Videospeler inladen...

Maasland in Limburg wacht bang af: 6 gemeenten gedeeltelijk geëvacueerd 

In de 6 Maasgemeenten in Limburg is vannacht overgegaan tot de al dan niet verplichte evacuatie van enkele gebieden langs de Maas. In Kotem en Boorsem gingen brandweer en politie van deur tot deur om mensen te vertellen dat ze verplicht hun huis moesten verlaten. Ook de bewoners van een woonzorgcentrum werden geëvacueerd. 

Het peil van de Maas stijgt nog verder, tot zorgwekkende hoogtes. De hulpdiensten blijven de situatie angstvallig in het oog houden. De sluizen van de stuwdam in Monsin bij Luik lijken het voorlopig wel te houden. Als dat niet lukt, zou dat een ramp zijn voor de gemeenten stroomafwaarts. In Kotem ging het water al over de dijk, er worden zandzakjes geplaatst. “Voor Vucht, Leut en Meeswijk hebben we nog een vrijwillige evacuatie”, zegt waarnemend burgemeester Tanja Imbornone (CD&V) van Maasmechelen. “Dat betekent dat we de mensen vragen om hun huis te verlaten en als ze kunnen bij familie of vrienden de nacht door te brengen. Voor Kotem en een groot deel van Boorsem hebben we wel de opdracht gegeven voor een verplichte evacuatie.”

Toch wil niet iedereen vertrekken. “Brandweer en politie gaan van deur tot deur om de bewoners hiervan op de hoogte te brengen. Mensen die zelf geen opvang hebben, kunnen terecht in het cultureel centrum. Als ze er zelf kunnen geraken met de auto, kunnen ze er zich gewoon melden. Mensen die er niet kunnen geraken, kunnen het noodnummer bellen. Dan zorgen we voor vervoer. Zij moeten wel het noodnummer 089/76.98.10 of 089/76.98.11 bellen.”

Het crisisoverleg in Maasmechelen eindigde na 1 uur vannacht, om 8 uur staat er nieuw overleg gepland. 

Woonzorgcentrum ontruimd

Uit voorzorg is men ook begonnen met de evacuatie van het woonzorgcentrum Heyvis in Maasmechelen. Ambulances van het Vlaamse Kruis en het Rode Kruis waren vannacht bezig met de evacuatie van 15 bedlegerige bejaarde bewoners. Zij worden overgebracht naar enkele woonzorgcentra in de buurt.

Het is ongezien wat voor een natuurgeweld er op ons afkomt

Johan Tollenaere, burgemeester Maaseik

Lees verder onder de foto:

Johan Tollenaere

In Heppeneert, een deelgemeente van Maaseik, doen de '"schotten" voorlopig nog hun werk. "We bleken ze wel degelijk nodig", liet burgemeester Johan Tollenaere (Open-VLD) 's morgensvroeg weten. "Het water komt hier en daar al achter de dijk naar boven. Het is wel een betonnen element, die bovenste muur, maar die is afgewerkt met bakstenen en dergelijke. Water spuit er nu al door. Dit wordt grondig gemonitord want dit kan uitspoelen en dan hebben we een serieus probleem." 

"Het water stijgt nog altijd en het overstromingsgevaar is nog niet weg, een mogelijke dijkbreuk is niet uit te sluiten", gaat Tollenaere verder. "We blijven waakzaam de komende uren. Voor Maaseik weten we dat stijgend grondwater na het zakken van de Maas ook nog een probleem kan worden. "Het is ongezien wat voor een natuurgeweld er op ons afkomt", laat Tollenaere zich nog ontvallen, onder de indruk van de hele situatie. 

Meest gelezen