COPYRIGHT KRIS VANDEVORST

Predikherenbibliotheek in Mechelen versterkt aanbod voor slechtzienden: "Iedereen moet zich goed kunnen voelen in de bibliotheek"

De onderneming Ommezien gaat de Predikherenbibliotheek van Mechelen versterken met een aanbod voor slechtzienden. Zo komt er bijvoorbeeld een brailleprinter die teksten eenvoudig naar braille kan omzetten. "Ook mensen met een visuele beperking moeten zich goed kunnen voelen in de bieb", zegt Kathleen Boogmans, oprichtster van Ommezien, op Radio 2 Antwerpen. 

De onderneming Ommezien verdeelt hulpmiddelen voor blinden, slechtzienden of mensen met dyslexie. Ze geeft ook advies en begeleiding. Binnenkort verlaat de onderneming haar huurpand in de Hoogstraat en verhuist ze naar zaal Emile Zola in Het Predikheren. 

Brailleprinter en leesloep

De organisatie gebruikt al enkele jaren een brailleprinter van de stad. Die neemt ze ook mee naar de Predikherenbibliotheek in Mechelen. "Op aanvraag zullen we teksten en eenvoudige grafische ontwerpen kunnen afdrukken in braille", legt Kathleen Boogmans van Ommezien uit. 

Vroeger had ik het in een bibliotheek altijd moeilijk met mijn handicap

Kathleen Boogmans, oprichtster Ommezien

Er komt ook een leesloep in de kranten- en tijdschriftenhoek. "De leesloep vergroot de teksten of geeft ze meer contrast. Zo kan iedereen die dat wil gewoon de krant lezen", zegt Boogmans. 

Bibliotheek toegankelijker maken

Het initiatief moet ervoor zorgen dat ook slechtzienden terecht kunnen in de bibliotheek. "Dat is belangrijk, want ik ben zelf van kleinsaf slechtsziend en vroeger had ik het in een bibliotheek of boekenwinkel altijd moeilijk met mijn handicap", vertelt Boogmans. "Ik wil dat iedereen zich goed kan voelen in de bibliotheek en dat ook mensen met een visuele of andere leesbeperking toegang hebben tot alle lectuur."

Vanaf september moet alles in de Predikherenbibliotheek klaar zijn om slechtzienden goed te kunnen ontvangen.

Meest gelezen