Nieuwpoort zet in op minder zwerfafval met dilemma-peukenbak aan het skatepark

Aan het skatepark van Nieuwpoort was er lange tijd een probleem met zwerfvuil en sigarettenpeuken. Daarom onderneemt het stadsbestuur van Nieuwpoort allerlei acties, zoals met een interactieve dilemma-peukenbak.  

De badstad Nieuwpoort zet interactieve sigarettenboxen in om zwerfvuil tegen te gaan. Aan het skatepark waren sigarettenpeuken al langer een probleem. "Vroeger werder er in het skatepark in 1 week tijd meer dan 130 peuken op de grond gegooid", vertelt Robbe Dheuninck, jeugdopbouwwerker bij stad Nieuwpoort. 

In samenwerking met Mooimakers en de schepen van Sport en Jeugd, Bert Gunst (CD&V) werd een interactieve dilemma-peukenbak aangekocht. "Boven de asbak hangt een vraag die mensen kunnen beantwoorden met één van de 2 mogelijkheden. Je kan dus het antwoord aan de linker- of rechterkant kiezen door gewoon jouw sigarettenpeuk in het juiste vak te steken. Die heb ik zelf ontworpen en kan ik na een tijdje weer veranderen. Voor de allereerste test begonnen we met een simpele skatersvraag op maat van de jongeren hier: Kan jij een kickflip?", legt Robbe uit.

Ook de achtergelaten blikjes en papiertjes op het skatepark moeten verminderen. "We hebben de vuilnisbakken dichter gezet bij de plaatsen waar de skaters tussendoor rusten. Vroeger stonden die verstopt in een uithoek, maar nu staan ze in het zicht en ook binnen handbereik om het afval weg te gooien. Dus hopelijk helpen deze kleine dingen ons al iets verder naar een mooier skatepark", vertelt jeugdopbouwwerker Robbe. 

Hier begint de zee

Ook elders in de stad wil het bestuur de peuken weg krijgen. Veel sigarettenpeuken komen op straat terecht en belanden zo in de riool. Overal in het straatbeeld zal je vanaf nu de slogan "Hier begint de zee ..." terugvinden op straat. Daarmee willen ze mensen aansporen om hun sigarettenpeuken niet meer op straat, in de natuur of in rioolputjes weg te gooien en zo ook de stad proper te houden. 

Meest gelezen