Foto: Phil Nijhuis

Rood weekend op Europese wegen door vakantieverkeer, maar ook extra files in Ardennen en Duitsland na wateroverlast

Dit weekend vertrekken weer honderdduizenden Europeanen op vakantie. Omdat minder mensen vliegen en dus met de auto op reis gaan, zal het bijzonder druk worden. Vorig weekend verbrak Frankijk nog alle filerecords. In de meeste vakantielanden wordt vooral zaterdag een rode dag met erg lange files, ook in Zwitserland en Oostenrijk, met stevige wachttijden aan de passen, tunnels en grenzen. Toeristen die naar de Ardennen of de Duitse Eiffel reizen, moeten na de wateroverlast van afgelopen week rekening houden met afgesloten wegen en onderbroken treinverkeer.

Mobiliteitsorganisaties VAB en Touring waarschuwen voor bomvolle wegen richting het zuiden. Zowat in alle landen gaan veel mensen op pad. In Midden-Nederland start de schoolvakantie en België start in de laatste regio’s het bouwverlof. Wanneer vertrek je het beste, en wat kan je per land verwachten? Een overzicht.

Wanneer vertrek je het beste?

Wie vanavond nog vertrekt, start beter pas na 21 uur, zegt VAB. Al zijn nachtritten doorgaans geen goed idee want elk jaar vallen mensen achter het stuur in slaap, en dat leidt helaas vaak tot dodelijke ongevallen. Ga je zaterdag op pad? Wacht dan tot 11 uur ‘s morgens, want dan bereik je de belangrijkste knelpunten zoals de Rhônevallei en de Alpentunnels pas wanneer de meeste files verdwenen zijn. En voor wie dat kan: zondag is absoluut de beste dag om te rijden.

België

Omdat heel wat Belgen deze zomer een ‘staycation’ in eigen land houden en het weekend zich na de vele regen droog en zonnig aankondigt, kan het zaterdag druk worden richting kust en de Ardennen. Veel mensen plannen ook een verlengd weekend van zaterdag tot en met de nationale feestdag van woensdag 21 juli.

Wateroverlast in Luik
Copyright Bernard Gillet

Wie richting Ardennen wil, moet wel rekening houden met de naweeën van de wateroverlast van deze week. Verschillende wegen in de Ardennen zijn nog steeds onbereikbaar en zelfs de E25 in het centrum van Luik is richting Luxemburg nog steeds dicht. Wie met de trein naar Wallonië wil: dat is voorlopig helemaal niet mogelijk, alles ligt stil. Aanrader: onze collega’s van de RTBF houden de verkeerssituatie en op het spoor op de voet bij via hun verkeerspagina

Frankrijk

Het transit- en bestemmingsland bij uitstek krijgt natuurlijk weer heel wat verkeer te verwerken. VAB raadt aan om de gekende assen naar het zuiden tussen 10 uur en 16 uur te vermijden, als je dat kan. Zorg ook dat je Parijs voorbij bent voor 8u ’s ochtends of na 15u ’s middags. Zondag is een verkeersluwe dag, behalve in Zuidoost-Frankrijk. Daar blijft het zeer druk met files, zegt Touring.

Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk

Zaterdag wordt in deze drie landen een rode dag. Touring verwacht erg moeilijk verkeer met lange files tussen 9 uur ’s morgens en 5 uur ’s middags, met een piek kort na de middag.

Hou er rekening mee dat in Duitsland de zogenoemde ‘Linksrheinische Autobahn’ of de A61 van Kerpen naar Koblenz voorlopig dicht is door wateroverlast. VAB waarschuwt verder ook al sinds gisteren dat er hinder is door water op de A3 van Keulen naar Frankfurt, en dat is uitgerekend hét alternatief voor de A61. Richting Frankfurt rijden is momenteel erg moeilijk. Je kan de situatie in het westen van Duitsland hier op de voet volgen.

De A61 tussen Kerpen en Koblenz: onderbroken (c) transport-online.nl

In Zwitserland zal het vooral lastig worden aan de Gotthardtunnel: daar stonden vorige week files van 2.5 uur, en dit weekend kan dat nog meer zijn. In Oostenrijk moet je opletten voor werkzaamheden op de Fernpassroute, de B179, die zullen tot 25 juli grote verkeershinder veroorzaken.

Italië

Omdat Italië momenteel coronagewijs een groen zone is, rijden ook meer Belgen met de auto naar dat land. Dat was vorige week al te merken: er kwamen bij de VAB-alarmcentrale dubbel zoveel oproepen binnen. Zaterdag wordt het uren aanschuiven op de A1/A14 richting Adriatische kust en ook op de A1 van Bologna naar Firenze wordt het lastig.

Oost-Europa

Wie richting Slovenië of Kroatië rijdt, kan vooral vertraging verwachten aan tunnels en grenzen. Aan de Karawankentunnel van Oostenrijk naar Slovenië vielen de vertragingen vorige week nog mee (maximaal drie kwartier). Ook was er veel file aan de grenzen van Slovenië naar Kroatië. Omdat er dit weekend nog meer mensen op pad zijn dan vorig weekend, kunnen die wachttijden deze keer wat groter zijn.

Meest gelezen