Copyright Bernard Gillet

Solidariteit na waterellende komt overal op gang: van inzamelacties tot gratis pizza's voor hulpverleners: "We moeten mekaar helpen"

Op sociale media worden verschillende groepen opgericht waar slachtoffers van de zware overstromingen hulp kunnen vragen of aangeboden krijgen. Maar er duiken nog ook heel wat andere initiatieven op. Zo zamelen verschillende gemeentes noodspullen in. En in Kortenaken heeft een pizzeria gratis pizza's gebakken voor alle hulpverleners.

In de gemeente Glabbeek kan je vanaf vandaag tot maandag goederen inleveren aan de achterkant van Hangaar 44. Dat gaat dan van kleding over voedingswaren tot verzorgingsproducten. Er wordt wel gevraagd om enkel goederen binnen te brengen die niet vervallen zijn en nog in goede staat. De vast inlevermomenten zijn vrijdag 13u tot 17u, zaterdag tussen 10u en 16, en maandag tussen 18u en 20u.

Het enige wat ik op dat moment kon doen was pizza's bakken

Huseyin Demirci

Anka Kebab in Kortenaken heeft de vrijwilligers en medewerkers van de gemeentediensten in Geetbets en Kortenaken getrakteerd op gratis pizza's om hen te bedanken. Zaakvoerder Huseyin Demirci vindt het maar normaal dat mensen elkaar helpen in noodsituaties: "We hebben dat vorig jaar ook gedaan voor de woonzorgcentra bij de eerste lockdown", zegt hij. "We moeten mekaar gewoon helpen in moeilijke tijden en het enige wat ik op dat moment kon doen was pizza's bakken zodat de vrijwilligers en medewerkers ook konden eten en drinken. Ze waren daar heel blij mee. Mensen helpen is iets wat ik van mijn ouders geleerd heb", zegt Demirci trots. Hij bakte in totaal zo'n 50 pizza's.

Zandzakjes vullen

25 bewoners van het asielcentrum in Dormaal bij Zoutleeuw hebben dan weer gereageerd op de dringende vraag naar extra vrijwilligers om zandzakken te vullen. Ze gingen meteen aan de slag om het gemeentepersoneel bij te staan. (lees verder onder de foto)

Het gemeentebestuur Machelen trekt 10.000 euro uit voor de aankoop van textiel, huishoud- en verzorgingsproducten om de slachtoffers te steunen. De gemeente roept inwoners ook op om solidair te zijn en materiaal in te zamelen. Textiel, kledij, pampers, speelgoed, kinderboeken, en verzorgingsproducten zijn zeer welkom. Die mag je binnenbrengen van maandag 19 juli tot en met donderdag 22 juli telkens van 14 tot 18 uur (ook op woensdag 21 juli) in GC ’t Kwadrant in Diegem.

Solidariteitsactie RSC Anderlecht en gemeente

En ook voetbalclub RSC Anderlecht is solidair met de getroffen slachtoffers. Samen met de gemeente Anderlecht komt er een inzamelactie van kledij, voeding en meubilair en een veiling van de match worn shirts van de wedstrijd tegen AFC Ajax. De spelers van RSC Anderlecht en AFC Ajax zullen voor de wedstrijd van vanavond ook een minuut stilte in acht nemen voor de slachtoffers. 

Containerparken tijdelijk gratis

In heel wat gemeenten kan je de komende week gratis naar het containerpark met spullen die door de overstromingen zijn beschadigd. Onder andere in Lubbeek, Kortenaken en Tielt-Winge mag je tijdelijk gratis langsgaan. Ook andere gemeentes zullen waarschijnlijk volgen, maar daarvoor wacht je best de communicatie van jouw gemeente af. Andere gemeenten organiseren volgende week extra huis-aan-huisophalingen van grof vuil.

Op de website Aidehulp14-7.com kan je verder aangeven of je hulp nodig hebt of kan aanbieden. En via Facebook werd de groep Wateroverlast : hulp geboden/gezocht! opgericht.

Meest gelezen