Rob Engelaar

Situatie in Maaseik gespannen: leger, brandweer en Civiele Bescherming ter plaatse

Langs de Maas blijft vooral de situatie in Heppeneert (Maaseik) gespannen. Daar staan leger, brandweer, Civiele Bescherming en politie klaar voor als de dijk het zou begeven. Daar ziet het voorlopig echter nog niet naar uit.

In de gemeenten in Limburg langs de Maas, blijft de toestand gespannen. Het waterpeil van de Maas is stabiel, maar zakt moeilijk. In Heppeneert (Maaseik) staat de dijk daar onder druk. Leger, politie en civiele bescherming staan klaar als de dijk het zou begeven. Het water van de Maas zakt langzaam maar zeker.

Intussen heeft de Civiele Bescherming ook nog de laatste verstevigingen aan de dijk gevoerd. Op enkele plekken is het water al aan het stijgen in Heppeneert, wat erop wijst dat het zich onder de dijk door een weg aan het zoeken is. Enkele huizen in Aldeneik hebben beperkte waterschade. Bewoners die hun huis hadden verlaten, kunnen nog niet terug. Daarvoor is het te vroeg. Burgemeester Johan Tollenaere noemt de situatie kritiek. "Het water zakt zeer langzaam, een centimeter per uur. Het is nog te vroeg om victorie te kraaien. Onze oevers en dijken worden enorm geteisterd en we moeten het de komende uren nog goed monitoren."

Mensen zijn gebleven

"Er zijn redelijk wat mensen gebleven in Heppeneert, een keuze die ik begrijp, maar het was een risico", zegt de burgemeester. "Sommige mensen gingen ook kijken naar hoe de Maas erbij lag." Maaslanders zijn wel wat gewoon, en leven samen met de Maas. "Mensen hadden ook wel vertrouwen na alle investeringen, om de winterbedding te verbreden. Maar dat was niet voldoende, er zijn nog zandzakken bijgezet."

Opstoot van grondwater?

Alles wordt dagelijks gemonitord, en dat zal zeker moeten gebeuren wanneer het water zakt. "Er kan nog een opstoot van grondwater komen aan de andere kant van de oever, en daar kan ook serieuze wateroverlast ontstaan. Er staan ons nog bange uren en dagen te wachten."

Meest gelezen