Rapporten over zaak-Haouach en Moslimbroederschap in de maak

De voorzitter van het Vast Comité I, dat de inlichtingendiensten in ons land controleert, vraagt een verslag op over de behandeling van het dossier van Ihsane Haouach. Dat heeft het persagentschap Belga vernomen na een vergadering van de parlementaire begeleidingscommissie van de Vaste Comités P en I in de Kamer.

Ihsane Haouach werd in mei door staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz (Ecolo) aangesteld als regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Eind vorige week nam ze ontslag na wekenlange kritiek op het feit dat ze een hoofddoek draagt en na een controversiële uitspraak over de scheiding tussen kerk en staat in een interview met Le Soir. 

Even later kwam aan het licht dat de naam van Haouach opdook in een nota van de Staatsveiligheid. Daarin zou ze in verband worden gebracht met de Moslimbroederschap, een omstreden politiek-religieuze beweging. Haouach zou contacten hebben gehad met leden van de Moslimbroederschap, al vermeldt de Staatsveiligheid ook dat het mogelijk is dat ze zich daar niet - of niet ten volle - van bewust was. 

Delen van de nota van de Staatsveiligheid verschenen eerder deze week op de RTBF, een dag later werd ze integraal op de website van De Standaard gepubliceerd. 

Op vraag van verschillende Kamerleden zal er nu ook een rapport over de Moslimbroeders en over andere religieuze groepen en hun invloed in ons land worden opgesteld. Serge Lipszyc, de voorzitter van het Comité I, heeft het initiatief genomen om een verslag op te vragen over de behandeling van het dossier van Haouach.

Meest gelezen