter ook al mensen gered, uit een huis in de regio Pepinster.

Het probleem was vooral de mistlaag door het vele water in de valleien

Kapitein Kurt Verwilligen

"Dat er nu een eerste helikopter is opgestegen, is omdat het weer nu veel beter is dan gisteren. Het probleem was dat er in de valleien door het vele water daar een mistlaag werd gevormd. Die bleef hangen tot op ongeveer 40 meter. En met een helikopter daar door manoeuvreren is niet aangewezen. Hoogspanningslijnen staan wel op een stafkaart, maar bouwkranen bijvoorbeeld niet. Een botsing met een kraan is fataal voor een helikopter (...) Het laatste waar we nood aan hebben is een vliegramp boven op de watersnood", legt Verwilligen uit in "De ochtend" op Radio 1:

Anders dan boven zee

Maar zo'n mistlaag is er toch vaak op zee? En dan vliegen helikopters toch wel uit? "De situatie was anders dan boven zee vliegen. Daar vliegen we met mist wel uit, maar daar is er geen bebouwing of mensen onder je. Je weet ook de schepen liggen, windmolens, je kent de vaarroutes ... de radar doet zijn werk. In valleien waar het weer ook niet aan je kant staat, zijn er obstakels die je niet kent. Idealiter doe je een verkennende vlucht, maar die kans hebben we niet gekregen."

Boven zee weet je de schepen liggen, boven land weet je de bouwkranen niet staan

Kapitein Kurt Verwilligen

Heel wat mensen werden dan per bootje van hun daken gered, maar ook daar liep het mis. Een bootje sloeg om, de brandweermannen konden zich in veiligheid brengen, maar de bewoners die in het bootje zaten, zijn nog vermist. "Het kan dat sommige bootjes die je gezien hebt van het leger zijn, maar ze zijn aan de kant gezet omdat ze niet opkonden tegen de stroming", aldus Verwilligen nog. 

Er waren ook beelden van een bewoner die op zijn jetski mensen probeerde te redden. "Je kan alles inzetten en gebruiken", zegt Verwilligen daarover. "De vraag is of het zin heeft om risico's te nemen en mensen te redden met een jetski om daarna niet meer aan wal te geraken. Onze mensen gaan professioneel te werk en de veiligheid primeert."

De eerste helikopter vanmorgen ging richting Pepinster, laat de luchtmacht weten op Twitter:

Onze ploeg in Pepinster, in de provincie Luik, zag vanochtend hoe een vrouw werd gered uit een huis.

Videospeler inladen...

Heeft leger genoeg middelen?

Of de luchtmacht - en bij uitbreiding het leger - genoeg middelen heeft om snel en precies te reageren in dergelijke noodsituaties, daar kan Verwilligen zich niet over uitspreken. "Dat zijn beleidskeuzes, onze taak is werken met de middelen die ons zijn toegewezen. Onze NH90-helikopter is een goed toestel dat vooral ontworpen is voor acties boven zee", aldus Verwilligen. 

Het laatste waar we nood aan hebben is een vliegramp bovenop de watersnood

Kapitein Kurt Verwilligen

Er kunnen de komende uren nog meer helikopters worden ingezet. "We hebben nog helikopters staan hier in Koksijde, ook de federale politie heeft helikopters en er is nog een Franse helikopter van de civiele bescherming in Bierset. Er zijn nog middelen om in te zetten de komende uren", besluit Verwilligen. 

Meest gelezen