Parlementaire onderzoekscommissie brengt bezoek aan Zwijndrecht: "Wantrouwen blijft groot"

De PFOS-onderzoekscommissie van het Vlaams Parlement heeft een plaatsbezoek gebracht aan de Oosterweelwerf en de 3M-fabriek in Zwijndrecht. De commissieleden praatten ook met buurtbewoners. Het wantrouwen tegenover de aanpak van de hele PFOS-problematiek blijft groot, zo blijkt. Het rapport van de commissie-Vrancken, dat zegt dat de werken aan de Oosterweelverbinding kunnen voortgaan, heeft dat niet veranderd.

Vanmorgen had de commissie nog een hoorzitting met Karl Vrancken, die door de Vlaamse regering is aangeduid als opdrachthouder voor de PFOS-problematiek. Eerder deze week bleek uit diens rapport dat de werken aan de Oosterweelverbinding kunnen worden voortgezet zonder bijkomende gevaren voor de omwonenden.

Mensen zijn nog niet helemaal gerustgesteld, dat is wel duidelijk

Hannes Anaf (Vooruit), voorzitter PFOS-commissie

Vanmiddag ging het richting Zwijndrecht, waar een bezoek werd gebracht aan de site van 3M en aan de Oosterweelwerf.  Voor commissievoorzitter Hannes Anaf (Vooruit) waren de gesprekken met burgers het interessantst. "De mensen hebben heel veel wantrouwen tegenover de aanpak van dit dossier", legt Anaf uit. "Dat rapport zal dat wantrouwen niet helemaal wegnemen."

"Er zijn toch wel nog enkele kritische vragen te stellen over dat rapport, onder meer over de norm van 70 microgram PFOS per kilogram grond die wordt gehanteerd. Mensen zijn nog niet helemaal gerustgesteld, dat is wel duidelijk."

Nu gaat de onderzoekscommissie alle documenten rond het PFOS-dossier bestuderen. Vanaf 20 augustus komt een nieuwe reeks hoorzittingen. "Ons rapport moet duidelijkheid scheppen over wie wist wat en wanneer", zegt Hannes Anaf. Daarnaast komen er ook aanbevelingen om dergelijke milieuschandalen in de toekomst te vermijden. "De bedoeling is dat we ons eindrapport opleveren tegen eind januari 2022", aldus Anaf.

Meest gelezen